';

Actieve Dreumes vakantie Portugal

5 daagse Natuur- en wandelvakantie met jonge kinderen
in Noord Portugal

exacte data juni & september 2024 volgen binnenkort

 

 

voor stoere babies, peuters en kleuters (en hun ouders)

 

Authentiek Noord-Portugal is één grote natuurlijke speelplaats, vol avontuurlijke en verborgen plekjes, vaak enkel bereikbaar via spannende wandel- en zelfs geitenpaden. Zeker onze Serra da Cabreira  nodigt uit tot het speels en actief ontdekken van dit ietwat ruige landleven. We hebben de mooiste routes en verborgen plekjes voor jullie  actieve vakantie met de kinderen uitgezocht. Deze tips liggen standaard voor je klaar in je accommodatie om op eigen houtje te ondernemen. Een aantal keer per jaar maken we het nóg leuker: dan kun je met je gezin deelnemen aan onze georganiseerde actieve vakanties, samen met andere families.

Vanaf 2019 bieden we ook deze stoere dreumes vakantie aan, door ons persoonlijk uitgetest en goedgekeurd, voor gezinnen met kinderen van 0 tot 6 jaar.  No nonsense, quality time met het gezin, midden in de natuur, back to basic met comfort, goed gezelschap voor ouder en kind, stoer, ruig, speels, verrassend, warm en lief tegelijk!  Wil je meer foto´s zien? Neem dan even een kijkje op ons speciale dreumesalbum op facebook.  (En ´like´ en volg ons dan ook even).

Dreumes op Avontuur in Portugal – samen in de natuur genieten

 

´Dreumes op Avontuur´ is een speels, natuurlijk, avontuurlijk 5 daags vakantieprogramma in de prachtige bergen van Noord Portugal. Special  voor ´buitenspeel´gezinnen met jonge kinderen. Het is ontstaan dankzij ons zoontje Tiago ( 2 jan. 2015).  Samen met hem genieten we dagelijks van al het moois om ons heen. Op simpele wijze. We maken ons niet druk om tijd, schrammetjes, vieze snoetjes of kleren. We spelen, ontdekken, gaan op avontuur. Op eigen terrein, al spelend met water, dammetjes bouwend, insecten bekijken, botten zoeken, hutten makend. Rond het kampvuur, met mooie avond verhalen.  Maar we trekken er ook graag op uit, vaak buiten de gebaande paden. Gaan zwemmen bij oude watermolentjes, plonsen bij de watervalletjes, lopen achter de schapen  aan, klimmen op de grote ronde stenen. Struinen door oude dorpjes, zoeken schatten in verlaten ruines.

Voor ons heel normaal, en buiten het hoogseizoen ook ons dagelijkse leven. ´Wat een droomleven heeft dat kind toch!´ horen we meer dan eens. ´Ach…´ zeggen we dan, ´ en halen onze schouders op. Na de zoveelste keer, begon het me te dagen. We mogen sowieso al heel wat gezinnen met jonge kinderen hier verwelkomen, met baby en al. Deze geven we al afgestemde informatie over kindvriendelijke plekjes met een hoog natuurgehalte. Maar veel van de dingen die wij met Tiago ondernemen, kun je niet zo makkelijk op eigen houtje ondernemen. Zonde toch? Wat nu als we het in de vorm van de kinderwandelvakantie gieten, maar dan afgestemd op dreumessen? Alles fijn georganiseerd, geen zorgen en enkel samen in de natuur genieten! Dan kunnen ook andere ouders deze heerlijke momenten met hun kinderen delen.

Reserveren en prijzen

 

Deze 5 daagse kindvriendelijke vakantie – van maandag tot vrijdag – bestaat uit 4 overnachtingen en 3 activiteitendagen. We gaan met minimaal 2 en maximaal 4 andere gezinnen (en wij, als gids) op avontuur.

 

Prijs

 

Je totaalprijs bestaat uit 2 delen: de reguliere verblijfskosten, afhankelijk van de accommodatie soort die je kiest en hoeveel personen jullie zijn. De accommodatie kun je zelf online boeken via ons reserveringssysteem (hier kun je ook eerst de prijzen en beschikbaarheid bekijken).
En de extra´s van de peutervakantie. Deze dekken o.a. de maaltijden, versnaperingen en de gidsen.

 

Prijs is inclusief:

 • accommodatie. Je kunt bij ons verblijven in een mountain lodge,  een stroleemhutje, een ingerichte boeren leeftent of met eigen kampeertent.
 • Beddengoed, handdoeken, toiletpapier, eindschoonmaakkosten
 • Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis
 • Gebruik eetstoel , babybedje en linnengoed is inbegrepen (geef dit wel even aan op voorhand)
 • 3 Activiteitendagen met gids
 • 4 x ontbijt voor het hele gezin
 • 3 x lunch (zelf broodjes smeren bij het ontbijt)
 • 4 x avondeten
 • water en fruit voor tijdens de activiteiten

Prijs is exclusief:

 • transfer van vliegveld Porto naar de quinta en terug.  Zie pagina over autohuur, transfers en openbaar vervoer
 • vervoer naar de activiteiten (kan tegen meerprijs worden geregeld)
 • drankjes bij lunch/avondeten

 

Een rekenvoorbeeld:

Familie X bestaat uit 2 volwassenen, met een 1-jarige (gratis verblijf)  en een 5- jarige.

 • Verblijf: (zie online beschikbaarheid en prijs)
  Camping o.b.v. 3 personen  : 120 euro
  Boerenleeftent  o.b.v. 3 personen  : 325 euro
  Stroleemhuisje o.b.v. 3 personen  : 410 euro
  Mountain Lodge o.b.v. 3 personen : 600 euro
 • Activiteitenbegeleiding en maaltijden/drankjes: 
  2 volwassenen x  205 euro : 410 euro
  1 kinderprijs x  125 euro
  1 x gratis
  Totaal 535 euro voor dit gezinTotaalprijs voor dit gezin wanneer ze:
  kamperen: 120 euro verblijf + 535 euro dreumesvakantie = 655 euro
  mountain lodge:  600 euro verblijf  + 535  euro dreumesvakantie = 1135 euro

Let op! Berekening gemaakt o.b.v. de huidige prijzen. 

 

Hoe reserveer je?

 

Controleer eerst altijd even of er nog beschikbaarheid is. Dit kan online. Stuur vervolgens een mailtje dat jullie willen deelnemen aan de dreumesvakantie met jullie gezin. Vermeld hierin duidelijk:

 1. Welke ´editie´ (juni of september)
 2. Welke accommodatie
 3. Naam, adres en telefoonnummer van de ´hoofdboeker´
 4. Aantal personen
 5. Voornaam en leeftijd van elk
 6. Vermeld natuurlijk even de ´gratis´ kinderen (tot 2 jaar) en alvast eventuele behoeftes aan babybed of -stoel.
 7. Eventuele bijzonderheden waar we rekening mee moeten houden

Wij maken vervolgens jullie reservering aan en deelname aan en sturen jullie een betaallink. Let op! Wanneer het minimaal aantal deelnemers/accommodaties voor de dreumesvakantie nog niet bereikt is, maken we eerst een optie voor je aan. Het betaalverzoek sturen we pas wanneer we voldoende deelnemers hebben.

Jullie reservering is pas definitief nadat we de 50% aanbetaling hebben ontvangen. De resterende helft kan tot 2 maand voor aankomst worden voldaan. Voor eventuele vragen kunnen jullie natuurlijk altijd even contact met ons opnemen via mail.

Accommodaties

De accommodaties van Quinta Rural zijn back to basic, comfortabel, simpel maar goed en gezellig. Een Jan Steen huishouden compleet met diens hartverwarmende gastvrijheid.  Je kunt kiezen tussen een verblijf op de camping, in één van de ruime glamping boerenleeftenten, in het stroleemhuisje of in een heuse mountain log cabin.

Maaltijden

Bij de maaltijden doet ieder gezin wat voor hen het beste werkt. Het ene kind zal immers ´op´ zijn en wil het liefst ´cocoonen´ met zijn ouders, terwijl het andere kind nog vrolijk rondhuppelt en buiten met vriendjes wil spelen. Ontbijtmand ophalen bij de receptie en in alle rust in je eigen accommodatie ontbijten? Of zijn je kinderen al lang wakker en schuif je graag aan bij de grote gezamelijke tafels op het terras? Tijdens het ontbijt zijn overigens ook alle ingrediënten aanwezig om je eigen lunchpakket te smeren.
’s Avonds bereiden we samen een simpele, voedzame (veel vermomde groentjes!) en smaakvolle maaltijd. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de maaltijd af te halen, in je accommodatie zelf te koken of op restaurant te gaan.

Om alles soepel te laten verlopen, helpt iedereen een beetje bij het tafeldekken, afruimen en afwassen.Eventuele diëten en allergieën kun je bij reservering aan ons doorgeven.

 terug op Quinta Rural

Terug op Quinta Rural kun je genieten van ‘ back to basic at its best’ zoals het een natuurcamping betaamt. Geen overbodige luxe maar wel prachtige natuur, gastvrijheid, rust en een ongedwongen sfeer. Kortom; genieten van de vrijheid en de natuur in het trage ritme van het Portugese platteland.
´s Avonds kun je aanschuiven voor een gezamelijke maaltijd, gezellig aan grote boeren picknicktafels. Overigens zijn alle Boerenleeftenten , de mountain log homes en de Eco-lodge uitgerust met een basis keukentje, zodat je ook zelf aan het kokerellen kunt slaan.
Tijdens het avondeten vragen we ook graag hulp van één van de ouders om het kampvuurtje aan de gang te houden en te bewaken. Onze gitaar ligt voor je klaar, al zal deze altijd eerst even gestemd moeten worden.
In de Adega kunnen jullie terecht voor een tussentijds drankje (self service). Hier staat ook de goed gevulde boekenkast (ook voor jonge kinderen) aangevuld met allerlei speelgoed. We beschikken ook over 3 zandbakken en wat buitenspeelgoed.  (Al is de beste speelplaats toch gewoon de natuur!)
Omdat onze plonsbak (7×4 meter) met puur vers bergwater (dus zonder chloor!) te diep is voor jonge kindjes, zullen we bij warm weer nog een aantal tijdelijke pierebadjes voor hen opzetten. Met comfortabele stoelen voor jullie ernaast!
En een hele kudde ezels, paarden en hun veehonden wachten natuurlijk ook nog op het naburige terrein op aandacht.

De reis

Het dichtsbijzijnde vliegveld ligt in Porto, binnen 1.15 uur ben je van het vliegveld op de Quinta. Er zijn heel wat auto verhuurbedrijven bij het vliegveld. Openbaar vervoer tot op 9 km is mogelijk, maar beperkt en soms lastig. Taxi transfer kost rond de 100 euro personentaxi enkeltje.

Alle nuttige informatie en aanbieders rondom je reis naar Quinta Rural proberen we hier te verzamelen. O.a. route, vliegtickets, autohuur en openbaar vervoer.

We zien nu een gunstige prijs met een vroege ochtendvlucht met vertrek op de 18de of 19de juni of vroege avondvlucht van 17 juni van Transavia, en terugvlucht op 26 of 27 juni (stel je wilt graag nog een dagje of wat naar Porto of de zee).

Zo ook voor de nazomer versie. Goedkope vluchten met vertrek op 23,24 of 25 augustus en terugvlucht op 1 of 2 oktober.

 

Wel meenemen

Wees voorbereid op zon én regen want Portugal is verrassend, ook qua weer. Zeker de bergen staan bekend om haar wispelturigheid wat weer betreft. Hoewel de kans op regen in augustus zeer klein is, kun je je ’s morgens zo maar met je hoofd in de wolken bevinden om een uur later de mist te zien optrekken. De zon breekt in al haar glorie door en je fleece-vest is allang vergeten wanneer je in het bergmeertje zwemt.

 • Oude strandhanddoek  (we hebben wel een paar oude grote handdoeken voor outdoor gebruik, maar lang niet genoeg.)
 • Zwemkleding voor jezelf (en als je wil, ook voor je kindje. Wat ons betreft doen de kleintjes waar ze zin in hebben, die van ons trekt alles uit in de buurt van natuurlijk zwemwater. Zolang dat nog kan, laten we hem lekker.)
 • Bescherming tegen de zon: hoed of shawl & zonnebrandcreme
 • Bescherming tegen wind/regen: fleece vest, regenjas (of poncho) (niet in de zomer)
 • Prettig lopende wandelschoenen met goed profiel. Liefst stevig genoeg om de ruige paden te trotseren.
 • Goede sokken
 • Sandaaltjes, crocs of sportschoentjes voor op het terrein zelf. Liefst oude, zodat je ze ook als waterschoentjes kunt gebruiken
 • Fijnzittende kleren die vies mogen worden
 • Rugzak
 • Zaklamp(jes)

 

Vooral niet meenemen

Dankzij en mede door Tiago hebben we hier al heel wat kinderspullen op voorraad. 2 wandelwagens (zelf nooit gebruikt), 3 autostoeltjes, een wiegje, een draagdoek, een sling, een buikdrager, een rugdrager, een stevige rugdrager op frame, 3 echte baby/peuterbedjes en 1 camping, eetstoeltjes, potjes, badjes, allerhande speelgoed, lakens, handdoeken, verschoonkussens, puzzels (al dan niet compleet), zwemvestjes, kleurboeken en voorleesboekjes. En natuurlijk nog een kist vol reservekleren, -schoenen en -laarsjes ´voor het geval dat´ je iets bent vergeten.

Dus… sleep vooral niet te veel mee, laat ons weten wat je zeker nodig hebt en reis licht.

 

 

Wandelen met peuters en kleuters, hoe doen we dat?

 

Als natuur- en wandelliefhebber weet je ondertussen vast al wat voor een uitdaging het kan zijn om met je baby, peuter en/of kleuter te gaan wandelen.

Nu bieden Nederland en Belgie gelukkig tal van goed aangegeven wandelpaden, met exact kilometer of meter indicatie en minstens 1 leuk boscafeetje, pannekoekenhuis of theetuin. Maar wat als je toe bent aan wat avontuur? Pure lucht? oernatuur? En wat als je naar een onontdekt gebied wil,  zoals Noord-Portugal ?

Dan wordt het vaak al een pak lastiger. Je kent het terrein niet, de zwaarte van de wandeling is moeilijk in te schatten, de wandelingen zijn langer, je moet rekening houden met het weer, en je mag van geluk spreken als je een horeca gelegenheid onderweg vindt voor een goede pitstop. Als ouder krab je je vaak in het haar bij alleen al het idee om je jengelde kleuter kilometers ver te moeten meeslepen (“Ik ben moe! Dit is saai!”), te entertainen (“Welke kinderliedjes kennen we nog?”) of om te kopen (“Bij de volgende rustbank krijg je een appel”). En dus hou je het bij een rondje om de kerktoren.

Zó jammer! Want eens bovenstaande uitdagingen uit de weg zijn geruimd (en daar zorgen wij voor met deze dreumesvakantie), is het alleen nog maar genieten. Klimmen, klauteren, ravotten, door de verrekijker gluren, pootje baden of plonsen, dierensporen zoeken, botjes identificeren, aan heide ruiken, door het gras bergaf rollen… het doet ons allen zo goed, zowel ouder als kind.

 

Dus…. hoe houden we het leuk?!

 

 1. Goed gezelschap doet wonderen
  Voordat we de eerste wandeling gaan doen, geven we de kinderen genoeg tijd en ruimte om kennis te maken en hun eigen ´vriendschappen´ te sluiten. Met elkaar, met ons, met de andere kinderen en/of met de honden. Zo raakt iedereen vertrouwd met elkaar en kunnen de kindjes elkaar straks op wandeling motiveren, hobbelen ze achter de wandelhonden aan, of durven ze zich misschien wel een stukje door een andere papa te laten dragen.
 2. We maken het niet te lang
  De wandelingen zijn 2 – 4 km. De eerste wandeling is een korte wandeling van 2 km, om te wennen en om de kinderen zin te geven in de volgende wandeling. De wandelingen zijn maximaal 4-5 km. Het kan zijn dat jouw dreumes dit net niet haalt maar al te zwaar is voor de rugdrager. Dan zal hij/zij toch graag een stukje op je schouders zitten. Geen zorgen, we lassen dan gewoon een extra pauze in.
 3. We geven de kinderen een doel
  We zorgen dat de kids iets hebben om naar uit te kijken: halverwege en bij terugkomst. Een waterval, mooie rotsen om op te klimmen, een leuke picknickplek …. ezels aaien bij terugkomst, een fruitshake. Een reden om te wandelen maakt het allemaal des te plezanter.
 4. We nemen ruim de tijd voor alles
  Feitelijk wandelen we niet, we struinen. We ontdekken. Cristallen in stenen, mika, gekke plantjes, takjes… het is allemaal boeiend voor je peuter of kleuter. Geen wonder dat hij of zij blijft staan om rond te kijken naar wat jullie allemaal tegenkomen onderweg. We plannen dus genoeg tijd in zodat onze dreumessen maximaal kunnen genieten van de ervaring
 5. We houden meerdere kleine pauzes
  Even rusten met een versnapering kan wonderen doen. Bij het ontbijt smeren we broodjes voor onderweg. Ook delen we fruit, water en koekjes uit om mee te nemen.
 6.  We zorgen voor avontuur
  Door telkens het leukste en avontuurlijkste stuk van een wandeling te kiezen, vliegt de tijd voorbij en vergeten kinderen dat ze aan het wandelen zijn. Daarnaast zou het best zo kunnen zijn dat we ineens in het kabouterbos belanden, of het drakenei gaan zoeken. En waar ligt nou toch die schat??
 7. Een handvol pleisters
  We hoeven je niet te vertellen dat peuters kleuters regelmatig vallen of zich eens stoten, maar het zou zonde zijn als een bloedende knie een wandeling verpest. In onze rugzak zit altijd wat EHBO-materiaal (en iets kleins als troost). Hoef jij dat alvast niet meer mee te slepen.
Recommend
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIN
Share
Tagged in