';

Actieve outdoor vakanties in het groene Noorden van Portugal

Op zoek naar een actieve vakantie in het groene Noorden van Zuid-Europa?

 

Quinta Rural is ideaal gelegen voor een speelse en avontuurlijke outdoor vakantie: Midden in de Serra da Cabreira – gebergte van de geitenhoedster – dus omgeven door één grote natuurlijke speeltuin vol mogelijkheden. Of je nu door de wilde natuur wil struinen, een flinke wandeling graag beloond ziet door een frisse duik in een natuurlijk helder bassin met watervalletjes, of op zoek bent naar flinke spanning of inspanning, in en rond de Serra da Cabreira vind je vast wat je zoekt.  Ook organiseren we enkele malen per jaar actieve outdoorvakanties waarbij alles voor je geregeld is. Voor kleine en middelgrote groepsvakanties kunnen we een mooi vakantieprogramma op maat samenstellen. Neem zeker even contact op voor de mogelijkheden.  Qua verblijf is er voor elk wat wils: van heuse robuuste rondstamhuisjes of het mooie studio appartement in de vierkantshoeve, tot back to basic glamping en kamperen. Bekijk zeker even ons overzicht van fijne accommodaties.

Outdoor Activiteiten  Top 10 Portugal

Met je kinderen op zomer vakantie in Noord Portugal betekent heel veel zwemmen en plonsen. Maar dan niet in een zwembad! Ontdek de mooiste plekjes en verborgen plaatsjes midden in de natuur. Verscholen watervalletjes, zwembekkens, meertjes.

Natuurlijke Zwemwatertjes

Bij een verblijf in de bergen denk je nou niet meteen aan rivieren, meren en watervallen. En tóch zijn ze er volop. Weliswaar goed verborgen (lees; onmogelijk te vinden zonder goede beschrijving en zelfs dan is het soms nog een avontuur). In de info-map van jullie accommodatie vinden jullie een uitgebreide opsomming van ideale plekken voor waterplezier. Bv. Verborgen tussen de kloven van de bergen, kabbelen enkele bergbeekjes voort tot ze samenkomen en mooie watervallen vormen. Mét in de granieten rotsen natuurlijk uitgesleten waterbekkentjes. Een idyllisch meertje omzoomd door bomen.

Avonturen Parken

De directe omgeving van Quinta Rural biedt van nature al heel wat avontuur en grensverleggende mogelijkheden, op eigen houtje of met gids.  Toch zijn de avonturenparken in de regio een mooie aanvulling op dit aanbod. Bv. paddleboarding, canyoning, abseilen, bobslide, bungee varianten, klimparcours, paintball, kano. En de veelbesproken Fantasticable: horizontaal gezekerd aan een stalen kabel, pijlsnel vliegend als superman.

Paragliding / Parapenting

Parapenten in Noord-Portugal, Mondim de Basto, op de (heilige) berg Monte da Farinha, vanaf de mooie Senhora da Graca (kerk/klooster) op zo’n 40-45 minuten rijden van Quinta Rural. De tocht daarheen is alleen al de moeite waard. Graag stellen we ook een alternatieve route (via Atei) voor, waarbij je ook langs enkele (te bezoeken) wijnboerderijen komt. Mondim de Basto heeft zelf een klein historisch centrum waar het lekker eten is, een buitenzwembad met goed onderhouden parkje en natuurlijk de Tamega-rivier met een paar hele mooie zwemplekken.

Paardrijden

Off road Buggy Experience

Verken de Serra da Cabreira met een (2 persoons) buggy en ontdek de perfecte combinatie van natuur & adrenaline. Tijdens de zomervakantie is deze activiteit snel volgeboekt, dus reserveer tijdig.

Rivierloop / Gorge Walking

Net zoals bij canyoning gaan we ook hier de oude door water ingesleten rivierbedding volgen. In berggebieden (zoals hier) kent de rivier veel verloop in de vorm van watervallen en bassins.  Klimmend, klauterend, balancerend, springend en zwemmend volg je de oeroude loop van de rivier.

Wandelen

Quinta Rural vlakbij het oude herdersplaatsje Juguelhe is een perfecte uitvalbasis om niet alleen de Serra da Cabreira maar ook de natuurparken van de Peneda de Geres en de Alvao te ontdekken. Een fantastisch wandelparadijs met heel wat wandelingen, startend vanaf de quinta of in de nabije omgeving .

Tijdens de wandelingen wordt je getrakteerd op een beetje van alles: Ongerepte natuur met magnifieke vergezichten, indrukwekkende kloven, manueel bewerkt boerenlandschap en heel veel groen. Je ziet er nog wilde dieren, zoals paarden, roofvogels en zelfs wolven. Je loopt over oude ossenkar- en Romeinse paden, langs eeuwenoude waterbevloeiingskanalen (levadas), watermolentjes en bergrivieren..en leert dit adembenemend gebied van binnenuit kennen!.

Fervente wandelaars moeten zeker ook eens ons aanbod van groepswandelvakanties bekijken. 2 x per jaar organiseren we een speciaal wandelprogramma voor ouders met kinderen (vanaf 8 jaar. Lees ook eens onze tips over wandelen met kinderen).  Nieuw in ons programma is de dreumesvakantie, voor een actief speelse vakantie met je baby, peuter of kleuter.

Canyoning op je actieve outdoor vakantie in Portugal: het groene Noorden zit boordevol kloven met watervalletjes en waterbekkens en hoogteverschil. Onze partnergidsen hebben routes, ervaring en de juiste begeleiding voor elk niveau. Van absolute beginner (en kinderen) tot en met gevorderden.

Canyoning

Bij het canyoningen maak je al lopend, zwemmend, klimmend, glijdend, springend en abseilend een tocht door een kloof (of ‘canyon’) waar meestal water doorheen stroomt. Een canyon is een mooie en indrukwekkende omgeving waar je normaal niet zo snel komt. Naast het genieten van de prachtige natuur geeft de combinatie van hoogte en water een kick tijdens de afdaling. Er is een kloof voor elk niveau, van de allerkleinsten via de absolute beginners tot adrenaline zoekende avonturist. Zelfs voor de jonge avonturiers is er nabij een canyoning-parcours.

4×4 Off road trails

De mooiste manier om het natuurschoon en de verborgen plekjes te ontdekken, blijft toch te voet, up close and personal. Echter, met de uitgestrektheid van dit alles in gedachte, is off road met de jeep of pick up een uitstekend alternatief. Zonder een centje pijn doorkruis je de bergen, rij je over riviertjes, door beekjes, langs en door smalle oude dorpjes. In het natuurpark de Serra da Cabreira neem je de tijd om de wilde paarden te ontdekken. Op warme dagen pauzeer je juist bij de watervalletjes en natuurlijke zwemplekken.

Offroad eigenaren kunnen we minstens 10 goede dagroutes aanbevelen.  Wie geen eigen 4×4 heeft, kan er eentje huren (inclusief gids en diesel). Wees er wel zeer op tijd bij met reserveren. Onze 4×4 gids doet dit als nevenactiviteit, en beschikt maar over 1 auto.

Mountainbike en andere fiets routes

 

Meteen vanuit Quinta Rural vertrekkend, kun je je lol als ware fietser al op.  Hoewel er geen officiele mountainbike of straat fiets routes om de quinta heen bestaan, zijn de mogelijkheden eindeloos. A.d.h.v. een stafkaart of een wikiloc route adviseer ik je de beste route voor jouw niveau en wensen. Portugal is best pittig voor fietsers. Of je nu beneden in het dal of boven op de berg zit, het is één en al stijgen en dalen.

Heb je geen getrainde kuiten die zich graag aan een flinke tocht willen wagen maar wil je toch het heerlijke gevoel van fietsen in de natuur voelen? Dan kun je ofwel mijn off-road mountainbike ´easy´ routes door de bergen volgen. Of je rijdt met de fiets naar het beginpunt van de ecopista de Tamega, hier 12 km vandaan. Een prachtig plat en vals plat fietspad waar vroeger de smalspoor trein reed. Een route langs huisjes, achtertuinen, uitgestrekte wijngaarden, met als leuke bestemming dorpen zoals Mondim de Basto, Celorico de Basto of Amarante.