Terras met groot afdak
Het buiten terras met panoramisch uitzicht -om de hoek van de bar/receptie- heeft in 2014 een 50 m2 groot afdak gekregen. Waaronder je meerdere rustieke houten eettafels en zitbanken, 2 stenen eettafels en ton barbecues vindt. Aangesloten vind je de vuurkring met zitjes en de nieuwe pizza oven wordt ook hier geplaatst.
In mei 2022 is de terrasruimte onder het afdak voorzien van Portugese natuursteen bestrating en is ook het pad naar de bijbehorende toiletten bestraat – met lokale bergsteen.
Voorzien van buitenverlichting.
Plonsbak
Altijd een bron van verkoeling, vermaak, gegil en versterking, onze plonsbak. Geen typisch zwembad maar een plonsbak van 7 m x 4 m, hoogte 1.40 ‘ 1.60 m. Gevuld met koel bronwater met een constante doorstroom op natuurlijke druk (geen waterpomp nodig). 100% biologisch. Officieel is dit een ´watertank´ waardoor deze geen vergunning behoeft en ook niet de zwembadbelasting van toepassing is. Omheind en ommuurd. Gebouwd in 2012. Moet nu even opnieuw afgesmeerd worden /voorzien worden van zwembadzeil. Volledig fuctioneel maar het oogt leuker. Zo liggen de natuurstenen platen voor beplakking aan de buitenzijde ook reeds klaar voor toepassing.
Vuurkring met barbecue en driepoot
Voor de vuurkring hebben we het natuurlijk afhellende terrein flink moeten aanpakken: eerst omzoomd met grote rotsblokken en stenen en gevuld met wat we over hadden nadat er een flinke diepe en brede drainaige om de boerderij heen gelegd is. Omgevuld met enkele vrachtwagens grond, opnieuw beplant, kiezel en we hadden de ruimte klaar. In eerste instantie bestond de vuurkring uit wat losse stenen, inmiddels is hij professioneel met stenen uit berg opgemetseld, inclusief driepoot voor de heksenketel en verschillende niveaus voor de grilplaat.
Zandbakken
Bijna iedereen -jong en oud- vindt het lekker om in zand te scharrelen. En omdat de zee op een uur rijden is, vind je meerdere robuuste zandbakken op het domein. Zo is er eentje Aan de bij de ingang van de bar/receptie. Een kleine simpele zandbak onder de schaduw van de berkeboom met kerkbanken en zitjes. En eentje onderaan de terrasmuur bij Mountain Log Cabin 2. Lekker op de zonverwarmde stenen zitten. En bij Lodge 3 – naast het bestraatte terras met tuinmeubilar. Ook helemaal onderaan, op de vlakke brede terrassen, in voorbereiding op een toekomstige camping, vind je er alvast één dicht bij het sanitair gebouw.
Hangmat en picknick gedeelte
Bovenaan het terrein, inn het verlengde van het terras, met uitzicht op het ´kampeerterrein´ , in de schaduw van de grote (wederom aangeplante) populieren vind je enkele picknicktafels en hangmatten voor algemeen gebruik.
Maar ook het toekomstige camping en glamping gedeelte is voorzien van pick nick tafels, en hangstoeltjes bij het sanitairblokje. En ook de accommodaties, zoals de mountain log cabins en zelfs binnen in de Loft, hangen bij zomers weer de hangmatten en stoeltjes op, en staan de tafeltjes weer verdekt op allerlei fijne zitplekjes.
Vlinder- en bijenvriendelijke beplanting
- specifieke aanplant/bescherming van wilde bloemen, kruiden, vlinderplant
- waardplanten voor rupsen
- boswilgen
- 100-jarige olijfbomen in 2016 aangekocht en laten planten
- geen pesticiden, biologisch terreinbeheer
- water verspreiden over het terrein
Schommels
Over het landgoed verspreid vind je meerdere robuuste kwalitatief handgemaakte landleven schommels. Eentje verstopt boven een vakantiehuisje, tussen de wilgen en de grote coniferen, naast de bessenstruikjes, onder het waterloopje. De andere lekker in het zonnetje, op het toekomstige camping terrein. En weer een andere XXL familieschommel hoort bij Mountain Log Cabin 2.
Molentje
In een mini, lelijk gebouwtje, inmiddels verscholen tussen de berk en de wilg, vind je de originele molenonderdelen, inclusief complete molensteen, waterrad en toevoer. Niet meer functioneel – zou wel makkelijk kunnen vanaf de plonsbak.
Bestrating
Na jarenlang met kiezel (en veel onkruid trekken want we spuiten niet) toch besloten voor het praktische en blijvende karakter (en het ziet er mooi uit ook) van degelijke bestrating. Passend bij het karakter hebben we gekozen voor Portugese calçada, bestrating met natuursteen, graniet, in ´soort van vierkantjes´, van de zagerij dus. En een gedeelte puur natuurlijke vorm steen, rechtstreeks uit de bergen, handwerk dus. Ondertussen (2023) ligt er al meer dan 300 m2 bestrating, rondom de quinta, als toegang en terras tot de houten huisjes, en als goede toegang tot het toekomstige potentiele kampeer terrein of mini camping. Ik wou er jarenlang niet aan, maar ik moet zeggen, het is er wel mooier, praktischer en makkelijker van geworden.
Waterpunten
Over heel het domein verspreid liggen ondertussen kilometers aan zwarte buis, koppelingen, verdelingen, kranen etc. Om de accommodaties en sanitairblok van water te voorzien. Maar ook verder verdeeld over het terrein: Als watertappunt voor de gasten, om nieuwe aanplant te kunnen besproeien, om de paarden water te kunnen geven. Om de tuinslang op aan te kunnen sluiten. Een gedeelte ligt onder de grond, een gedeelte (nog) boven de grond.
Brandveiligheid
Helaas moet je in Portugal, Spanje, Frankrijk etc. tegenwoordig wel realistisch rekening houden met hoe brandveilig je volgende huisje is. Het komt regelmatig voor, is zelfs een brandbestrijdingsmiddel en terreinopschoonmethode, ruikt zelfs gezellig, en hoort erbij. Maar je wil wel graag rustig kunnen slapen en weten dat jij , de jouwe en je bezittingen gewoon veilig zijn, no matter what.
Quinta Rural is op zoveel vlakken zó gelukkig gelegen wat brandveiligheid betreft. Geen eucaluptys of dennenboom plantages om ons heen, maar weides, waterstroompjes en helaas, brem. (brandt makkelijk maar onvoldoende om echt iets groters in lichterlaaie te zetten. Vaak brandt de overheid de brem eens in de zoveel tijd af in het juiste seizoen om gedoe te voorkomen). Daarnaast hebben we rondom vrije en brede natuurlijke ´brandgangen´ : bv, de hoofdweg, de parkeerplek, de weg die rondom de quinta gaat , onze hoge stenen muren. Ook hebben we buren die hun terreinen goed schoon houden. En op het terrein houdt je het het ook zoveel mogelijk bij – op ons wilde natuurhoekje na – maar dat heeft dan weer natte weide als buffer rondom.
En toch.. toch hou ik er rekening mee. In het kader van ´beter voorkomen dan genezen´ heb ik de uitloop onderaan de plonsbak laten aansluiten op dikke buizen, en deze dan weer, steeds smaller wordend om de druk te behouden ook als alle punten openstaan, verdeeld over 4 punten. 1 bij elk rondstamhuisje, en 1 bij het potentiele kampeerterrein / stroleemhuisje. Altijd druk, een hele grote bak met heel veel duizenden liters extra bluswater indien nodig. En zolang het niet nodig is, geef ik er af en toe de bloemetjes water mee.