';

City trips Noord Portugal

Wat te doen op vakantie in Noord Portugal

 

 

 

De Noord Portugese steden ademen een en al historie uit, en soms ook een beste portie vergane glorie. Heerlijk dolen en dwalen door de oude achteraf steegjes van Porto, de oude havenstad, bekend om zijn lange portwijn traditie. Beklim de vele treden naar de bekende Bom Jesus kerk in het religeuze Braga. Ontdek de bakermat van Portugal en geniet op de vele hofjes in het gezellige Guimaraes, UNESCO werelderfgoed-stad. Of bezoek de grootste markt van Noord Portugal in Barcelos. Er valt nog meer te ontdekken wanneer je ook de kleinere stadjes zoals Vila Real, Amarante, Chaves etc. gaat verkennen.

 

Bezienswaardigheden city trip Noord Portugal

 

Of je nu voor camping, glamping tent, stroleem hutje of mountain log cabin op ons kleinschalig vakantiepark hebt gekozen, er komt altijd een ‘stad-momentje’. Wanneer je even genoeg hebt van al die mooie natuur, rust en ruimte om je heen en weer behoefte hebt aan wat stadse levendigheid, gekruid met cultuur en historie. Ook dan zit je goed bij Quinta Rural. Hoewel het in eerste instantie lijkt alsof we aan het einde van de wereld zitten, zijn de mooiste steden van Noord Portugal op 45-60 minuten rijden gelegen. Zoals Porto, Braga, Barcelos, Amarante, Vila Real en vooral ook Guimaraes. Om daarna weer heerlijk thuis te komen op Quinta Rural.

Hier alvast een indruk en beschrijving van de 4 grootste en bekendste steden, al zul je zelfs in Porto, de tweede grootste stad van Portugal (na hoofdstad Lissabon), een bijna dorps gevoel ervaren.

Guimaraes

 

Wie op vakantie is in het Noorden van Portugal en een mooie stad wil bezoeken, denkt vaak meteen aan Porto. Logisch, ´hoofdstad´ van het Noorden, tweede grootste stad van Portugal, havenstad boordevol geschiedenis én nieuwe initiatieven. Wil je niet persé ´de grote stad´ in op je natuurvakantie, maar je wél laven aan de rijke geschiedenis en de mooie architectuur van een stad? Dan is Guimaraes bezoeken een echte aanrader!

“Aqui nasceu Portugal” kun je in reuzenletters op één van de historische gevels lezen.  “Hier is Portugal geboren“.

De wieg van Portugal stond letterlijk en figuurlijk in Guimaraes : In het kasteel van Guimaraes werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Guimaraes ademt nog steeds een beetje de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes.

Het mooie centrum werd in 2001 door UNESCO opgenomen in de werelderfgoed lijst. In 2007 werd het uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van Portugal.  Door het gerestaureerde kasteel, de naastgelegen ruine en de vele verstopte binnenhofjes is Guimaraes ook een leuke dagtrip voor kinderen.

Aanraders voor Guimaraes

 • Het kasteel van Guimaraes, gebouwd in de 10de eeuw en is gelegen op een heuvel in het centrum van de stad Guimarães. Vorige eeuw is het geheel gerestaureerd en tot een uitgebreid museum verworden, waar je goed kunt zien hoe toendertijd geleefd werd. Van kokkin tot ridder tot gravin. Bezoek vooral ook de (gratis toegankelijke) ruine van de verdedigingstoren.
 • Paleizen van Guimaraes met mooi aangelegde tuinen zoals het Palacio Vila Flor en Paco dos Duques (hertogelijk paleis van de Graven van Braganca, gerestaureerd, museum  ingericht met antieke meubels en veel historische en originele elementen.)
 • Het voormalige klooster Nossa Senhora da Oliveira aan het mooie plein Largo da Oliveira, middeleeuws sfeertje met fraaie gebouwen,  VVV kantoor, enkele restaurantjes en terrassen. Buiten de stadspoort nog meer gezellige terrassen en restaurantjes.
 • De Sao Fransico kerk is een van de vele mooie kerken. Gebouwd in gotische stijl  in de 15de eeuw.  Binnen vind je azulejos uit de 18de eeuw met taferelen over het leven van de beroemde Heilige Antonius. In het Romaanse is tevens een museum gevestigd met religieuze kunst van azulejos en keramiek uit verschillende kerken. (museu de Alberto Sampaio)
 • Kabelbaan, over 1700 meter, zo’n 400 meter stijgend.

 

Bezienswaardigheden in de buurt van Guimaraes

 

 • Vivapark.pt
  Avonturenparkje op 7 km van Guimaraes. Paintball, boogschieten, bomenparcours, klimmen, abseilen etc.
  Lage do Môcho, Rua do Corgo, 4800-786 Sao Torcato, Guimarães. · Telf.: +351 253 553 139 GSM : +351 91 966 06 25 · E-mail: info@vivapark.pt
 •  Monte / Montanha / Parque da Pena
  Op 6,5 km van het centrum, combinatie van heiligdom,  picknick area, wandelgebied, mini-golf, paardrijcentrum, restaurant, cafetaria, bar, park, grotten, uitzichtspunten, 50 hectare flora en fauna diversiteit.
 • Citania de Briteiros: restanten van 2000 jaar oude Keltische nederzetting. Tussen Guimaraes en Braga
 • Surf op de site van het VVV van Guimaraes

Reistijd vanaf  Quinta Rural: 45 minuten met de auto, 53 km.

Tips voor een leuke dag in Porto

 

Op vakantie in Portugal, genietend van de rust en ruimte van het (niet zo platte) platteland, kun je zomaar zin in ´city vibes´hebben. Op nummer 1 van bijzondere steden staat (voor ons) toch wel Porto: de oude havenstad vol rommelige geschiedenis, heerlijk!

Hoewel Porto de tweede grootste stad van Portugal is (op nr. 1 staat de hoofdstad Lissabon), krijg ik er zelf toch altijd een beetje een ´dorps´ gevoel bij. Dit komt waarschijnlijk doordat het een compacte stad is is, met een stadshart omringd door smalle steegjes. De stad kun je het beste te voet verkennen. Wanneer je genoeg hebt gehad van de steile weggetjes, kun je vaak op de 50-jaar oude trammetjes terugvallen. Daarnaast heeft de stad een sneltramsysteem van 60 kilometer lang en een goed metrostelsel. Ook is er een toeristenbus die een route tussen de voornaamste bezienswaardigheden aflegt, een zogenaamde hop on hop off & sightseeing bus.

Porto aan zee = oude havenstad

 

Porto ligt aan de oevers van de Douro en staat bekend als de stad van de bruggen. Aan de kades van de oude haven ligt de oude karakteristieke wijk Ribeira, de oude volkswijk van de stad.  Enkele decennia geleden hadden de huizen hier nog geen watervoorziening en werd er water gehaald bij één van de vele pompen die hier nog steeds te vinden zijn. De wijk staat nu op de werelderfgoed lijst van UNESCO en er wordt veel geld voor restauratie ingestoken. Ondertussen zo geliefd voor airbnb´s  (die voor een groot deel van de gerenoveerde panden en appartementen hebben gezorgd) dat er door de overheid alweer een rem op is gezet. Er blijft immers niks meer over voor de eigen inwoners, qua woonruimte,  supermarktjes etc.  Tegenwoordig zijn hier -gericht op het toerisme- namelijk tal van barretjes, restaurants en giftshops te vinden. Voor de kwaliteit van het eten zou ik zeker níet op de kade blijven, voor een glaasje wijn met een kleine versnapering rond zonsondergang absoluut wel. (Prachtig hoe de lichten van de stad weerkaatsen op de douro vallei). Wil je wel lekker, verrassend en betaalbaar eten? Natuurlijk kun je de reviews van yelp online gaan opzoeken en vergelijken. Of je loopt achter een lokaal mannetje rond lunchtijd aan, onderweg naar een klein, mogelijk onooglijk, donker … cafeetje? Waar ze vervolgens de lekkerste traditionele pot voorschotelen.

Porto toont naast zijn prachtig gerestaureerde bouwwerken ook verval en vergane glorie. Arme volkswijken en ruìnes van herenhuizen. Dit maakt de stad zeer interessant voor de hobby-fotograaf die de schoonheid in het verval kan zien.

Aanraders Porto:

 • Porthuizen bezoeken, niet enkel in de Douro vallei, maar ook aan de overkant van de oude wijk Ribeira, namelijk Vila Nova de Gaia. Te voet prachtig te bereiken middels een prachtige brug Dom Luis Bridge
 • Het Beursgebouw, Palácio da Bolsa, een pompeuze 19de eeuwse constructie
 • De Igreja dos Clérigos is een barokke kerk met een klokkentoren (Tore dos Clérigos) die hoog boven Porto uitsteekt.
 • Livrario Lello, volgens velen de mooiste boekwinkel ter wereld
 • Serralves museum
 • Sao Bento station met de typisch Portugese ´azulejos´ (handgeschilderde tegeltjes)
 • Casa da Musica, van de Nederlandse architect Koolhaas
 • Sao Francisco kerk, exorbitant kerkinterieur, goud(blad) overal
 • Bedevaartsoordje Lamego
 • De oude stadstrammetjes (richting stukje strand)
 • metrosystem

Wil je vooral veel zien? Bereid je dan maar beter goed voor. Koop een stadsgids (of neem er gratis eentje mee van het vliegveld of op camping Quinta Rural) en kruis je bezienswaardigheden aan. Anders zou je snel verloren lopen..  Echter… verloren lopen in Porto is allesbehalve een straf. Persoonlijk vind ik het hier heerlijk dwalen.

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 1 uur en 15 minuten met de auto, 97 km.

Markt Barcelos

 

In Barcelos vindt elke donderdagochtend de grootste markt van Portugal plaats. Kleurijk, druk en gezellig luid. Hoewel de ´china invasion´ helaas ook hier reeds vertegenwoordigd is, is het voornamelijk een traditionele markt. Alle gebruiksvoorwerpen, van bijlen en wijnpersen tot potten en schorten, kom je hier tegen. Aangevuld met natuurlijk de verse groente en fruit, de oudere dames met hun konijnen en kippen tot artisanaal gemaakte souvenirs.

Uit Barcelos komt ook de nationale mascotte van Portugal: de haan (die na reeds bereid geserveerd op tafel, spontaan begon te zingen om de onschuld van een bedevaarder te bewijzen).

 

Overige bezienswaardigheden in Barcelos

 

 • Openluchtmusuem in de ruïnes van het paleis der Braganças met het cruzeiro. Veel archeologische vondsten. In een klein museum aan de overkant kunt u een historisch overzicht zien van de keramiek uit Barcelos.
 • Adellijk paleis met een gotische zeshoekinge schandpaal (pelourinho)
 • Ruines van de Igreja Matriz, ruine uit de 13de eeuw
 • Campo da Republica: de Igreja do Senhor da Cruz (mooie barok), de Nossa Senhora do Terço (azulejos) en een oude stadstoren
 • Castelo de Barcelos

 

Goed te combineren met….

 

Barcelos is eventueel goed te combineren met een bezoek aan zee.  Het strand van Esposende ligt heel dichtbij en is vrij bekend. Hierdoor ook flink wat hoogbouw. Wie op zoek is naar sfeer, kan beter het strand bij Povoa de Varzim bezoeken, een vissersdorp met tevens een aardig haventje. ( Ongeveer half uur rijden vanaf Barcelos, 30 km.) Ook kom je onderweg naar Barcelos tegen: Fafe, Guimaraes en Braga.

 

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 1 uur en 5 minuten met de auto, 90 km. Klik hier voor de route 

Op vakantie in Noord Portugal? Zeker ook Braga bezoeken!

 

Braga wordt als één van de mooiste steden van Portugal gezien vooral vanwege de kenmerkende imposante barokke bouwstijl.
Persoonlijk vind ik zelf enkel de historische binnenstad ( meer dan 2000 jaar oud) de moeite waard; de stad is snel (en niet altijd mooi) gegroeid.

Met meer dan dertig kerken is Braga het religieuze hart van Portugal. (Zoals wij de uitdrukking gebruiken ´Ben je soms in de kerk geboren´ wanneer iemand de deur vergeet te sluiten, vraagt men in Portugal dan of je soms van Braga bent.) Het meest bekende bouwwerk is toch wel de Bom Jesus kathedraal. Tijdens belangrijke feest- en gedenkdagen worden er verschillende processies in de stad gehouden.

 

Bezienswaardigheden in Braga

 

 • Santuario do Bom Jesus do Monte.  5 km buiten Braga. Prachtig heiligdom met spectaculaire barokke toegangstrap en verhalende beeldentuin.  (en ouderwetse kabelbaan voor wie de trappen niet kan of wil nemen).
 • Sé kathedraal. Prachtige kathedraal met fraai orgel op een levendig plein met allerlei kleine winkeltjes.
 • Sao Frutuoso de Montelis. 3,5 km noordwesten van Braga. Overblijfselen van architectuur uit pré-romaanse tijd.
 • Palacio dos Biscainhos. Monument uit de 16de eeuw met mooie terrassentuin. Museu Etnografico Artistico.
 • Praca da Republica

 

Festiviteiten & evenementen in Braga

 

De processies (romarias) en volksfeesten spelen een belangrijke rol tijdens bepaalde feest- en gedenkdagen in Braga.

 • Met name bij de Goede week, Semana Santa genaamd loopt de hele stad uit om de processies, optochten en andere rituelen te bekijken. De stad veranderd ineens in een enorm openluchttheater. De eerste dag van Pasen is tevens het begin van de stierengevechten.
 • Tijdens Pinksteren, Festa do Espirito Santo, worden de treden van de trap van Bom Jezus beklommen door zonderaars.
 • In juni vindt het feest Sao Joao plaats. Dit festival omvat verschillende markten, danspartijen en veel indrukwekkend vuurwerk.

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 56 minuten met de auto, 75 km. Klik hier voor de route

Ga verder op ontdekkingstocht in Noord Portugal

 

Benieuwd wat er nog meer te doen is in het Noorden? We hebben een flink uitgebreide website boordevol tips en informatie. Een hele grote pagina met een overzicht van wat er in de directe omgeving van Quinta Rural absolute aanraders zijn. Maar ook aparte pagina´s over de mogelijke  outdoor activiteiten,  over zwemmen onder verborgen watervalletjes en dompelen in de natuurlijke warmwaterbronnen. Pagina´s met informatie over wandelen en routes hier in het groene Noorden, van complete vakantieprogramma´s , sommigen voor het hele gezin, tot historische steden, over onze natuurgebieden, groepsvakanties, bergdorpjes, meet and greets etc.  Onze gasten kunnen vervolgens rekenen op een uitgebreide infomap  zodat ze al deze mooie plekjes makkelijk zelfstandig kunnen vinden.