About us

About us

~sorry, we haven´t gotten to translating this text yet. Coming asap ~

op vakantie bij eigenwijze Nederlanders

Op Quinta Rural word je enthousiast welkom geheten door Timo & Natascha, eventueel aangevuld met enkele vrijwilligers of zomermedewerkers. Ben je nieuwsgierig naar het ‘ik vertrek’ verhaal van je gastheer- en vrouw? Leer ze hier dan alvast een beetje kennen.

Natascha, 1978

In Nederland en België was ik een echte jobhopper; 12 steden, 13 ambachten. Van marketing medewerkster via interim-manager tot lerares Mbo en verzorgster van kinderen met gedragsproblematiek. Onrustig, op zijn minst, altijd op zoek naar vrijheid, autonomie en nieuwe uitdagingen.

In het vroege voorjaar van 2010 in Portugal aangekomen, merkte ik al snel dat dít het leven was waar
ik altijd naar op zoek was. De drang naar uitdagingen en vrijheid is er (gelukkig) nog steeds; een betere uitlaatklep dan een oude verlaten boerderij transformeren naar een unieke, back to basic maar persoonlijke vakantieplek, bestaat niet.

Na 2 jaar hands-on experience in het mederunnen van een camping en me flink ondergedompeld te hebben in de Portugese samenleving, kwam na lang zoeken deze boerderij op mijn pad.
Overweldigd door het uitzicht, de geschiedenis (de boerderij dateert uit 1673) en de natuur, besloot ik hier te landen. Met de hulp van Portugese werklieden, vrienden, familie en vrijwilligers, heeft de quinta ´zijn ziel´ teruggekregen en zijn we gegroeid tot wat het nu is.

Eind maart 2013 kwam Timo als vrijwilliger op mijn pad. Zó´n mooi mens en dan ook nog met dezelfde soort dromen én handig… dat is een blijvertje geworden. Nooit had ik kunnen bevroeden dat er nog geen twee jaar later een mini-mensje ons leven door elkaar zou schudden, noch dat we hier zó van zouden genieten.

Timo, 1976

Na ruim elf jaar van ondernemen in de bouw besloot ik in 2010 het roer om te gooien, de altijd gehaaste en steeds drukker wordende consumptiemaatschappij in Nederland paste niet meer bij mijn gewenste leven. Vanaf dat moment ging ik elk jaar voor lange tijd naar het buitenland om vrijwilligerswerk te

doen op plekken waar de mensen op een andere manier leefden en merkte al snel dat een meer natuurlijke en zelfvoorzienende manier van leven veel beter bij mij paste. Ik raakte zo geïnspireerd dat ik Stichting duurzame samenleving heb opgericht, opkomen voor een samenleving waarin de mens en de toekomst van onze kinderen centraal staan in plaats van het economisch belang.

Terwijl ik nog in Nederland op zoek was naar een geschikte plek om mijn stichting te huisvesten, belande ik in het vroege voorjaar van 2013 op Quinta Rural, verliefd geworden op Natascha, de plek, de dieren en de omgeving en het extra leuke is dat dat mijn stichting hier ook een mooie plek heeft om een voorbeeld te scheppen van een duurzaam en meer zelfvoorzienend leven.

Hopelijk tot snel, Timo.

Tiago, 2015

Ook Tiago draagt bij aan de sfeer op Quinta Rural. Door zijn verwondering en ontdekkingslust, worden wij steeds speelser en kindvriendelijker. En dat werkt door in onze service en activiteiten. ‘Iets leuks voor de kinderen’ maken geeft zo een driedubbele beloning: ons kind blij, jullie kinderen blij, wij blij, jullie blij, én de gasten zonder kinderen óók blij.

De vrijwilligers/zomerkrachten

Omdat we een kleinschalige camping zijn maar veel waarde hechten aan persoonlijke aandacht & uitleg, gezellige sfeer, activiteiten en goede maaltijden, komen we al snel handen te kort. Zowel in het zomerseizoen als in de aan- en afloop.
Daarom doen we regelmatig een oproep op zoek naar mensen die graag de handen uit de mouwen steken in ruil voor verblijf & maaltijden.

Ook op facebook zie je regelmatig onze oproepen voorbij komen. Zie alhier.

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk op Quinta Rural? Lees meer..

De dieren

Op Quinta Rural ontkom je er niet aan, de dieren. Ze horen bij het bergleven zoals de lucht en de zon. Graag brengen we jullie in contact met hen, laten jullie op stap gaan als een echte herder, compleet met kudde ezels en vee honden.

 • Droppie de labrador is inmiddels uitstekende wandelcoach gebleken. Enthousiast motiveert hij kind en volwassene en weert hij onderweg andere herdershonden af.
 • Onze veehonden Tako en Ayla zijn niet alleen superlief naar het vee, maar ook naar onze gasten en hun kinderen en zijn gebombardeerd tot knuffel- en struinmaatjes.
 • Onze ezels van, eveneens Portugees ras, groot en lief, komen regelmatig even op de camping grazen. En worden uiteraard ook graag verzorgd, geknuffeld en uitgelaten.
 • Onze pogingen tot kleinvee zijn vooralsnog ietwat mislukt – vossen eten kippen, arenden kuikens, en wolven eten geitjes. Onze kalkoen is vlak voor kerst verdwenen (rara) en de eendjes zijn verdwenen.  We richten ons nu eerst op een ondoordringbare kippenfort vooraleer we weer aan het kleine spul durven. Maar dan….. weer verse eitjes!
Kleinschalige glamping in de bergen van authentiek Noord Portugal

De Boerderij

Wanneer je komt logeren op Quinta Rural, kom je thuis in een massief granieten vierkantshoeve waarvan het oudste deel uit 1673 stamt. Je ´voelt´ deze geschiedenis al meteen wanneer je bij aankomst de Adega binnenloopt.  De Adega is nu één grote, open ruimte, tot de nok toe. Je ziet precies het handwerk, de sporen van het verleden, de uitbreidingen die eeuwen geleden hebben plaatsgevonden.

Nog veel eerder dan 1673 werd het 2,5 hectare groot terrein al manueel bewerkt. Te beginnen bij het ontginnen van de grond:  van berg tot terrassen met vruchtbare aarde, volledig ommuurd en ondersteund door de vele granieten stenen die bij dit proces bovenkomen. Een indrukwekkend zicht wanneer je je bedenkt dat dit allemaal met de hand gedaan is.

Deze historische boerderij hebben wij in het vroege voorjaar van 2012 kunnen aankopen. Na meer dan 10 jaar leegstand, leek de quinta wel zielloos. Ook het terrein heeft het in die lege periode zwaar te verduren gehad: een helft grond was volledig ´arm´, leeg, zelfs sprake van lichte erosie door overmatige begrazing door schapen.  De andere helft was grotendeels overwoekerd door brem, varens en bramen. Heel wat werk voor de boeg dus.

Toch was toen al het unieke karakter duidelijk. Prachtige vergezichten, aan de rand van een middeleeuws aandoend dorpje met 12 bewoners, een prachtige vierkantshoeve met een schattig binnenhof, de indrukwekkende adega, het liefelijke wijndal aan onze voeten en het rauwe berglandschap als onze achtertuin, de heldere sterrenhemel, de rust, de ruimte, de vrijheid…de mogelijkheden.. We zijn meteen aan de slag gegaan:

Na de eerste verbouwingen (gastenkamers met eigen badkamertjes, stroom- en waterleidingen, keuken, sanitair, bar & recreatieruimte, toegang tot het terrein en alle terrassen, platforms voor de tenten, maken van tig houten meubels) kwamen de eerste gasten.
Met de eerste gasten kreeg de quinta ook haar ziel weer terug.  Vrijwel meteen werd het een plek om je thuis te voelen,  je ´ding´ te doen waar je thuis vaak niet aan toekomt. Een plek van vrijheid, ruimte, goede gesprekken, kleine of grote avonturen maar ook van rust.  Zoals een gast zo treffend zei: Chaos en vrijheid versus orde en inperking. Wij haalden hier adem en jullie maakten het mogelijk.

Als jonge ondernemers kunnen we niet anders dan stapje voor stapje aan de quinta te bouwen. Soms frustrerend maar vaak heel mooi.   Het ´lange termijn´ aspect biedt namelijk de ruimte om flexibel maar doordacht te zijn, om de quinta op een natuurlijke manier te laten groeien naar de precieze behoeftes van onze gasten.  Bovendien doen we veel (bijna alles) zelf om met minder (geld) meer (resultaat) te krijgen, waardoor we blijven leren en vooruitgaan.

Inmiddels zijn we weer heel wat ´to do´s ´ verder.  Het terrein zijn we in de watten aan het leggen:  extra kampeerplekken gecreeerd, borders vrijgemaakt, groenten-, kruiden- en bloementuin aangelegd, irrigatiekanaaltjes, bomen geplant, paadjes gecreeerd, brem en bramen te lijf gegaan, natuurlijke granieten trappen gemaakt, vijver gegraven, extra zitplek,  mooie lounge/eethoek meubels gemaakt, extra stroom- en waterpunten, afrit beter begaanbaar, stroleemhuis, mountain log cabins, paardenomheining en ga zo maar door.

Na het seizoen van 2018 gaan we weer verder met de boerderij. Het kriebelt nu al.

Ieder jaar wordt de quinta weer iets ´mooier´ waarbij we meerdere doelen najagen. Voor ons betekent ´mooi´: groen, ecologisch, (gast-)vrij, speels, back to basic maar comfortabel, rustgevend, verrassend, leerzaam, avontuurlijk, praktisch.
Onze gasten worden er in ieder geval blij van en wij ook!

Aan alle gasten, vanaf het eerste seizoen (2012) tot degene die wij nog zullen verwelkomen: Bedankt!!  Dankzij jullie kunnen we deze speciale plek delen.

 • 1673
  Boerderij 'geboren'
 • 2012
  Natascha wordt verliefd op deze oude leegstaande boerderij
  en ontvangt diezelfde zomer nog haar eerste lieve gasten
  (na heel wat bloed, zweet en tranen)
 • 2013
  Timo komt als vrijwilliger naar Quinta Rural..
  ..en blijft!
 • 2014
  eerste georganiseerde kinderwandelvakantie
  goed bevallen, ook die houden we erin!
 • 2015
  Tiago wordt geboren...
  ..en blijft natuurlijk ook!