Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wildpluk : De krachtige vlierstruik

juni 18, 2022 @ 09:30 - 13:00

EUR15

Hoera! De vlierstruik staat weer volop in bloei! Tijd om met deze ´Apotheek der Armen´ aan de slag te gaan.

We nodigen je uit om samen de vele gezondheidsvoordelen (en geneeskrachtige werking) van de vlierstruik en haar onderdelen te ontdekken.
Op 865 meter hoogte zijn de besjes nog niet aan de orde maar de bloesem des te meer.  Samen gaan we op pad in een prachtige omgeving, leren we hoe en wanneer te oogsten en te verwerken. Maken we vlierbloesemsiroop, en -likeur. Onder het genot van – je raadt het al – een glaasje frisse vlierbloesem limonade.

Ik ben van het soort tuinierder die de vlinder belangrijker vindt dat het blaadje kool (wacht maar tot je honger hebt, zegt mijn moeder dan). Het resultaat qua toegenomen biodiversiteit mag er zijn, qua moestuin oogst heel wat minder. Net genoeg om er af en toe eens van te proeven. Tuinieren voor de natuur, noemen we het maar. Eten uit de natuur is dan een logische vervolgstap.  Voor dummies.

Dus begonnen we met het simpelste der simpelste: vlierbloesemsiroop. Als vrijeschool kind had Timo zijn portie al gehad dus liet hij deze ontdekkingstocht graag aan mij (Natascha) en Tiago over. Op internet kwam ik al snel allerlei recepten tegen, elk met weer een ander stukje info over wat eigenlijk een ´verdomd handige struik´ is. Er valt heel wat te ontdekken over de vlier en diens heilzame en/of lekkere toepassingen.

Ben ik ineens blij dat een aantal stekjes mijn onkunde hebben overleeft en ondertussen flinke struiken zijn geworden!

Bijdrage 15 euro p.p. bij individuele deelname. Kom je met partner, vrienden of kinderen, dan geldt er enkel een toeslag voor de lunch. Bijdrage is inclusief

  • Kleine wandeling naar de vlierstruiken in de omgeving. Met uitleg over de gezondheidsvoordelen en medicinale werking. Over hoe en wanneer te oogsten.
  • Verwerking van de bloesem in stappen
  • Kant en klare vlierbloesemsiroop / -thee / -likeur om te proeven
  • Lichte lunch
  • 1 kleinfles/verpakking naar keuze met eindproduct

Gegevens

Datum:
juni 18, 2022
Tijd:
09:30 - 13:00
Kosten:
EUR15
Evenement Categorie:

Organisator

Mountain School Portugal
Email
mountainschoolportugal@gmail.com

Locatie

Quinta Rural
Largo Tarroeira da Cruz 5, Juguelhe
Cabeceiras de Basto, Portugal, 4860-426 Portugal
+ Google Maps
Phone
+351927024444
Bekijk de site van Locatie