Donderdagmarkt in Barcelos

In Barcelos vindt elke donderdagochtend de grootste markt van Portugal plaats. Kleurijk, druk en gezellig luid. Hoewel de ´china invasion´ helaas ook hier reeds vertegenwoordigd is, is het voornamelijk een traditionele markt. Alle gebruiksvoorwerpen, van bijlen en wijnpersen tot potten en schorten, kom je hier tegen. Aangevuld met natuurlijk de verse groente en fruit, de oudere dames met hun konijnen en kippen tot artisanaal gemaakte souvenirs.

Uit Barcelos komt ook de nationale mascotte van Portugal: de haan (die na reeds bereid geserveerd op tafel, spontaan begon te zingen om de onschuld van een bedevaarder te bewijzen).

Overige bezienswaardigheden in Barcelos

  • Openluchtmusuem in de ruïnes van het paleis der Braganças met het cruzeiro. Veel archeologische vondsten. In een klein museum aan de overkant kunt u een historisch overzicht zien van de keramiek uit Barcelos.
  • Adellijk paleis met een gotische zeshoekinge schandpaal (pelourinho)
  • Ruines van de Igreja Matriz, ruine uit de 13de eeuw
  • Campo da Republica: de Igreja do Senhor da Cruz (mooie barok), de Nossa Senhora do Terço (azulejos) en een oude stadstoren
  • Castelo de Barcelos

 

Goed te combineren met….

Barcelos is eventueel goed te combineren met een bezoek aan zee.  Het strand van Esposende ligt heel dichtbij en is vrij bekend. Hierdoor ook flink wat hoogbouw. Wie op zoek is naar sfeer, kan beter het strand bij Povoa de Varzim bezoeken, een vissersdorp met tevens een aardig haventje. ( Ongeveer half uur rijden vanaf Barcelos, 30 km.) Ook kom je onderweg naar Barcelos tegen: Fafe, Guimaraes en Braga.

 

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 1 uur en 5 minuten met de auto, 90 km. Klik hier voor de route