Natuurvakantie Portugal
Tussen de dieren  @ Quinta Rural

 

Een natuurvakantie op Quinta Rural, Noord Portugal, is een ware natuurbeleving.
Compleet met bijbehorende fauna. Van wolf tot wild paard, van sprinkhaan tot roofvogel.
Geen wandeling of autorit is compleet zonder een korte opstopping door overstekend vee.

Zodat jullie hier zoveel mogelijk van kunnen genieten, brengen we de lokale flora en fauna zoveel mogelijk in beeld.
Op deze pagina vind je alvast de meest voorkomende zoogdieren van de berg.
Inclusief onze eigen dieren waar je tijdens je verblijf zeker kennis mee maakt.

Overige dieren, zoals (roof)vogels, insecten, vlinders en reptielen, hebben hun eigen info-pagina.
Deze winter zullen we, naast deze online versie, nog een geprinte versie voor elke accommodatie maken.

 

* * *  Opgelet  * * *
Elke foto is een flip-box.
Wanneer je rustig met je muis over de foto gaat / swiped,
krijg je meer uitleg over het dier in kwestie.

Canis lupus signatus

Iberische wolf

Lobo iberico – Iberische wolf

Welkom in wolfland! Toen we hier in 2012 kwamen wonen, was er enkel sprake van een zeldzaam verdwaalde wolf die de (bewust s nachts buitengelaten) zieke schaapjes oppeuzelde.  Ondertussen hebben we met continue aanwezigheid van minstens 3 wolven te maken.

Onze gasten hebben er vorig jaar eentje op camera vastgelegd, kalm de kudde geiten volgend. Zie foto.

Zelf zijn onze wolfmomenten beperkt gebleven tot hun sporen..en hun eetfestijn (jammerlijk gevolg van wilde roofdieren –  je boerderijdieren verworden tot een prooidier – zelfs grote ezels!).  Toch net iets minder romantisch dan toen ze nog op 40 km afstand in de Geres zaten.

Van mensen moeten de wolven overigens nog steeds niks hebben. Gelukkig maar!

De Iberische wolf is een beschermd diersoort, waarvoor Portugal zich flink inzet.  Neem maar eens een kijkje bij het wolven centrum, Grupo Lobo

Sus scrofa

wild boar

Javali – wild zwijn
They’re here but we rarely see one alive. We do see the tracks and where’ve they’ve been.

Vulpes vulpes

fox

Raposa – vos

Lutra lutra

common otter

Lontra  –  otter
They’re can be found a bit more down into the valley, near the water streams.

Genetta genetta

comon genet

Originally from Africa, non-native to Portugal Loves dense vegetation, rocky land and woodland with water streams. Nocturnal animal. Carnivore – rodents, birds, reptiles, fruits and insects. A loner. Passes the day lying in below a rock, tree, etc. Very agile, swims, climbs and jumps very well. Faeces easy recognizable, in U-form.

Geneta – Genetkat
They’re here but we’ve yet to see one.  Time for a night cam?

Equus asinus - Mirandes

Mirandes Ezel

Burro Mirandes – Mirandes ezel

De Mirandes ezel is, wederom, een bedreigd Portugees ras. Enkele jaren geleden zijn we gestart om actief deel te nemen aan het nationaal fokpgramma om uitsterven te helpen voorkomen.  Inmiddels heeft natuurlijke selectie echter ook binnen onze poorten toegeslagen en zijn we al enkele van onze geliefde ezels verloren, zij het aan het zwakte van het ras (qua hoeven en gevoeligheid voor laminitis. Lang leve de te kleine genenpoel bij dergelijke fokprogramma´s). Zij het aan de (onbewuste) slechte houding door vorige eigenaren (lang leve de vroegere landbouwsubsidies op dit ras waardoor elke boer zonder kennis van ezels dit ras ging houden. Met de beste bedoelingen, maar de slechtste gevolgen voor de ezels).  Zij het aan de wilde wolven die hun herintrede in dit gebied hebben gedaan.

En dat is jammer. Want de Mirandes ezel is en blijft een heerlijk dier. Groot, sterk, nieuwsgierig, sociaal, zachtaardig. En erg aaibaar.

Excursie ´Herder voor een uurtje´

Je zult de ezels dan ook regelmatig temidden van de gasten tegenkomen. Komen ze even op bezoek!
(Best verstop je dan alles wat eetbaar is, of lijkt.)
Door hun gevoelige hoeven hebben we besloten hen niet meer in te zetten voor prive wandelingen met de ezel. We kunnen simpelweg niet garanderen dat de ezels fit genoeg zijn om er zelf lol aan te beleven. Wel gaan we af en toe met heel de kudde op pad. Klein stukje lopen, om ze vervolgens in de bergen te laten grazen terwijl wij luieren, kijken, luisteren, praten, een meegebrachte kleinigheid knabbelen.

cao de gado transmontano

Transmontaner veehonden Tako en Ayla

Grote vriendelijke reuzen

Onze veehonden Tako en Ayla zijn het rechtstreekse gevolg van de aanwezigheid van de wolven en hun bedreiging voor onze ezels.  De bedoeling is/was dat zij de kudde bewaken en beschermen. En dat doen ze! Echter… ze beschouwen jullie, onze gasten, als kudde.  Doordat we hen bewust midden in het hoogseizoen hebben aangeschaft, zijn ze zeer goed gesocialiseerd, met mens, kind en dier. Pas in het najaar hebben we ze echt bij de ezelkudde geintroduceerd.  Met als gevolg dat jullie op nummer 1. staan.

Wandelhonden

Mooi bijgevolg, is dat zowel zij, als onze labradorkruising, zich spontaan hebben ontwikkeld tot goede wandelbegeleiders.  Met het grootste plezier gaan ze mee op stap, houden de groep bijeen, motiveren ze om door te stappen en houden andere honden mooi op afstand.

Feitje

De Cão de Gado Transmontano begeleidt de herder overigens al meer dan 10,000 jaar.  Door hun vaak succesvolle wolvenafweer, wordt het ras inmiddels ook op andere plekken in de wereld ingezet.

Garrano pony

Garrano pony - het wilde Portugese bergpaardje

De Garrano is een zeer oud, lokaal Portugees paardenras, ze zijn zelfs al te zien op prehistorische grottekeningen in Lascaux en Altamira. Gevormd en gesterkt door het leven in de bergen zijn ze primitief, sterk, snel en oplettend.

Vroeger werd het dier ingezet als lastdier. rijdier en voor licht werk op de boerderij. Tegenwoordig leiden ze een luizenleventje op een van de velden, in de zorg van een lokaal boertje. Of hebben ze een ietwat harder, maar vrij leven als wild paard hier in de Serra da Cabreira bergen.

Zelf hebben we ook een Garrano in ons midden – Carolina.

In het laagseizoen bieden we soms een jeep/wandelexcursie aan: met de 4×4 de Serra da Cabreira in, off road. Wilde paarden zien en wandelen.

Barrosa koe

Barrosa koe

Geen vakantie zonder koe

Tijdens je verblijf op Quinta Rural valt er niet aan te ontkomen – je komt ze tegen op wandeling,  ze veroorzaken een kleine file omdat de kudde kalmpjes richting weide wandelt….midden op de weg, of je geniet van een goede steak van de grill (wetende dat deze koe een goed, gezond en vrij bergleven heeft gehad).

De Barrosa koe

De Barrosa koe vindt je in 2 aangrenzende regio´s, de Minho en Barroso.Prachtig lokaal koeienras, gekenmerkt door de enorme hoorns die aan het uiteinde praktisch verticaal zijn (en die hen in staat stelt zich prima tegen wolven te beschermen).

Het dier is perfect aangepast aan de door het berggebied opgelegde moeizame en kleinschalige agricultuur. Goed in staat om de kleine, schuine, vaak rotsachtige veldjes te begrazen, schoon te houden, te bemesten, en te leven van het natuurlijk aanwezige voedsel dat anders verloren zou gaan.

Menig familie in de bergen houdt een kleine kudde koeien, vanwege bovenstaande reden. In combinatie met een kleine subsidie, en de winst bij verkoop van de jonge stiertjes aan de lokale restaurants, geeft dit hen een bescheiden extra inkomen.

In de zomer blijven veel koeien ook ´s nachts op het land, waardoor je bij zonsop- en -ondergang in de verte telkens het zachte getingel van hun belletjes hoort.

Extra info

Mooie fotootjes van de Barrosa koe en andere Portugese rassen – Amiba
Vlees van de Barrosa koe – Carne Barrosa
Als lokaal beschermd product – Meer over de koe, de productie, de regeltjes

Minhota koe

Minhota koe

De Minhota koe komt uit, jawel, de Minho streek. Viana de Castelo, om precies te zijn. Toch vind je dit ras nu ook steeds meer in onze directe omgeving. De ietwat lagere kiloprijs voor dit ras wordt gecompenseerd door het hogere gewicht en het ´onderhoudsgemak´ – het is een rustiger, meer gedomesticeerd ras dan bv. de Barrosa of de Marones.
De koe heeft ook kleinere horens, meestal zijwaarts gericht.
Ze komt in verschillende, effen, bruin en beige tinten voor.

 

Meer foto´s

Meer info

Marones koe

Marones koe

De Marones koe is ook een typische bergkoe – natuurlijk, primitief en rustiek. De kleinste van de drie hier genoemde.
(met het lekkerste vlees!). En als ras het dichtst bij de originele wilde koeien staand.

Haar naam dankt ze aan het berggebied waar ze vandaan komt, de Marvao. Ondertussen ook veel in de naastgelegen Alvao (dagtrip vanaf Quinta Rural), wederom een natuurpark, te vinden. En een enkel exemplaar ook hier in de Serra da Cabreira.

Photo credits

Geiten

Geiten

…..

 

,

,

,

,

,

,

Meer foto´s