Guimaraes

“Aqui nasceu Portugal”

kun je in reuzenletters op één van de historische gevels lezen.  “Hier is Portugal geboren“.
De wieg van Portugal stond letterlijk en figuurlijk in Guimaraes : In het kasteel van Guimaraes werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Guimaraes ademt nog steeds een beetje de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes.

Het mooie centrum werd in 2001 door UNESCO opgenomen in de werelderfgoed lijst. In 2007 werd het uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van Portugal.

Door het gerestaureerde kasteel, de naastgelegen ruine en de vele verstopte binnenhofjes is Guimaraes ook een leuke dagtrip voor kinderen.

Bezienswaardigheden in Guimaraes

 • Het kasteel van Guimaraes, gebouwd in de 10de eeuw en is gelegen op een heuvel in het centrum van de stad Guimarães. Vorige eeuw is het geheel gerestaureerd en tot een uitgebreid museum verworden, waar je goed kunt zien hoe toendertijd geleefd werd. Van kokkin tot ridder tot gravin. Bezoek vooral ook de (gratis toegankelijke) ruine van de verdedigingstoren.
 • Paleizen van Guimaraes met mooi aangelegde tuinen zoals het Palacio Vila Flor en Paco dos Duques (hertogelijk paleis van de Graven van Braganca, gerestaureerd, museum  ingericht met antieke meubels en veel historische en originele elementen.)
 • Het voormalige klooster Nossa Senhora da Oliveira aan het mooie plein Largo da Oliveira, middeleeuws sfeertje met fraaie gebouwen,  VVV kantoor, enkele restaurantjes en terrassen. Buiten de stadspoort nog meer gezellige terrassen en restaurantjes.
 • De Sao Fransico kerk is een van de vele mooie kerken. Gebouwd in gotische stijl  in de 15de eeuw.  Binnen vind je azulejos uit de 18de eeuw met taferelen over het leven van de beroemde Heilige Antonius. In het Romaanse is tevens een museum gevestigd met religieuze kunst van azulejos en keramiek uit verschillende kerken. (museu de Alberto Sampaio)
 • Kabelbaan, over 1700 meter, zo’n 400 meter stijgend.

 

In de buurt van Guimaraes

 • Vivapark.pt
  Avonturenparkje op 7 km van Guimaraes. Paintball, boogschieten, bomenparcours, klimmen, abseilen etc.
  Lage do Môcho, Rua do Corgo, 4800-786 Sao Torcato, Guimarães. · Telf.: +351 253 553 139 GSM : +351 91 966 06 25 · E-mail: info@vivapark.pt
 •  Monte / Montanha / Parque da Pena
  Op 6,5 km van het centrum, combinatie van heiligdom,  picknick area, wandelgebied, mini-golf, paardrijcentrum, restaurant, cafetaria, bar, park, grotten, uitzichtspunten, 50 hectare flora en fauna diversiteit.  Zie hier voor de wandelroutes rondom Guimaraes (helaas enkel in het Portugees).
 • Citania de Briteiros: restanten van 2000 jaar oude Keltische nederzetting. Tussen Guimaraes en Braga

Download hier de officiele stadsgids

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 45 minuten met de auto, 53 km.  Klik hier voor de route