Guimaraes

 

 

Wie op vakantie is in het Noorden van Portugal en een mooie stad wil bezoeken, denkt vaak meteen aan Porto. Logisch, ´hoofdstad´ van het Noorden, tweede grootste stad van Portugal, havenstad boordevol geschiedenis én nieuwe initiatieven. Wil je niet persé ´de grote stad´ in op je natuurvakantie, maar je wél laven aan de rijke geschiedenis en de mooie architectuur van een stad? Dan is Guimaraes bezoeken een echte aanrader!

“Aqui nasceu Portugal”

 

kun je in reuzenletters op één van de historische gevels lezen.  “Hier is Portugal geboren“.
De wieg van Portugal stond letterlijk en figuurlijk in Guimaraes : In het kasteel van Guimaraes werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Guimaraes ademt nog steeds een beetje de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes.

Het mooie centrum werd in 2001 door UNESCO opgenomen in de werelderfgoed lijst. In 2007 werd het uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van Portugal.  Door het gerestaureerde kasteel, de naastgelegen ruine en de vele verstopte binnenhofjes is Guimaraes ook een leuke dagtrip voor kinderen.

Bezienswaardigheden in Guimaraes

 

 • Het kasteel van Guimaraes, gebouwd in de 10de eeuw en is gelegen op een heuvel in het centrum van de stad Guimarães. Vorige eeuw is het geheel gerestaureerd en tot een uitgebreid museum verworden, waar je goed kunt zien hoe toendertijd geleefd werd. Van kokkin tot ridder tot gravin. Bezoek vooral ook de (gratis toegankelijke) ruine van de verdedigingstoren.
 • Paleizen van Guimaraes met mooi aangelegde tuinen zoals het Palacio Vila Flor en Paco dos Duques (hertogelijk paleis van de Graven van Braganca, gerestaureerd, museum  ingericht met antieke meubels en veel historische en originele elementen.)
 • Het voormalige klooster Nossa Senhora da Oliveira aan het mooie plein Largo da Oliveira, middeleeuws sfeertje met fraaie gebouwen,  VVV kantoor, enkele restaurantjes en terrassen. Buiten de stadspoort nog meer gezellige terrassen en restaurantjes.
 • De Sao Fransico kerk is een van de vele mooie kerken. Gebouwd in gotische stijl  in de 15de eeuw.  Binnen vind je azulejos uit de 18de eeuw met taferelen over het leven van de beroemde Heilige Antonius. In het Romaanse is tevens een museum gevestigd met religieuze kunst van azulejos en keramiek uit verschillende kerken. (museu de Alberto Sampaio)
 • Kabelbaan, over 1700 meter, zo’n 400 meter stijgend.

 

In de buurt van Guimaraes

 

 • Vivapark.pt
  Avonturenparkje op 7 km van Guimaraes. Paintball, boogschieten, bomenparcours, klimmen, abseilen etc.
  Lage do Môcho, Rua do Corgo, 4800-786 Sao Torcato, Guimarães. · Telf.: +351 253 553 139 GSM : +351 91 966 06 25 · E-mail: info@vivapark.pt
 •  Monte / Montanha / Parque da Pena
  Op 6,5 km van het centrum, combinatie van heiligdom,  picknick area, wandelgebied, mini-golf, paardrijcentrum, restaurant, cafetaria, bar, park, grotten, uitzichtspunten, 50 hectare flora en fauna diversiteit.  Zie hier voor de wandelroutes rondom Guimaraes (helaas enkel in het Portugees).
 • Citania de Briteiros: restanten van 2000 jaar oude Keltische nederzetting. Tussen Guimaraes en Braga
 • Download hier de officiele stadsgids. 

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 45 minuten met de auto, 53 km.  Klik hier voor de route

Ga verder op ontdekkingstocht in Noord Portugal

 

Benieuwd wat er nog meer te doen is in het Noorden? We hebben een flink uitgebreide website boordevol tips en informatie. Van outdoor activiteiten tot wandelen, van complete vakantieprogramma´s voor het hele gezin, tot historische steden, natuurgebieden, groepsvakanties, bergdorpjes, meet and greets etc.  Onze gasten kunnen vervolgens rekenen op een uitgebreide infomap – geprint én digitaal – zodat ze al deze mooie plekjes makkelijk zelfstandig kunnen vinden.  Hier alvast een aantal van onze info pagina´s. Veel vakantie voorpret gewenst!

Jaarrond verwelkomen we jullie graag in één van onze stoere mountain lodges. In de zomer kunnen jullie ook kiezen voor de eco lodge, de basic glamping tenten of met eigen tent komen. Bekijk ons accommodatie overzicht.