Mooiste natuurparken in Noord Portugal

De mooiste natuurgebieden van Noord Portugal

In het Noorden van Portugal vind je drie natuurparken en één nationaal park.

Quinta Rural mountian glamping ~ te midden van en omringd door natuurgebieden, nationale parken en natuur parken ~

Serra da Cabreira; de achtertuin van Quinta Rural

 

Quinta Rural is gelegen op de grens van twee werelden: Enerzijds het lagergelegen Tamega wijndal, anderzijds de ruige puurheid van de bergen ´Serra da Cabreira. Het gebergte van de geitenhoedster´, met haar wonderschone natuur, is verborgen in het hart van de Minho, Noord-Portugal.
De Serra ligt in het hart van het authentieke Portugal. Ongerepte natuur met magnifieke vergezichten, indrukwekkende watervallen, kloven en heel veel groen. Je ziet er nog wilde dieren, zoals paarden, roofvogels en zelfs wolven. Een adembenemend natuurgebied! Ruig en romantisch; waar onze moderne maatschappij wel een hele verre toekomst lijkt te zijn…

Op Quinta Rural ligt een kaart voor je klaar met alle kleine dorpjes in de gemeente Cabeceiras de Basto. Met deze op zak kun je je ´dwaalroute´ doorheen het verleden, het desolate gebergte en de pure natuur beginnen. Met of zonder einddoel (bv. zwemmen in een bergmeer, het startpunt van een bijzondere wandelroute, een lokaal marktje etc.)

Rij (of loop) zeker ook eens de oude dorpjes in.  Het is absoluut de moeite waard. Hou er rekening mee dat borden zoals ´doorgaande of doodlopende weg´ hier zelden worden gebruikt. Bij een kruising kies je vaak 0p goed geluk. Om soms op een erf te eindigen.  (Geen paniek met auto keren op smalle stukken. Je komt er altijd weer uit, dan maar 5x extra insteken.)Neem even de tijd voor zo´n dorpje. Hoe klein ze ook zijn/lijken, dwaal door de straatjes. Ook hier geldt weer, gewoon op goed geluk ergens inlopen. Een openbaar weggetje ziet er soms uit alsof het enkel naar een erf leidt en vice versa.  Een ´bom dia´ of ´boa tarde´  en niemand neemt je iets kwalijk.

Ga voor een uitgebreidere algemene beschrijving naar het artikel op Naturescanner

Natuurpark De Geres

Grenzend aan ´onze´ Serra da Cabreira vind je het Parque Nacional da Peneda-Gerês. Het strekt zich uit tot aan de Spaanse grens en heeft een oppervlakte van zo’n 72.000 ha. Samen met het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés vormen ze een natuurgebied van wel 100.000 ha.

Al op 45 minuten rijden vanaf Quinta Rural, rij je aan de onderkant de Geres binnen. Een eerste, mooie kennismaking. Wellicht heb je zin om te zwemmen in het stuwmeer, ga je naar het watervalletje via de wandelingen doorheen het dorpje Pincaes, of doe je de stevige trail naar het uitgestorven mineraalwinnings-dorpje Minas da Borralha.

Nog een klein stukje voor Pincaes vind je ook een bordje dat verwijst naar de ´Ponte de Misarela´. Auto halverwege bovenaan laten staan, laatste stukje te voet afdalen. Er bestaat ook een wandeling die langs deze brug over prachtig diep uitgesleten graniet voert.

Ook bekend is Pitoes das junias, het hoogstgelegen dorpje van Portugal. Vanuit hier gaat een prachtige wandeling naar ´Portela do Homem´,  het gebergte waar de arme Portugees, op zoek naar werk in Spanje of Frankrijk,  in de tijd van de Salazar-dictatuur, de grens overstaken. Niet zelden met gevaar voor eigen leven.

Prachtig zijn tevens de ´7 lagoas´, de 7 meren van de Geres. Niet bereikbaar via de auto, wel met een wandeling van ongeveer 12 km (retourtje). Hier nog een youtube filmpje

Onderweg naar de Geres kom je nog enkele stuwmeren tegen, neem dus voor de zekerheid je zwemkleding mee.

Aangezien de Geres behoorlijk uitgestrekt is, is het haast onmogelijk om hier alle hoogtepunten op te noemen. Google zeker eens op de Geres of op ´lagoas´ (meren)  of ´Cascatas´ (watervallen) voor meer mooie plekjes.

Klik hier voor algemene informatie over de Geres

Natuurpark de Alvao & Fisgas de Ermelo

Natuurpark de Alvao; één van de best bewaarde geheimen van Noord-Portugal. Het park heeft een gevarieerde flora en fauna en fascinerende dorpjes te midden van granieten bergtoppen. De 300 meter hoge ‘Fisgas de Ermelo’ watervallen vormen de belangrijkste attractie in het park.

Het gaat om een in vergelijking met andere parken in Portugal klein oppervlakte, maar de 70 vierkante kilometers van het natuurpark Alvão bieden exclusieve uitzichten, reden waarom het park in 1983 werd opgericht. Het park wordt verdeeld door twee afzonderlijke profielen; enerzijds een bergachtig gebied, vol ravijnen en bergruggen en anderzijds de lage dalen, dicht begroeid met berken, steeneiken en heide. De rivier Olo kronkelt door het landschap en voedt het met zijriviertjes en beken. Onder de bewoners van het gebied vinden we wolven, bergkatten en slechtvalken; alhoewel dat slechts een kleine greep is uit alle Iberische diersoorten die hier te zien zijn voor de liefhebbers, die hier eveneens de steenarend, een met uitsterving bedreigde soort, in zijn natuurlijke omgeving kunnen waarnemen. Een andere attractie van het natuurpark zijn de watervallen, waarvan de Fisgas do Ermelo de meest bekende is, met kristalheldere meren aan de bron en een dusdanig lange loop dat het beschouwd wordt als een van de langste watervallen van Europa. Bereid uw bezoek aan het park voor in Vila Real, waar zich een van de informatiecentra van het park bevindt.

In het voorjaar van 2016 is een nieuwe wandelroute geopend die rondom de mooie watervallen van Ermelo gaat, de PR3.
12 Km flink doorstappen in ruig, prehistorisch terrein, met heerlijk verfrissend kristalhelder bergwater in de natuurlijk uitgesleten waterbekkens van de watervallen om naar uit te kijken. In het dorpje Ermelo vind je een typisch Portugees bergrestaurant.
Vanaf Quinta Rural  40 km  en  ruim 1 uur rijden, klik hier voor de route.
GPS uitzichtspunt op de watervallen (bereikbaar met auto): GPS: 41º 22’ 33’’ N | 7º 52’ 11’’ WWe hebben enkele folders van deze route op voorraad (mits ze altijd weer braaf worden ingeleverd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je de route hier downloaden  en zal het VVV van Mondim de Basto je ook graag helpen).

Natuurpark de Montesinho

Natuurpark do Douro Internacional