Tips voor een leuke dag in Porto

Op vakantie in Portugal, genietend van de rust en ruimte van het (niet zo platte) platteland, kun je zomaar zin in ´city vibes´hebben. Op nummer 1 van bijzondere steden staat (voor ons) toch wel Porto: de oude havenstad vol rommelige geschiedenis, heerlijk!

Hoewel Porto de tweede grootste stad van Portugal is (op nr. 1 staat de hoofdstad Lissabon), krijg ik er zelf toch altijd een beetje een ´dorps´ gevoel bij. Dit komt waarschijnlijk doordat het een compacte stad is is, met een stadshart omringd door smalle steegjes. De stad kun je het beste te voet verkennen. Wanneer je genoeg hebt gehad van de steile weggetjes, kun je vaak op de 50-jaar oude trammetjes terugvallen. Daarnaast heeft de stad een sneltramsysteem van 60 kilometer lang en een goed metrostelsel. Ook is er een toeristenbus die een route tussen de voornaamste bezienswaardigheden aflegt, een zogenaamde hop on hop off & sightseeing bus.

 

Porto aan zee

Porto ligt aan de oevers van de Douro en staat bekend als de stad van de bruggen. Aan de kades van de oude haven ligt de oude karakteristieke wijk Ribeira, de oude volkswijk van de stad.

Vijftien jaar geleden hadden de huizen hier nog geen watervoorziening en werd er water gehaald bij één van de vele pompen die hier nog steeds te vinden zijn. De wijk staat nu op de werelderfgoed lijst van UNESCO en er wordt veel geld voor restauratie ingestoken.

Tegenwoordig zijn hier tal van barretjes, restaurants en giftshops te vinden. Voor de kwaliteit van het eten zou ik zeker níet op de kade blijven, voor een glaasje wijn met een kleine versnapering rond zonsondergang absoluut wel. (Prachtig hoe de lichten van de stad weerkaatsen op de douro vallei).

Porto toont naast zijn prachtig gerestaureerde bouwwerken ook verval en vergane glorie. Arme volkswijken en ruìnes van herenhuizen. Dit maakt de stad zeer interessant voor de hobby-fotograaf die de schoonheid in het verval kan zien.

Aanraders:

 • Porthuizen bezoeken, niet enkel in de Douro vallei, maar ook aan de overkant van de oude wijk Ribeira, namelijk Vila Nova de Gaia. Te voet prachtig te bereiken middels een prachtige brug Dom Luis Bridge
 • Het Beursgebouw, Palácio da Bolsa, een pompeuze 19de eeuwse constructie
 • De Igreja dos Clérigos is een barokke kerk met een klokkentoren (Tore dos Clérigos) die hoog boven Porto uitsteekt.
 • Livrario Lello, volgens velen de mooiste boekwinkel ter wereld
 • Serralves museum
 • Sao Bento station met de typisch Portugese ´azulejos´ (handgeschilderde tegeltjes)
 • Casa da Musica, van de Nederlandse architect Koolhaas
 • Sao Francisco kerk, exorbitant kerkinterieur, goud(blad) overal
 • Bedevaartsoordje Lamego
 • De oude stadstrammetjes (richting stukje strand)
 • metrosystem

Wil je vooral veel zien? Bereid je dan maar beter goed voor. Koop een stadsgids (of neem er gratis eentje mee van het vliegveld of op camping Quinta Rural) en kruis je bezienswaardigheden aan. Anders zou je snel verloren lopen..  Echter… verloren lopen in Porto is allesbehalve een straf. Persoonlijk vind ik het hier heerlijk dwalen.

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 1 uur en 15 minuten met de auto, 97 km.