';

Workshop Camping, glamping of B&B starten

Start je eigen B&B, camping of glamping

 

Steeds meer mensen dromen over een eigen ´het roer om´ ervaring of zwijmelen wekelijks weg bij een ´ik vertrek´ aflevering. Logisch want wie wil nu niet een leven op een droomplek hebben, met leuke gasten, volop vrijheid en autonomie? Maar hoe kom je daar? En waar begin je aan? Kun je dat wel? Vind je dat eigenlijk wel écht leuk? Hoe vind je die droomplek? Hoeveel gaat dat kosten? Heb je daar het kapitaal wel voor? En hoe kom je dan aan voldoende gasten en inkomsten? Minstens zo belangrijk, hoe kom je aan leuke, passende gasten waar ik blij van word?  Kort samengevat: waar begin je (aan)?!

Ben je klaar om je droom serieus aandacht te geven? Heb je genoeg van dat gedroom en wil je nu toch wel concreet naar je nieuwe leven toewerken? Zie jij je gastenaccommodatie al voor je, en wil je ontdekken hoe ook jij je eigen unieke gastenverblijf op een droomplek kunt vormgeven? Wil je weten waar je aan begint? En hoe je eraan begint? Wil je veelgemaakte fouten voorkomen? En goed voorbereid vertrekken? Dan heb je nog heel wat werk voor de boeg! Dat dit lang niet zo overdonderend en intimiderend is, als je nu denkt, leer je tijdens onze workshop. 

p.s. Ben je eigenlijk best tevreden met je leven zoals het nu is, je huis, je baan, je vriendenkring en je familie? Of komt de gedachte aan een eigen B&B of camping enkel voorbij wanneer je nippend aan een wijntje geniet van de zonsondergang, op vakantie in Spanje of Portugal? Lees dan vooral niet verder en neem je droom voor wat het is: een droom.

Workshop camping, glamping  of B&B starten

 

Tijdens deze cursus ga je leren om je droom om van een eigen gastenverblijf in het buitenland om te zetten in een concreet en haalbaar stappenplan.  We behandelen daarbij niet enkel de standaardonderdelen van een goed ondernemingsplan (concept-lokatie-financiering-wet en regelgeving-marketing etc.) maar passen het ook toe op jouw droom, die gaandeweg steeds realistischer en haalbaarder wordt.  Minstens zo belangrijk is het echter om te leren in mogelijkheden te denken, buiten het boekje om. Thinking outside of the box, en niet opgeven. Het zou mooi zijn als je vanuit het ideaalplaatje kunt starten: alle kennis en ervaring al in huis hebt, de taal van je nieuwe thuisland heb je al volledig onder de pet en je neemt een mooie zak geld mee om te investeren.  Meestal is dat echter niet het geval, en moet je roeien net de riemen die je hebt. Dát besef, weerhoudt menigeen om het avontuur aan te durven. Jammer, want de krachtige succesverhalen zijn juist die van ´groot dromen, klein ondernemen´.

Start je eigen gastenverblijf : camping, glamping of B&B

Intensieve workshop met individuele begeleiding - september/oktober 2021

Terwijl je verblijft in het mooie, natuurlijke en authentieke Noord Portugal, krijg je een schat aan onbetaalbare informatie, kennis, inzichten en ervaringen én werk je in een kleine groep concreet aan de realisatie van jouw toekomstige kleinschalige accommodatie. Een meer dan waardevolle ´werkvakantie´.

Duur: 8 dagen, 7 nachten
Aantal deelnemers:  minimaal 3 toekomstdromen, maximaal 6
Waar:  Quinta Rural Farm Camp & Mountain Glamping
Juguelhe, Cabeceiras de Basto, Noord Portugal  (Vliegen op vliegveld Porto of 1900 km met auto).

 

Data en prijzen

  • 21-28 maart
  • 4-11 september : 1050 euro p.p. o.b.v. volledig verzorgd verblijf in een privé boerenleeftent , 1765 euro p.p.  o.b.v. volledig verzorgd verblijf in een privé mountain lodge
  • 14-21 november: 1380 euro p.p. o.b.v. volledig verzorgd verblijf in een privé mountain lodge

Korting: Neem je samen met je partner deel? Dan krijgt de 2de persoon 40% korting.

 

Inbegrepen:

Niet inbegrepen: Vlucht, transfer, en consumpties

 

Aantal deelnemers : Maximaal 8 deelnemers, maximaal 6 projecten. Door met een kleine groep enthousiaste dromers en doeners te werken, ontstaat de optimale dynamiek tussen persoonlijke begeleiding en onderlinge kruisbestuiving.

Wil je je vooral orienteren, heb je eigenlijk vooral de behoefte ´om in het buitenland te gaan wonen´ en twijfel je nog sterk of toerisme wel écht iets voor jou is? Ook dan is dit een goede manier om hier achter te komen. Én de tools te verwerven om hoe dan ook, bij een goed toekomstplan uit te komen. We denken graag met je mee. Doordat de workshop informeel en in heel kleine groep plaatsvindt, is er voldoende ruimte om flexibel en persoonlijk op jouw situatie in te gaan.

Verlenging van je verblijf is natuurlijk mogelijk. Bv. om e.e.a. goed te laten bezinken en je ondernemingsplan (ongestoord!!) verder uit te werken,  voor aanvullende persoonlijke coachings sessies, of om onroerend goed en ondernemerskansen in de regio te ontdekken. Of gewoon om prachtig Noord Portugal te ontdekken.

 

Coronaproof

 

Het is hier aardig coronaproof, zo boven op de berg. Frisse verse buitenlucht, veel ruimte, alle vrijheid.

In het geval dat het van het najaar toch weer gaat ´rommelen´ en Nederland weer kleurtjes aan andere landen gaat uitdelen, is het goed om te weten dat studie en zaken onder noodzakelijke reizen valt. Je mag dan met een verklaring over de workshop toch komen.
Stel nu dat het in Nederland gaat rommelen, en Portugal weer een 2 weekse quarantaine eist, dan verlengen we jullie verblijf gewoon met 4 nachten.  Workshop in quarantaine met de vrijheid van de berg, geen afleiding en volledige concentratie op jullie toekomst.
Krijgen we toch nog een verrassing waardoor de workshop op locatie niet kan doorgaan? Dan zetten we jullie droom natuurlijk niet on hold. Dan gaan we gewoon digitaal aan de slag. Via mail, transfers en persoonlijke belafspraken wordt je stap voor stap begeleid. De accommodatiekosten krijgen jullie dan uiteraard teruggestort.

 

Vervolgtraject praktijkervaring

 

Heb je ook behoefte aan een praktijkervaring voordat je op zoek gaat naar de ideale plek voor je eigen gastenverblijf? Dan is het vervolgtraject voor jou misschien wel interessant. Terwijl je Quinta Rural runt, draait en beheert, passeren alle mogelijke taken en uitdagingen de revue. Zo krijg je een duidelijk beeld van jezelf als gastvrouw of -heer. De uitdagingen, valkuilen, sterktes en zwaktes. Of je ontdekt hoe jullie als koppel / team functioneren in ´het bedrijf´. Hoe het valt te combineren met kinderen? En of je passie hier nu daadwerkelijk ligt.

Waarom zou je deze workshop doen?

 

Waarschijnlijk omdat het al een tijdje kriebelt, maar het er op de een of andere manier nog steeds niet van gekomen is, die gite in Frankrijk of die camping in Italie. Misschien weet je gewoon niet wáár te beginnen. Of heb je wijs laten maken dat een eigen B&B toch niet voor jou is weggelegd. Soms moet je zelfs eerst maar eens zien te ontdekken of het uberhaupt bij je past.

Op al deze vragen krijg je antwoord tijdens onze workshop. Maar dan niet in de vorm van een standaard praatje of algemeen handboek, daar zijn er al genoeg van. Maar gericht en persoonlijk, zodat jij over de juiste handvaten beschikt om het avontuur aan te gaan, de start van jouw eigen camping, glamping of gastenverblijf.

We geven je de kans om van onze kennis en ervaring te leren, van onze successen en fouten. Heel veel ´had ik dat maar geweten´ worden je zo bespaard, én de kosten en tijd die daarmee gepaard gaan. Op het einde van de workshop heb je een duidelijk beeld van je mogelijkheden op deze markt, de concrete stappen die je moet zetten, en heb je de ruwe opzet voor je ondernemingsplan.

Met deelname aan deze workshop investeer je in jezelf, in je eigen droom en in de eerste stappen tot het realiseren van je droom. Doordat we met een kleine groep zijn, hebben we de tijd en ruimte om in te gaan op jouw persoonlijke situatie.  Heb je liever 1-op-1 begeleiding en coaching op een andere data? Neem dan even contact met ons op.

inhoud van de workshop cursus
´van droom tot werkelijkjeid: start je eigen succesvolle gastenverblijf´

0.  Omdenken – wellicht het belangrijkste onderdeel

 

Regelmatig merken we dat mensen vastlopen in hun eigen gedachtes van ´niet kunnen´.   “We willen zo graag een B&B starten in het buitenland maar ja, de kinderen. En we spreken de taal niet. Bovendien hebben we niet zo veel privé-vermogen. Dus het kan niet. Maar we willen zo graag!”  Niks mis mee, denken dat iets niet kan. Als je je maar realiseert dat dit slechts één van de mogelijke uitkomsten is. Als we iets geleerd hebben, is dat wanneer je iets graag genoeg wilt, je het waarschijnlijk wel voor elkaar krijgt. Is het niet linksom, dan rechtsom. Desnoods met een achterwaartse salto. Bijna niets is onmogelijk! Omdenken noemen we dat.

Eens je hebt geleerd om te denken in mogelijkheden (en geloof me, dat toepassen op jouw droom is zéér verslavend!) in plaats van onmogelijkheden, zul je hier altijd profijt van hebben. Bij elke stap van jouw dromen, deze én toekomstige. Ongeacht in welke fase jij je bevindt.

Met voldoende geloof in je concept en voldoende zelfvertrouwen (dat best af en toe even mag wankelen – uit crisis komt creatie!) krijg je een soort van doorzettingsvermogen, noem het een vorm van serieuze eigenwijsheid. Een eigenwijsheid waardoor je mogelijkheden gaat zien waar je in eerste instantie niet eens aan gedacht had.

Natuurlijk zul je gaandeweg bereid moeten zijn om je dromen en wensen regelmatig ietwat bijschaven, bereid zijn het in een andere vorm te gieten, sommige dingen in een ander licht zien. De flexibiliteit van de kleine zelfstandige, noemen we dat.

Moet je dan de realiteit negeren en je kop in het zand steken? Nee, allesbehalve! Wanneer ik weer een nieuw project ´verzin´, schets ik eerst het ideale plaatje. En dan ga ik alle mogelijke beren op de weg zoeken en identificeren, tot doemscenario´s aan toe. En voor elk van die obstakels en ´bumps in the road´  een oplossing vinden.

1. Concept  – van droom naar haalbare werkelijkheid

 

Misschien heb jij je droom al heel helder, tot in de kleinste details aan toe. Het kan ook dat jouw droom nog vaag is, soms niet meer dan een jarenlang knagende gedachte en heb je hulp nodig bij het verhelderen. Waar je ook start, dít is de eerste grote stap in je avontuur.

En dan is er de toets aan de realiteit..

De meest gemaakte fout bij ´ik vertrek´achtige ervaringen, is toch wel de roze bril. Natuurlijk, zonder positiviteit en een vleugje roze zul je er nooit komen. Toch is het minstens zo belangrijk om je bewust te zijn van alle mogelijke beren op de weg en te bedenken hoe (en of) je deze uit de weg kunt ruimen. Neem het van ons aan, eens je écht aan je avontuur begint, zullen er nog genoeg onverwachte obstakels opduiken. Én heb je al je tijd en energie nodig om van jouw nieuwe onderneming een succes te maken!

Dus starten we met een eerlijke evaluatie en orientatie. Wie ben je, wat kun je, wat is je droom, wat zijn je beweegredenen, wat heb je nodig om dit te realiseren (financieel maar ook persoonlijk: ben jij er wel geschikt voor), welke inzetbare kennis en ervaring heb je, welke beperkingen zijn er, wat kun je eventueel uitbesteden?

De bedoeling is dat je uiteindelijk uit komt bij een sterk concept, een concept dat niet enkel haalbaar is en zal aanslaan bij je gasten, maar ook een concept dat uniek is, en volledig past bij wie jij bent en wat jouw passies zijn. Daarom is het ook belangrijk om te weten wie je níet bent, en wat je niet kunt of wilt.

Je concept is je leidraad en zal gaande de workshop steeds meer gefinetuned worden.

2. Ondernemingsplan  –  het financiele plaatje

 

 

Wie de rat race achter zich wil laten en een nieuw leven (als accommodatiehouder?) in het buitenland wil starten, zal eerst een realistisch beeld van de nieuwe financiele situatie moeten schetsen. Lastig, want je moet rekening houden met zo veel verschillende en vaak nog onbekende factoren.
Deze factoren gaan we onder de loep nemen, zo veel mogelijk toegespitst op jouw ondernemingsidee.

  • We beginnen met jouw persoonlijke financiele situatie. Wat is je startbudget? Wat is je persoonlijke vermogen dat je kunt inzetten voor je droom? Heb je nog een neven-inkomen?
  • Welke aanvullende en/of alternatieve financieringsmogelijkheden bestaan er? Portugese banken lenen enkel met voldoende (neven-)inkomen, heel je ondernemingsplan boordevol goede bedoelingen heeft voor hen geen waarde. Enkel het pand als onderpand vinden zij ook niet interessant. Bij een Nederlandse bank hoef je niet aan te kloppen voor een hypotheek op een pand in Portugal. Gelukkig zijn er andere vormen mogelijk. Niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Voor de geluksvogel en de doorzetter. Denk bv. aan leningen van vrienden of familie, crowdfunding, voorverkoop, subsidies, partnerschap etc.
  • We kijken naar opstartkosten zoals aanschaf, verbouwingskosten en inrichting, wederom zoveel mogelijk toegespitst op jouw, steeds concreter wordende, droom.
  • We onderzoeken de ´draaikosten´ van jouw droomstek.
  • We doen aan marktonderzoek en prijsbepaling voor jouw aanbod, komen tot een realistische schatting van je bezetting en stippen kort aan hoe je deze nog kunt verhogen.
  • Ook kijken we kritisch naar wat jij (en eventueel je partner of gezin) nodig hebben voor jullie levensonderhoud.

Zo krijg je duidelijk inzicht en kun je het financiele aspect van je ondernemingsplan al grotendeels voorwerken. Eens je een potentieel pand of terrein tegenkomt, kun je deze nieuwe cijfers invoeren en zien in hoeverre dit haalbaar is. Ben je afhankelijk van alternatieve financiering, dan kun je hiermee eerlijke inzage geven en vertrouwen wekken bij je financierders.

3. Marketing  –  laat je zien! Waar, hoe en aan wie?

 

Of je nu een bed and breakfast gaat runnen, een complete camping opzet, reisorganisator wordt of een aanvullende toeristische activiteit start, goede marketing is essentieel voor het succes van je bedrijf. Hier gaat best veel tijd en geld in zitten. Doe je het goed, dan pluk je er ook meteen de vruchten van.
Natuurlijk kun je dit uitbesteden aan zogenaamde professionals, maar bedenk goed dat zij vaak maar deelexpert zijn. De persoon die je website bouwt, heeft bv. vaak geen marketingtechnische kennis (of hier geen aandacht voor) en dit merk je in je bezoekersaantallen.
Gelukkig kun je veel zelf doen en bestaan er tutorials en tig online tools om je hierbij te helpen. Zo hou je zelf ook volledig het overzicht en de controle. Tenslotte is jouw online aanwezigheid een reflectie van jouw plek, jouw aanbod én kleurt het de verwachtingen van de gasten.

Vaak wordt gewacht met het maken van een website tot het pand al gekocht is, soms zelfs nog tot tijdens of na de renovatie. ´Anders kun je toch geen mooie foto´s maken´?!  Dat zijn verloren inkomsten, en kan het verschil tussen slagen of falen zijn. Quinta Rural was al online én had haar eerste groepsreservering al binnen terwijl het geschikte pand nog niet gevonden was! Wel had ik een sterk concept dat waar dan ook zou worden toegepast en kon ik mijn beloftes waarmaken. Ook de mountain log cabins waren al volgeboekt voordat ze ueberhaupt geboekt waren! Een duidelijke beschrijving, tot aan de meubels aan toe, bouwtekeningen en hulp van een kennis die goed in photoshop was.

Geloof ons, eens dat je ´je mouwen opstroopt en aan de gang gaat´ , heb je zó veel te doen, dat de juiste marketing er al snel bij inschiet. Soms volledig, soms wordt er links en rechts nog een kleine actie ondernomen. En dat merk je, aan je online bezoekersaantallen, aan de reserveringen en aan je omzet.

Dus ga aan de slag, vanuit je luie stoel thuis. Lang voordat het avontuur echt start. Bouw die website (zet hem nog even niet publiekelijk online), vind je huisstijl, beschrijf die sterke punten. Geloof me, er werkt niks zo duidelijk als het online verwoorden van jouw droom op een website: je richt je immers tot je potentiele gasten en krijgt zo heel helder wat je hen zult gaan bieden.

4. Regeltjes en belastingen – inleiding

 

Regeltjes en belastingen, vroeg of laat kom je ermee in toenemende vorm mee in aanraking. We zijn geen experts maar delen graag de kennis die we zelf gaandeweg hebben opgedaan en verwijzen je naar de experts.  Verzekeringen, bedrijfsvormen, bedrijf starten, toeristische vergunningsvormen, bouwvergunningen, notaris, bank, belastingen etc.

Er is geen ´one size fits all´, er zijn zo ontzettend veel factoren die mee (kunnen) spelen om te bepalen welke vergunningen al dan niet van toepassing zijn, of wat je ´kwijt´ bent aan belastingen. Enkel de nationale en lokale experts in hun vakgebied, zoals architecten, gemeente, advocaat, accountant etc. kunnen je voor jouw specifieke situatie adviseren. Daarom behandelen we dit onderwerp als een inleiding. Zo weet je in elk geval welke vragen je moet stellen.

5. Je droomplek vinden – zakelijk en persoonlijk

 

Eens je helder hebt hoe jouw gastenverblijf er gaat uitzien, wat jouw budget is en wat voor soort gasten je wilt, kun je concreet beginnen te zoeken naar een plek. Waar zoek je? En hoe zoek je? Wat is je wish list? Geef je daarbij de prioriteit aan het pand/domein of aan de locatie? Voor welke regio ga je en ben je je bewust van de voor- en nadelen per regio? Waar let je op?

En dan, hoe realistisch is dat wensenlijstje vol met criteria? En zijn dit jouw persoonlijke wensen die dan voldaan worden? Of spelen de zakelijke belangen een grotere rol? Reken er maar op dat het zelden lukt om alle wensen op je lijstje af te vinken. Geen enkele plek is perfect en compromissen moeten worden gesloten. Je moet flexibel zijn in je plannen. Dan is het uiterst belangrijk om je prioriteiten te kennen. En je goed te herinneren wat het middel was, en wat het doel.

Soms gaat het andersom, dan wordt je verliefd op een plek of doet er zich een bepaalde kans voor. Dan dicteert niet langer jouw concept de plek, maar zullen de (on)mogelijkheden van die plek gedeeltelijk of geheel jouw concept veranderen.

 

Kopen, huurkoop, huren, uitbaten, werken, vrijwilligerswerk? Investeren in jezelf

 

Vaak genoeg worden de alternatieven voor ´kopen in eigendom´ over het hoofd gezien.  Gaan we direct van loondienst in Nederland met rijtjeshuis en een groot sociaal vangnet naar een eigen bedrijf in een vreemd land, volledig op jezelf aangewezen. Een enorme stap!
Wil je die stap wat kleiner maken? Dan is het best zinvol om naar alternatieven te kijken. Eerst je droom eens uit te proberen, op een minder risicovolle en langdurige termijn. Bevalt het wel? Ben ik wel gelukkig op deze plek? Met dit klimaat? Je kunt deze ´tussenfase´ ook zien als een veilige investering. Je investeert in jezelf, je droom, je kennis en ervaring. Zonder ´er meteen al je geld onder te moeten verwedden´of ´alle bruggen achter je te verbranden´.

Praktijkvoorbeelden

We zijn uitgenodigd voor een kort kijkje in de keuken van verschillende gastenverblijven in de regio. Van back to basic tot luxe, van Nederlandstalige eigenaren en van Portugezen. We krijgen een rondleiding met uitleg, dé tip van de dag, dé fout van het jaar en kans tot het stellen van vragen.

 

Waarom je géén accommodatiehouder wilt worden

Elke baan, elke onderneming heeft mindere kanten. Zeker als zelfstandig ondernemer ´heb je daar maar mee te dealen´. Het is goed om op voorhand duidelijk te krijgen hóe een dag in het leven van de accommodatiehouder er uit ziet. En dan te bedenken dat het er vanaf nu élke dag min of meer zo uit ziet.

Zo horen we mensen nog wel eens zeggen dat ze een B&B willen starten zodat ze ´meer kwaliteit tijd´ met hun kinderen hebben?!?! Wat zij zich vaak niet realiseren, is dat hun ´thuis´ vanaf nu gevuld is met gasten die van ´s morgens tot ´s avonds verwachten dat zij, en niet de kinderen van de gastheer en -vrouw, op de eerste plaats komen. Dat hun persoonlijke ruimte zeer beperkt zal zijn. En dat ze altijd moeten werken wanneer anderen (en hun kinderen) vakantie hebben. Wanneer je hier niet mee om kunt gaan, zul je óf je plan moeten aanpassen, of vanaf het begin aan ´zelfbescherming´ moeten doen.  (Bv. aparte woning voor je gezin. Duidelijke afspraken met de gasten wanneer je wel en wanneer niet beschikbaar bent).

Of wat te denken van ´een heerlijk simpel leven met de natuur´  als motivatie? De veelvoorkomende wens om zelfvoorzienend te wonen, werken en leven is zeer begrijpelijk: het was en is ook onze motivatie. Wat is er nu fijner dan in alle rust en ruimte op je land te leven, geen werk, geen stress, met de handen in de aarde, gezond voedsel op tafel, tijd voor het gezin?!  Ook hier is het echter belangrijk om realistisch te zijn. Te nadelen te erkennen. En zeker te weten dat je hier tegen bestand bent.

Ook de nadelen van in het buitenland wonen en werken / het uit Nederland of Belgie vertrekken, bespreken we kort. Voor de één is het een onoverkomelijk iets, en voor de ander is het gewoon een klein offer dat je nu eenmaal moet brengen. En de derde? Die zoekt een manier om het beste van beide werelden te hebben.

Ben je eigenlijk wel geschikt om een camping of B&B  te beginnen?

 

Een eigen gastenverblijf beginnen is zoals we al eerder schreven, niet voor iedereen weggelegd. Het betekent meestal flinke investeringen of leningen, hard werken en , zeker als je kleinschalig bent, geen vetpot. Voordat je je vastbijt in je droom, is het belangrijk om zeker te weten dat dit bij je past én dat je over de juiste eigenschappen beschikt.  Het kan best zijn dat je tijdens de workshop ontdekt dat het eigenlijk toch niks voor jou zou zijn: hier kom je beter nu achter dan ná al die investeringen en dat harde werken. En wie weet, ontdek je wel een andere versie, die jou wél past. Er zijn immers heel wat andere vormen om in je levensonderhoud te voorzien vanuit het buitenland.

Het slechtste scenario voorkomen is beter dan genezen

Een eigen gastenverblijf opzetten in het buitenland is niet voor watjes; het is hard werken, weinig tijd voor jezelf en een flink financieel risico nemen. Hoe goed je je ook voorbereidt, er komen veel onbekende zaken op je af, meestal in een taal die je nog niet goed beheerst. Wie  het programma ´ik vertrek´ regelmatig kijkt, heeft alle mogelijke slechte scenario´s al voorbij zien komen.  Hierbij stilstaan is geen doemdenken, maar een goede manier om van andermans fouten te leren en zélf níet in deze valkuilen te stappen. Je wilt immers liever niet:

  • Overhaast vertrekken als vlucht
  • Onjuiste keuzes maken
  • Jezelf flink in de schulden werken
  • Weer geen tijd voor je partner of gezin hebben
  • Geen tijd hebben voor jezelf, je hobbies of om van je nieuwe thuisland te genieten
  • Door moeheid of stress uitvallen tegen gasten of gezinsleden
  • Jezelf kwijtraken omdat je alleen nog leeft voor je bedrijf
  • Jezelf in een burn-out werken (maar als eigen baas, geen vrij kunnen nemen of ziekmelden!)
  • Bang zijn dat je niet genoeg gasten krijgt
  • De verkeerde soort gasten aantrekken
  • In een sociaal isolement komen
  • Een accommodatiesoort kiezen die niet bij jou past

Leuk en informatieve artikels of blogs

´Just how easy is it to run a  B&B ´ van The Independent

How to start and run a B&B

Startverhalen van B&B ondernemers

10 redenen om niet een B&B te starten

Handboek Bed & Breakfast

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in