Kinderwandelvakantie Portugal

Kinderwandelvakanties Portugal

 

9-15 juli 2022 (zomervakantie)

 

 

In Portugal wordt iedereen weer kind ….

 

Authentiek Noord-Portugal is namelijk één grote natuurlijke speelplaats, vol avontuurlijke en verborgen plekjes, vaak enkel bereikbaar via spannende wandel- en zelfs geitenpaden. Zeker onze Serra da Cabreira  nodigt uit tot het speels en actief ontdekken van dit ietwat ruige landleven. We hebben de mooiste routes en verborgen plekjes voor jullie  actieve vakantie met de kinderen uitgezocht. Deze tips liggen standaard voor je klaar in je accommodatie om op eigen houtje te ondernemen.

2 x per jaar maken we het nóg leuker: dan kun je met je kinderen deelnemen aan onze georganiseerde vakantie. Geen uitzoekerij, op basis van half pension met volop mogelijheden voor volpension, en…  samen met andere gezinnen op pad. Dus goed gezelschap voor ouders én kinderen, fijne zorgeloze begeleiding en toch lekker stoer in de natuur! Een kijkje in dit fotoalbum kan je al een duidelijke indruk geven van wat je kunt verwachten.

 

No nonsense, quality time met het gezin, midden in de natuur, back to basic met comfort, goed gezelschap voor ouder en kind, stoer, ruig, speels, verrassend, warm en lief tegelijk!

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”19941″ img_width=”48″]
glamping verblijf
[just_icon icon=”dfd-icon-happy_3″ icon_size=”32″]
goed gezelschap
[just_icon icon=”dfd-icon-plate” icon_size=”32″]
heerlijke eten
[just_icon icon=”dfd-icon-compass_north_east” icon_size=”32″]
outdoor adventure
[just_icon icon=”dfd-icon-boots” icon_size=”32″]
leuke gidsen
[just_icon icon=”dfd-icon-mountains” icon_size=”32″]
avontuurlijke wandelingen
 terug op de boerderij

Terug op Quinta Rural kun je genieten van ‘ back to basic at its best’ zoals het een natuurcamping betaamt. Geen overbodige luxe maar wel prachtige natuur, gastvrijheid, rust en een ongedwongen sfeer. Kortom; genieten van de vrijheid en de natuur in het trage ritme van het Portugese platteland.

´s Avonds kun je je eventueel inschrijven voor een gezamelijke maaltijd, gezellig aan grote boeren picknicktafels. Overigens zijn alle Boerenleeftenten , de mountain log homes en de Eco-lodge uitgerust met een basis keukentje, zodat je ook zelf aan het kokerellen kunt slaan.
In de Adega kunnen jullie terecht voor een tussentijds hapje of drankje. Hier staat ook de goed gevulde boekenkast aangevuld met allerlei gezelschapsspelletjes en een stevig Portugees tafelvoetbalspel.
Een eenvoudige plonsbak (7×4 meter) met puur vers bergwater (dus zonder chloor!) zorgt voor heerlijke verfrissing tijdens de warmere dagen.
En een hele kudde ezels, paarden en hun veehonden wachten op het naburige terrein op aandacht.

Wat kun je van een kinderwandelvakantie bij Quinta Rural verwachten?

 

De 7-daagse groepswandelvakantie op Quinta Rural is op basis van halfpension: inclusief accommodatie, uitgebreid ontbijt, lunchpakket/verzorgde lunch, welkomsdiner, wandelgids en activiteiten. Indien je je niet over eigen vervoer beschikt, zal er een kleine meerkost worden berekend voor (taxi-)transport.  Jullie verblijf bestaat uit een aankomst- en vertrekdag, 4 activiteitendagen en 1 vrije dag waarop jullie zelf uitstapjes kunnen maken of activiteiten kunnen ondernemen.

 

speelse wandelingen

Overdag maken jullie samen met een (wandel)gids en andere families prachtige tochten in de Serra da Cabreira.
Tijdens de (wandel-)actviteiten wordt je getrakteerd op een beetje van alles: Ongerepte natuur met magnifieke vergezichten, indrukwekkende kloven, manueel bewerkt boerenlandschap en heel veel groen. Als je veel geluk hebt, zie je nog wilde dieren, zoals paarden, roofvogels en vossen. We lopen over oude ossenkar- en Romeinse paden, langs eeuwenoude waterbevloeiingskanalen (levadas), ruïnes, watermolentjes en bergrivieren. We nemen ruim de tijd om te ontdekken, te leren, te ravotten, te eten, te drinken en uit te rusten. Tenslotte is het voor ieder kind (van 0-99 jaar) vakantie!

niveau

De wandelingen zijn gemiddeld 4 – 7 kilometer lang en goed te doen voor kinderen vanaf 8 jaar & hun sportieve ouders. Sommige wandelingen zijn korte loop-trails. Andere wandelroutes doen we gedeeltelijk, in combinatie met alternatief of gemotoriseerd transport. Zo doen we ook een gedeelte al abseilend, springend, zwemmend wanneer we de loop van een bergrivier volgen en gaan we met de ezels, veehonden en paarden op stap.

Tarieven wandelvakantie

Boerenleeftent

2-persoons gezin in boerenleeftent, prijs per persoon:  630,-
3-persoons gezin in boerenleeftent, prijs per persoon: 550,-
4-persoons gezin in boerenleeftent, prijs per persoon: 500,-
5-persoons gezin in boerenleeftent, prijs per persoon: 475,-

Eco lodge

3-persoons gezin in stroleemhuisje, prijs per persoon: 585,-
4-persoons gezin in stroleemhuisje, prijs per persoon: 525,-
5-persoons gezin in stroleemhuisje, prijs per persoon: 500,-

Mountain log home

2-persoons gezin in mountain log home, prijs per persoon: 900,-
3-persoons gezin in mountain log home, prijs per persoon: 700,-
4-persoons gezin in mountain log home, prijs per persoon: 600,-
5-persoons gezin in mountain log home, prijs per persoon: 550,-

Tarieven zijn inclusief:

• 7 dagen, 6 overnachtingen accommodatie
• halfpension (ontbijt, lunchpakket/verzorgde lunch, aankomstdiner (excl. drankjes tijdens de maaltijd)
• wandelroutes
• gidsen
• 4 wandelingen/outdoor activiteiten

Tarieven zijn exclusief:
 • heen- en terugreis (ticket & transfer)
 •  persoonlijke bestedingen
 •  persoonlijke verzekeringen (bv. annuleringsverzekering, reisverzekering of ongevallen-)

Ook op dit verblijf zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Accommodatie

De accommodaties van Quinta Rural zijn back to basic, comfortabel, simpel maar goed en gezellig. Een Jan Steen huishouden compleet met diens hartverwarmende gastvrijheid.  Je kunt kiezen tussen een verblijf in één van de ruime boerenleeftenten, in het stroleemhuisje of in een heuse mountain log cabin.

Maaltijden

Aanschuiven aan het ontbijt kan tussen 08.00 en 09.00 uur. Tijdens het ontbijt zijn ook alle ingrediënten aanwezig om je eigen lunchpakket samen te stellen. Bij enkele activiteiten hoeft dit niet daar er gekookt wordt of we zelf worstjes gaan grillen.

’s Avonds kun je kiezen tussen zelf koken, op restaurant gaan of op Quinta Rural gezamenlijk dineren rond 19.30 uur met heerlijke & eenvoudige gerechten met een Portugees tintje.
Op de avond van aankomst is een welkomstmaaltijd inbegrepen en kun je direct aanschuiven.

Om alles soepel te laten verlopen, helpt iedereen een beetje bij het tafeldekken, afruimen en afwassen.
Eventuele diëten en allergieën kun je bij reservering aan ons doorgeven.

Herfstversie wandelvakantie

De herfstversie van onze wandel- en outdoorvakantie op Quinta Rural is uiteraard aangepast aan het jaargetijde. De rivieren staan mogelijk laag en de bergmeertjes zullen al behoorlijk fris beginnen te worden. Ook is het dan al vrij rustig op Quinta Rural en is het gunstige laagseizoenstarief van toepassing op de accommodaties. Dat geeft ons weer de ruimte om een extra mooie wandeling toe te voegen: eerst met de lokale 4×4 pick ups off road de bergen in, dan te voet op zoek naar wilde paarden en wolven, om te eindigen in een typische streekbistro.
Ook voor de outdoor activiteit hebben we een leuk alternatief: mocht canyoning niet doorgaan (waterstand, temperatuur) , dan wijken we gewoon uit naar het avonturenpark, paardrijden of paragliden.

Voorbeeldprogramma

(wijzigingen voorbehouden)

Dag 1: aankomst op Quinta Rural

Vanaf 16.00 uur op eigen gelegenheid (auto, openbaar vervoer of transfer). Aanschuiven bij avondmaaltijd om 19.30 uur.

Dag 2: Serra da Cabreira: Quinta Rural, Formigueiro, Moscoso.

Via een breed zandpad komen we op de oude karrenpaadjes tussen de velden terecht, die ons op hun beurt weer naar het kleine oude dorpje Formigueiro leiden. Vanaf daar krijgen we een spannend pad met prachtig uitzicht over de riviervallei en komen we uiteindelijk bij een bergriviertje met verschillende watervallen in Moscoso. Hier nemen we uitgebreid de tijd om te zwemmen, te lunchen en te rusten. Na afloop halen wij nog even  een ijsje bij het dorpscafeetje en spreken we af wie eventueel wil worden opgehaald vooraleer we de terugtocht aanvangen.

Dag 3:  Uz, volta a terra

Op deze dag worden we opgehaald door Nuno en Diana, 2 Engelssprekende dynamische biologen die jullie zullen gidsen doorheen het legendarische dorpje Uz, op zo’n 10 km van Quinta Rural. Zoals de meeste dorpen, is ook Uz geteisterd door de leegloop. De bevolking is massaal geëmigreerd, op zoek naar werk & inkomen. Tegenwoordig telt het dorp slechts 49 inwoners, die grotendeels bestaan van de kleinschalige (en ouderwetse) landbouw.

Wij hadden Uz al in ons hart gesloten vanwege haar trotse, verenigde, eigenwijze maar lieve inwoners. Sinds vorig jaar zijn de Uzenaren echter mini-bekenden geworden. In 2015 is er namelijk een (leuke en goede!) docu-film over Uz, de herinneringen aan het verleden en de hoop voor de toekomst uitgekomen. “Volta à Terra” toont het verloop van het leven van enkele ‘Uzensers’  doorheen de vier jaargetijden. Zo leren we Antonío in deze film kennen, een emigrant die zijn droom om terug te keren naar zijn ‘grond’ heeft weten te realiseren, en die zich nu wijdt aan de voorbereidingen voor het dorpsfeest. Zo ook Daniel, een jonge herdersjongen, die ongeduldig uitkijkt naar het ontmoeten van de liefde van zijn leven. (In de loop van jullie verblijf zullen we de film tonen.)

Nuno en Diana voeren ons door bergweides, over rauwe vlaktes en doorheen dit typische dorp en diens oude schoolgebouwtje, alwaar Luisa,  een talent op gebied van een ouderwets Portugees potje koken, jullie stevige lunch verzorgd. Vandaag is een kalm-aan dag: op zijn Portugees nemen we overal ruim de tijd voor.

Dag 4: Vrije dag 

Vandaag wordt er geen activiteit vanuit Quinta Rural georganiseerd.

Op onze site zijn er diverse tips voor leuke uitjes te vinden.
Mocht je volledig in het ‘outdoor’ gevoel willen blijven, dan zijn de avonturenparken wellicht een aanrader.
Tijdens de vrije dag is enkel ontbijt inbegrepen.  Voldoende kookmogelijkheid aanwezig, restauranttips voorradig.

Dag 5: Wandelen met de kudde ezels en paarden

Vandaag gaan we samen met de paarden de directe omgeving en de dorpjes Juguelhe en Toninha verkennen.

Eerst halen we de paarden uit de weide, poetsen ze en zadelen ze op.
Vervolgens krijgen jullie een korte uitleg over het leiden van paarden en krijgen jullie beurtelings een paard toegewezen op de wandeling. Wanneer we vinden dat je ‘er klaar voor bent’, kun je te paard de tocht vervolgen.

Voor ervarenere ruiters, bestaat de mogelijkheid om extern een buitenrit te maken.

Dag 6: Canyoning in Agra

Bij het canyoningen maak je al lopend, zwemmend, klimmend, glijdend, springend en abseilend een tocht door een kloof (of ‘canyon’) waar meestal water doorheen stroomt. Een canyon is een mooie en indrukwekkende omgeving waar je normaal niet zo snel komt. Naast het genieten van de prachtige natuur geeft de combinatie van hoogte en water een enorme kick tijdens de afdaling.

Dag 7: Afscheidsontbijt

Vertrek voor 10.00 uur (of verlenging)

Het programma kan worden aangepast in overleg, rekening houdende met het niveau en de wensen van de groep.

 

Niveau wandelingen

De wandelingen zijn goed te doen voor kinderen van 8 tot 16 jaar met een beetje conditie (wie aan voetballen, dansen, paardrijden, andere sporten of buitenspelen doet, kan dit niveau makkelijk aan). Indien je kind jonger is maar je denkt dat dit niveau ook goed bij hem/haar past, neem dan even contact op.

Alleen maar wandelen kan voor kinderen saai worden: maar niet op Quinta Rural. Het programma is zo in elkaar gezet dat er voldoende rust-, eet- en ravotmogelijkheden zijn tijdens de wandelingen. Ook combineren we de wandelingen vaak met een alternatief soort vervoer (zoals ossenkar, tractor, fiets) zodat ook de meest vermoeide beentjes goed en wel bij de Quinta arriveren.

De hoogteverschillen zijn 100-400 meter. Meestal zijn dit lichte stijgingen, heel soms zit er een aardig steil pad bij waarbij we elkaar een handje helpen.

Meenemen

Wees voorbereid op zon én regen want Portugal is verrassend, ook qua weer. Zeker de bergen staan bekend om haar wispelturigheid wat weer betreft. Hoewel de kans op regen in augustus zeer klein is, kun je je ’s morgens zo maar met je hoofd in de wolken bevinden om een uur later de mist te zien optrekken. De zon breekt in al haar glorie door en je fleece-vest is allang vergeten wanneer je in het bergmeertje zwemt.

 • Strandhanddoek  (douchehanddoeken event. te huur)
 • Zwemkleding
 • Bescherming tegen de zon: hoed of shawl & zonnebrandcreme
 • Bescherming tegen wind/regen: fleece vest, regenjas (of poncho)
 • Prettig lopende wandelschoenen met goed profiel. Liefst stevig genoeg om de ruige paden te trotseren.
 • Goede sokken
 • Schoenen die nat mogen worden i.v.m. canyoning. Afgedragen sneakers of gesloten zomerschoenen (dus geen sandalen) doen het al prima.
 • Rugzak
 • Zaklamp(jes)

Wil je meer lezen over hoe je wandelen leuk en uitdagend maakt voor kinderen, lees dan ons blogartikel.

De reis

Alle nuttige informatie en aanbieders rondom je reis naar Quinta Rural proberen we hier te verzamelen. O.a. route, vliegtickets, autohuur en openbaar vervoer.

HERFSTVERSIE WANDELVAKANTIE

De herfstversie van onze wandel- en outdoorvakantie op Quinta Rural is uiteraard aangepast aan het jaargetijde. De rivieren staan mogelijk laag en de bergmeertjes zullen al behoorlijk fris beginnen te worden. Ook is het dan al vrij rustig op Quinta Rural en is het gunstige laagseizoenstarief van toepassing op de accommodaties. Dat geeft ons weer de ruimte om een extra mooie wandeling toe te voegen: eerst met de lokale 4×4 pick ups off road de bergen in, dan te voet op zoek naar wilde paarden en wolven, om te eindigen in een typische streekbistro.
Ook voor de outdoor activiteit hebben we een leuk alternatief: mocht canyoning niet doorgaan (waterstand, temperatuur) , dan wijken we gewoon uit naar het avonturenpark, paardrijden of paragliden.

Recommend
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIN
Share
Tagged in