wonen en ondernemen in de bergen van Noord Portugal

Op zoek naar het vrije leven

Al toen ik (Natascha) in 2011 deze plek voor het eerst ging bekijken, was het voor mij duidelijk: dit wordt een plek van ´velen´.  Hier zijn kansen en ruimte voor meerdere gepassioneerde en ondernemende mensen, die net als ik op zoek zijn naar een leven vol vrijheid in de natuur. Mensen die net als wij, overal kansen zien en genieten van het creatieve ondernemerschap, alles goed doordenken (en uiteindelijk toch steeds weer voor verrassingen te komen staan, en leren met vallen en opstaan. En hiervan genieten!).
Voor het zover zou zijn, zou er eerst nog heel wat moeten gebeuren.  Immers waren de eerste 5 jaren van ons ´bedrijf´ , zoals zo vaak, zeer heftig. Lange dagen, veel zorgen, soms financieel in de knel zitten, en natuurlijk uitproberen wat werkt en wat past. Prachtige jaren die we niet hadden willen missen. Maar oh zo zwaar. Zonder een flinke portie opofferingsvermogen, doorzettings- en relativeringsvermogen, vertrouwen, flexibiliteit en zelfspot zouden we het niet gered hebben. Beseffen hoe zwaar en financieel risicovol het opzetten van een eigen onderneming in het buitenland is, versterkt het idee van ´een plek voor meerderen´ alleen nog maar.  Stel je voor dat wij ons toentertijd met ons eigen aanbod hadden kunnen aansluiten bij een bestaand bedrijf, hoe anders (en makkelijker) zou het dan zijn geweest!

Ondertussen is Quinta Rural een stabiel maar groeiend en steeds meer bloeiend familiebedrijfje, met volop kansen voor het ontwikkelen van ´zij-takken´.  Wij hebben onze handen echter al meer dan vol, en vinden het eigenlijk ook wel goed zo. We zijn hier immers niet gekomen om rijk te worden, maar om vrij en gelukkig te leven. Tijd om onze ruimte en inkomsten te delen.  Maar wel met elk zijn eigen initiatief en verantwoordelijkheid.

 

Een fantastische kans voor  mens-, dier- en natuurlievende ondernemers die er klaar voor zijn hun avontuur in Portugal te starten!!!

Voor welke stiel hebben we plek?

 

Er zullen vast nog meer mogelijkheden zijn, maar we benoemen nu even de meest voor de hand liggende,  zoals reeds bestaande activiteiten, waar reeds heel wat faciliteiten voor bestaan zowel als klandizie. Maar ook aanvullende, ontstaan uit marktobservaties aangevuld met idealisme. Het combineren van ´stielen´ (activiteiten) dus diversificeren moedigen we alleen maar aan!
Voorop staat altijd dat onze activiteiten elkaar zo veel mogelijk aanvullen en elkaar absoluut niet bijten!

 

 

Uitbaters bar, bistro en terras

 

Ook hier kun je genieten van de bestaande faciliteiten en gegarandeerde inkomsten van de gasten van Quinta Rural. Tot nu toe organiseerden wij in het hoogseizoen zelf 4 gezamelijke maaltijden, alias barbecues in de week. Plus ontbijtjes. En maaltijden bij de activiteiten. Of volpension tijdens kinderwandelvakanties. Hielden we een kampvuur. De bediening was self service, maar dan in de vorm van een honesty-bar. Deze inkomsten zijn er al, en makkelijk te verdubbelen zodra er constante bezetting is. Met lunch, tapas, smoothies, soep van de dag, salades, ijsjes, wijnproeverijen, kaasplankjes etc.
Een regulier restaurant, alle dagen van de week open voor het publiek, willen we hier echter niet. Dit zou de rust van deze plek en daarmee het leven en ondernemerschap van de anderen ernstig verstoren. Wel kun je je inkomen uitbreiden naar externe klanten door bv. thema avonden te houden op reservering. Fado muziek, borrelavondjes,  live muziek, culturele themas telkens van een ander land of dieet. Je kunt kookworkshops en culinaire vakanties opzetten, verjaardagsfeestjes en bedrijfsetentjes houden, zelfs een enkele keer de ruimte verhuren. Je kunt producten voor de verkoop maken, dit zelfs als activiteit aanbieden. Brood, jam, gebak. Iets bijschnabbelen met catering. Kinderanimatie bieden, knutselen op het terras, theater of dans. Pizza oven en samen pizza´s maken. Zelf ijs maken en verkopen. Een klein winkeltje. Souvenirs aanbieden. Een pannenkoekenmiddag voor families. Bedenk het zelf maar.

 

 

wandelgids en andere toeristische activiteiten

 

in of met de natuur zoals geocaching, paardrij ritten, wandelen met de ezels, bushcrafting, canyoning, klimmen, spoorzoeken, nachtwandelingen, watervalexcursies, authentieke bergdorpjes bezoeken, sterren kijken, local meet and greets, meewerken op het land met de lokale boeren,  etc. etc. )
Om te beginnen bied je deze activiteiten aan de gasten van Quinta Rural aan zoals wij tot nu toe al 8 seizoen zelf doen. Je neemt dus gewoon onze klanten over, lekker makkelijk. Van hieruit kun je, als je wil, alle kanten uit groeien. In samenwerking met ons vakantieprogramma´s opzetten, je activiteiten aan alle andere accommodatiehouders in de buurt aanbieden,  of groepswandelingen voor Portugezen (lage tarieven, hoge opkomst!).

 

 

voertuigen verhuur en excursies

 

(zo veel vraag en geen aanbod in de regio!!).  Van jeep verhuur of safari naar de wilde paarden in de Serra da Cabreira of doorheen de natuurparken, tot mountan bike verhuur/events/tochten/vakantieskleine campervan verhuur, electrische quads of ouderwetse zundap/solex achtige snorfiets excursies of verhuur.  De omgeving is prachtig, nodigt uit tot rondtouren, zwerven, ervaren. En er is NIKS te vinden qua verhuur of gegidst. Afhankelijk van welk voertuig(en) je kiest, kunnen we je al een opzetje geven voor je ondernemingsplan. Sowieso heb je vraag van de gasten van Quinta Rural of van ons rechtstreeks (bij georganiseerde vakanties e.d. ),  brengen we je graag in contact met andere accommodatie houders en stellen we bepaalde samenwerkingen voor. Van daaruit moet je het zelf doen.  Het is hierbij wel essentieel dat je het meeste onderhoud goed zelf kunt doen.
Dit ondernemerschap vraagt een wat hogere investering in materiaal aanschaf en vergt minstens garageruimte. Voordeel is dat je investeringen mobiel zijn. Wanneer je klaar bent voor je volgende avontuur, neem je deze gewoon weer mee.
Ben je een zeer handige harry, zowel in voertuigonderhoud, -reparatie, -restauratie en timmerwerk, dan zien we door de huidige trend van tiny houses, glamping en camping pods, omgebouwde (conversion) busjes etc.  nog een extra inkomstenbron voor je (en erg leuk creatief werken met hoofd en handen!).  Misschien zelfs in samenwerking met een van de groepsleden (bv. die timmerman).

 

 

biologisch en regeneratief boeren

 

Waarbij je aan Quinta Rural, de bar/bistro, de gasten en soms ook de activiteiten als een eerste afzetmarkt hebt. Wij kunnen allerlei ´producten´ bedenken welke hier goed zouden gedijen én afzetmarkt hebben. Hoe diverser, hoe beter. Hier geen monocultuur. Denk aan paddestoelen kweken, rode bessen en zacht fruit, biologische groenten en aardappelen, notenbomen voor de langere termijn, schapen of geiten voor de kaas, bijen houden voor de honing, kippen en eieren, zelfs enkele eigen varkens (prima helpers tegen invasief onkruid, plus eerlijk lekker vlees van een dier dat een goed leven heeft gehad),  kruidentuin, theetuin. Maar denk ook aan de verwerking van je producten (likeurs maken, jammetjes, inmaken) en denk aan activiteiten. Bv. proeftuin, workshops, rondleidingen.  De ondernemer die hiervoor kiest, kiest wellicht de moeilijkste weg aangezien het veel fysieke arbeid vraagt, je oogst afhankelijk is van vele factoren, en het eenvoudigweg tijd kost om tot oogsten te komen. Waar de wandelgids bij wijze van per direct inkomsten uit zijn activiteit kan genereren zonder enige bijgaande investering, moet de boer hard werken, investeren en wachten tot de vrucht voldragen is. En onderweg kan er vanalles misgaan. Toch benijd ik de toekomstige ondernemer die deze tak op zich gaat nemen. Hij of zij zal het rijkste leven van ons allen leiden. Daar we een simpel en puur leven, waarbij we van het land leven maar ook aan het land teruggeven hoog in het vaandel hebben staan, zullen we op lange termijn helpen waar we kunnen om aanvullende fondsen voor je investeringen te vinden. (we kennen de weg in subsidie land een beetje).

 

Aanvullend altijd handig of welkom

 

 • massage, yoga, reiki, coaching
 • workshop waardige kennis en ervaring
 • klusjes kunsten
 • ervaren timmerman
 • bouwkennis, van ruwbouw tot stroom
 • kennis en ervaring met natuurlijk bouwen bv. rondstam huis, strobouw, cob oven
 • planten- en dierenkennis
 • permacultuur kennis
 • websites technisch of design
 • auto kennis
 • goed met kinderen
 • marketing
 • kennis van permacultuur, biologisch tuinieren, off grid living
 • andere talen near-to-native beheersen
 • algemene horeca ervaring

Indien jij nu van je stoel opveert en denkt, já, dat is wat ik kan en wil, lees dan eerst alle algemene informatie over deze samenwerking. Pluis dan heel de Quinta Rural website en facebook door. Zorg dat je een duidelijk beeld krijgt. En laat ons dan je ´ruwe´ idee weten.  Vervolgens ontvang je van ons uitgebreide inhoudelijke informatie, toegespitst op de eventuele toekomstige toetreding. Simpelweg, welke mogelijkheden en faciliteiten hebben we voor jou, wat is de selectieprocedure, wat kost het en wat krijg je ervoor terug. *
* ´luie´ aanmeldingen worden niet verwerkt.  Wie de moeite niet neemt om zelfstandig al de geboden informatie tot zich te nemen en te verwerken, is ons inziens niet geschikt als zelfstandig ondernemer. 

 

 

 

Voor- en nadelen van samenwerken / aansluiten bij Quinta Rural

 

In het kort kun je stellen dat de voordelen van samenwerken neerkomen op delen van kennis, ruimte en middelen, soms ook van verantwoordelijkheid en risico. Bijkomend voordeel is het sociale aspect, van gezelligheid tot brainstormen tot verse invalshoeken. Aansluiten bij Quinta Rural heeft daarnaast nog heel wat extra voordelen.

 

Voordelen voor je onderneming

 

 • een goede voorbereiding is het halve werk. Wellicht heb je zelf al ooit een ruw ondernemingsplan gemaakt, misschien moet je vanaf scratch beginnen. Hoe dan ook,  de hele ´selectie-procedure´ is er op gericht om je, naast het bekendmaken met Quinta Rural en het leven hier,  te helpen je plannen helder, passend en uitvoerbaar te krijgen. Zodat je, wanneer we samen besluiten tot toetreding, een vliegende start kunt maken.  Ook na toetreding kun je op ons rekenen. We coachen, sturen, maar helpen je ook door de bureaucratie heen.
 • lagere investering. Wanneer ik terugdenk aan onze beginjaren, de financiele armoede, de hoge lasten, de zorgen.. Of het simpele rekensommetje van wat we tot nu toe geinvesteerd hebben, weet ik dat dit het nemen van een dergelijk risico maar voor weinigen is weggelegd. Quinta Rural is hierdoor ondertussen niet enkel accommmodaties, maar ook bar/restaurant, wandel- en natuuractiviteiten, jeep safaris, lokale meet and greets, georganiseerde vakanties, permacultuur project en workshops, verkoop van log homes etc. Meer kansen dan waar wij en ons team invulling aan kunnen geven. Wanneer jij je als ondernemer stort op één van deze activiteiten,  zijn een groot deel van de benodigde faciliteiten al aanwezig.
 • lager risico. Niet enkel omdat je investering lager is, maar ook omdat je ons aan je zijde hebt wanneer nodig. Wij kennen de markt(en), de omgeving, hebben de contacten, weten de weg in de wet en regelgeving te vinden, kennen de valkuilen en de culturele verschillen. Doordat wij deze weg al zijn gegaan en deze kennis graag met je delen, kun jij jouw ´leergeld´ beperkt houden en ben je sneller op weg naar succes.
 • gegarandeerde ´klandizie´ (en dus omzet)  van Quinta Rural.  Word je bv. bar/restaurant uitbater,  dan kun je sowieso rekenen op de gasten van Quinta Rural die graag ´buiten de deur´ eten maar het liefste zónder de auto te moeten pakken (volgende eetgelegenheid is op 4 km 2x,  en verder pas op 8,5 km de ene richting uit en 12 km de andere).  Ontbijt, lunch en diner. Verder wordt er graag een wijntje gedronken of een borreluurtje gehouden.  De meeste dagactiviteiten zijn inclusief stevige lunch en ga zo maar verder.
 • verdere ´makkelijke´ klandizie door onderlinge kruisbestuiving. Bv. Word je ´boer´ oftewel ´voedselvoorziener´ , lever je natuurlijk je biologische groentes aan de bar/restaurant van Quinta Rural, maar ook aan de gasten die rechtstreeks bij jou kunnen kopen (of de bar krijgt een winkelgedeelte). Zodra de ´activiteiten ondernemer´ iets organiseert, bv. een grote groepswandeling,  brengt dit weer inkomen aan zowel de bar/restaurant ondernemer, aan de ´boer´ en misschien ook aan ons wanneer er accommodaties worden geboekt.  Wanneer de ´boer´ een workshop biologisch tuinieren, boeren, permaculture organiseert,  kan dit weer omzet geven aan de anderen.
 • mankracht. Eén van de euvels van kleine zelfstandigen zijn pieken en dalen in activiteit, zeker bij toerisme of agricultuur. Voor zo´n piek heb je soms een paar extra handen nodig. Terwijl je onvoldoende werk of inkomsten hebt om iemand in dienst te nemen. Dan is het handig wanneer je even een handje hulp van groepsleden krijgt.  Of dat je in bepaalde gevallen gasten toestaat om te helpen. Of een vrijwilliger of personeelslid van Quinta Rural kunt op uur- of dagbasis kunt inhuren.
 • meeliften op de online marketing van Quinta Rural. Dit kan zowel direct (door het benoemen en eventueel linken van jouw onderneming op de site, door posts op social media, door foto´s, door opname in een video etc. )  of indirect (hoe meer wij inzetten op onze marketing hoe meer boekingen, hoe meer klandizie ook voor jou/jullie). Onze site heeft zo´n 2000 bezoekers per maand en 2000+ likes op facebook.
 • sparren. Ze zouden eens moeten kunnen meten hoeveel tijd kleine ondernemers ´in hun hoofd´  doorbrengen (en dan dus ietwat afwezig zijn). Door tussendoor regelmatig even te kunnen sparren, krijg je je ideeen snel helder en kom je soms zelfs tot nieuwe invalshoeken en oplossingen.
 • netwerken. Hulp bij het leggen van nieuwe contacten voor extra klandizie. Zolang het ´elkaar niet bijt´ (a.k.a. de rust verstoort op Quinta Rural) helpen we je ook met netwerken. We stellen je graag aan de diverse accommodatiehouders en sleutelfiguren van deze markt, zowel Nederlands als Portugees.
 • goedkoop verlengen. Na afloop van de contractsperiode kun je kiezen tussen verlengen (tegen sterk gereduceerd jaarbedrag. Je hoeft immers enkel nog de ´huur´ te betalen.) of uitstappen.
 • makkelijk uitstappen. Geen jarenlang wachten op een koper van jouw terrein of pand en hopen dat je investeringen terugziet.  Bij uitstappen vragen we je hulp bij het zoeken van een geschikte ´opvolger´.   In ruil zoeken we naar een manier om jouw waarde vermeerderende investeringen gedeeltelijk te vergoeden (minus afschrijving e.d.).  Ook proberen we je te helpen bij je volgende avontuur. Zeker wanneer dit hier in de regio is (bv. we krijgen jaarlijks een verzoek om op een mooie plek een glamping of restaurant uit te baten, dan wel volledig op te zetten).

 

 

Voordelen voor jouw persoonlijke leven

 

 • al het bovenstaande zorgt voor minder kopzorgen en meer (veel meer) genieten
 • wonen op een ontzettende mooie, pure, serene plek in de bergen van Portugal, leven met de natuur en de dieren
 • veel hectares ´tuin´ waar je niet alleen verantwoordelijk voor bent
 • afgelegen wonen en toch voldoende sociale contacten, mede dankzij de groep en het toerisme
 • gezond, natuurlijk en zo veel mogelijk zelfvoorzienend leven opbouwen met gelijksgezinden
 • gezond wonen in een natuurlijk huisje van eigen ontwerp en bouw (een klein rondstamhuisje kunnen wij tegen betaling leveren en helpen de bouw te organiseren. Maar je bouwt zelf mee!)
 • groei! Op zo ontzettend veel vlakken. Je leert door je onderneming, je klanten, door ons, de groep. Maar zeker ook door de natuur, door het achterlaten van je oude leven, door obstakels en confrontaties. Je leert tig nieuwe stielen en je moet alles aanpakken. En wij zijn je al voorgegaan.

 

 

Nadelen van samen wonen, leven en werken

 

Boekenvol zijn er geschreven over ideale gemeenschappen. Eco-dorpen, communities en collectieven zijn populairder dan ooit. Begrijpelijk, gezien de vele voordelen. Toch mislukken heel wat van deze sociale projecten, hoe prachtig en romantisch de visie ook was.  ´Samen´ behelst namelijk ´met andere mensen´.  En wij mensen zijn een raar stelletje. We hebben goede dagen en slechte, goede eigenschappen en heel wat mindere. We komen in duizend-en-één uitvoeringen en hebben elk onze eigen unieke ´slag van de molen´ of ´rugzakje´.  We zitten boordevol emoties, al dan niet logisch, en gaan daar op onze eigen manier mee om. Ook onze verwachtingen zijn minstens zo uniek, alsook onze normen en waarden. Zelfs wanneer we in woord overeenkomen, hoeft dit in het werkelijke leven niet zo te zijn.

Het is dus niet zo vreemd dat we, bij nader onderzoek van diverse leefgemeenschappen, best een beetje schrokken.  Confrontaties, irritaties, gewoonweg onderling ´gedoe´.Door samen te wonen, leven en werken, leek het wel, was er geen ontsnappen aan. Een onder de oppervlakte broeiende ontevredenheid leek het resultaat. Wilden wij dit wel? Waren we bereid ons stukje bergparadijs te delen om vervolgens alleen maar extra gedoe te hebben?!?  Ons plan verdween dus weer tijdelijk in de koelkast, tot de volgende ontbrekende puzzelstukjes zich aandienden.

 

De nadelen uit de weg ruimen

 

Ondertussen zijn we weer een paar jaar verder. Quinta Rural heeft nu ook kwalitatieve rondstamhuisjes waardoor we het hele jaar door gasten kunnen ontvangen. We zijn toegetreden tot de Portugese en Engelse markt (erg leuk!) en de boerderij wordt verder gerenoveerd (hoevekamers).  Jaarrond gasten en de faciliteiten op orde,  behoefte van gasten aan activiteiten en goed eten, en wij zijn maar met zijn tweetjes ( +vanaf deze zomer officieel personeel).  Kansen te over voor extra verdiensten.  Het plan om te ´delen´ komt weer op de voorgrond te staan en stilletjes aan wordt het plaatje compleet.

Uit ons eerder onderzoek concludeerden wij dat  ´het meeste  gedoe´ bij  meeste eco-dorpen of communities, vooral voortkwam door een gebrek aan autonomie, zelfstandigheid.
Kort gezegd: te veel bij elkaar op de lip zitten,  te afhankelijk van elkaar zijn en te weinig ´je eigen ding doen.  Daarom gaan wij het anders doen, met vrijheid, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid hoog in het vaandel. Dus, …..:

 • je eigen onderneming en inkomen
 • beschikking over je eigen mooie stuk grond voor bewoning waar je je altijd kunt terugtrekken
 • samenzijn en de mate van elkaar helpen is een keuze
 • ruimte om elkaar ´even niet zo lief´ te vinden, zonder dat dit de zakelijke samenwerking in het gedrang brengt
 • en onze ideologie? Die is simpel. Leven en laten leven. Elk zijn eigen ding, met respect voor de ander, elkaar af en toe helpen, en ons daarnaast ook inzetten, zowel samen als apart, voor de natuur, de ecologie en een gedeeltelijk zelfvoorzienend leven. We vinden het best leuk om af en toe lekker samen te barbecuen of ideeen te spuien rond het kampvuur, maar echt niet elke avond of verplicht. Een gemeenschappelijk uitstapje is altijd top, maar niks is verplicht. En natuurlijk helpen we elkaar waar we kunnen, maar je eigen toko gaat voor.

De ideale ondernemer, de ideale mens en de ideale groep

 

Ideaal bestaat niet, punt. Maar we hebben wel aardig een idee van wie hier zou floreren en welke samenstelling de meeste gemeenschappelijke voordelen zou opleveren. We zeggen hiermee niet dat je over deze eigenschappen moet beschikken, we delen hiermee enkel onze jarenlange ervaring. Persoonlijke (ook wij worden regelmatig met onszelf geconfronteerd. Groei alom!!) ervaring, maar ook met de (vele!) mensen die ons op deze plek geholpen hebben. Vrienden, familie, vrijwilligers, stagiaires en zomerpersoneel. We hebben er ondertussen bijna een soort radar voor ontwikkeld en weten ´het leven hier is niet voor watjes´

 • Liefhebber van mens, dier en natuur. Een must! Niet alleen als passieve genieter, maar je ook actief inzetten voor het verbeteren van de biologische diversiteit en de mate van zelfvoorzienendheid.
 • Een sociale Einzelgaenger. Het spreekt voor zich, dat wanneer je met gasten werkt en met andere ondernemers samenwerkt, je sociaal bent. Toch mag je best een halve Einzelgaenger zijn. Ons terrein en leven nodigt uit tot momentjes voor jezelf, solitair werken, dwalen door de bergen. Daar doen we het voor. En dat laadt onze batterij ook telkens weer op.  Mensen die elke avond een goed gevuld cafe om de hoek nodig hebben, gezellig willen shoppen met de vriendinnen of in het algemeen, niet graag alleen zijn, zullen hier niet goed gedijen en mogelijk te afhankelijk van anderen worden.
 • Polyvalent. Hoe meer je kunt (leren) hoe makkelijker je in je levensonderhoud kunt voorzien. Ten eerste bespaar je kosten (je hoeft er niemand voor in te huren) en ten tweede kun je bepaalde kennis inzetten als nevenactiviteit of kleine bijverdienste. Tenslotte ´sprokkelt´ iedereen hier zijn/haar levensonderhoud bijeen. Een beetje hier, een beetje daar. Kansen te over, je moet het alleen verzinnen en ervoor gaan.
 • (zelf-) Vertrouwen & proactief handelen. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Als het tegen zit, is het handig dat je vertrouwt op je eigen kunnen, er vertrouwen in hebt dat het snel weer beter gaat en actie ondernemen om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. En als het mee zit, moet je reactief genoeg zijn om daar ook zo goed mogelijk de vruchten van te plukken.
 • Gepassioneerd. Ook weer zo een inkoppertje maar toch… Gepassioneerd voor dit leven, voor jouw activiteit en bereid zijn daar in het begin offers voor te brengen. Trots zijn op wat je doet, het naar je beste kunnen doen. En als je best niet goed genoeg is, met plezier manieren zoeken om te leren het beter te doen. Genieten van je werk en je leven.
 • Doeners. Dromen is leuk, en vaak het begin. Maar met dromen alleen kom je er niet. Uitwerken, plannen, voorbereiden en op een gegeven moment.. springen! Mouwen opstropen en doen.
  Die droom schaven, aanpassen en tot werkelijkheid maken.
 • Geen vlucht. Je beslissing om hier te wonen en te werken moet op een positieve reden gebaseerd zijn. Je wilt niet weten hoeveel vrijwilligersaanvragen wij krijgen van mensen die vooral de negatieve redenen noemen waarvan ze willen wegvluchten uit bv. hun dagelijks leven in Nederland. Alsof al hun problemen en gevoelens als bij toverslag verdwijnen zodra ze hier aankomen.
 • Aan koppigheid grenzend doorzettingsvermogen. Oftewel, in oplossingen denken.
 • Fysiek. We leven en werken op een berg. Dat geeft ons pure lucht, rust en ruimte en privacy, enorm uitzicht en prachtige routes en plekjes en verborgen watervalletjes.  Maar ook constant bergje op, bergje af. Een gezonde fysieke conditie is hier een must, zowel voor je werk als om te genieten van al dat moois om je heen.  Daarnaast moet je je niet vergissen in de fysieke inspanning waarmee bv. het bouwen van je woning, je stukje land bewerken, permacultuur en het opbouwen van een zelfvoorzienend leven mee gepaard gaan.
 • Leven met de seizoenen.  Je leeft hier met de seizoen, zowel van het toerisme als van de natuur.  Knallen in de zomer, rustiger aan en cocoonen in de winter.  Het weer bepaalt je werktempo en soms zelfs activiteit, je staat in een dergelijk natuurlijk leven immers ´bloot aan de elementen´. Heb jij een interne thermometer die alleen blij wordt van 23-26 graden, dan is wonen in de bergen zeker niks voor jou. Maar geniet je van de aankondiging van de zomer, wordt je blij van de regen omdat je weet dat dit leven brengt, voel je de mist als een warme deken,  spring je in de warmte van de zomer graag in het ijskoude bergwater, geniet je van de verschillen van de seizoenen..dan ben je hier op je plek!
 • Leergierig. Eerder noemden we het al, het leven hier is groeien en leren. Het leven, de natuur maar ook je onderneming vragen steeds weer nieuwe vaardigheden, kennis of eigenschappen van je. Soms confronterend, soms ontzettend leuk. Maar altijd de moeite waard. Wanneer je je avontuur hier ziet als een leercurve, en af en toe stilstaat bij de ontwikkeling die je al hebt doorgemaakt, blijf je én gemotiveerd én til je niet zo zwaar aan ´fouten´ maar trek je er gewoon lering uit.
 • Respect. Zonder respect zijn we nergens.  Voor elkaar, voor persoonlijke grenzen, voor eigendom, voor dieren en natuur, voor gasten, noem het maar op.

 

Samenstelling van de groep

 

We denken dat we allen het meeste baat zouden hebben bij een ietwat diverse groep van maximum 5 partijen. Gezinnen met jonge kinderen, koppels, vrienden of alleen. Portugees, Nederlands of andere nationaliteit. Denkdoeners en doendenkers met de voeten stevig in de aarde.

Selectie- en toetreedprocedure

 1. Voordat je het formulier invult, heb je je al volledig ingelezen. Niet enkel deze pagina maar ook het huidige aanbod doorheen de site. In dit applicatie formulier vragen we je al om je eerste ideeen, wensen en gedachten om te vormen tot een ruw idee van jouw onderneming en jouw leven hier.
 2. Wanneer er sprake is van een match, zullen we z.s.m. een eerste kort kennismakingsgesprek via Skype inplannen.
 3. Zitten we nog steeds op één lijn, dan wordt het tijd om een vlucht te boeken en ons, de plek en de faciliteiten persoonlijk te leren kennen en indien het klikt, al eens te sparren over de mogelijkheden.

Eerste fase

Ziet iedereen er toekomst in? Dan beginnen we aan de eerste fase. Thuis werk je je ondernemersplan verder uit, waarbij je steeds kunt rekenen op exacte bedrijfsinfo en tips van ons.  Zodra het geschikte seizoen zich aanbiedt (verschillend per stiel), kom je 3 maanden meewerken en -leven. Tijdens dat meewerken leer je alle ins en outs kennen, alle aspecten van de werkelijkheid waar je straks in je ondernemen rekening mee moet houden.

Na afloop van de eerste fase gaan we samen rond de tafel zitten. Was het een mooie ervaring maar houdt het hierbij op? Of gaan we door naar de tweede fase treden jullie toe als zelfstandige ondernemers?

 

 

Tweede fase

 

In de tweede fase begint het pas echt. De tijd die er mogelijk zit tussen het einde van de eerste fase en het daadwerkelijke hier komen wonen en ondernemen, gebruik je om alles zo goed mogelijk voor te bereiden. Weet je dat ik al een website en reserveringen had nog voordat ik het geschikte terrein en pand had gevonden en gerenoveerd? Eens je hier daadwerkelijk aan de gang gaat, merk je al snel dat er genoeg te doen is en een dag maar zoveel uren heeft. Aan bepaalde zaken kom je gewoonweg niet toe. Terwijl juist die zo belangrijk zijn.

Je missie, je visie, je financien, je levensonderhoud, je vewachte kosten en inkomsten, benodigde investeringen, verzekeringen, aanbod, marktkennis, inschrijving bij de kamer van koophandel, je website , je logo, je totale marketing etc. etc. Hoe duidelijker je het plaatje hebt, hoe fijner de koers vaart. Al laat je natuurlijk altijd ruimte voor aanpassingen.

En dan je huisvestings plannen. Hoe ga je wonen? Met hoeveel m2 kom je toe? Welke (natuurlijke) bouwmethode heeft je voorkeur? Of zou je liever een granieten stal of boerderij omtoveren tot woning? Kun en zul je zelf (ver-)bouwen? Of moet je hier iemand voor betalen? Is een mobiele woning een optie, zoals een stacaravan, mobiel chalet, tiny house of zelfs een grote geisoleerde yurt tent? Ben je misschien een combinatie van plan? Beginnen in een mobiele woning, later kun je altijd nog beslissen tot iets permanenters.
Misschien huur je in eerste instantie liever iets in Cabeceiras de Basto, op 8 km.

 

 

Derde fase

 

Het ware leven.  Buiten, in de natuur, met fijne mensen, doen waar je blij van wordt en goed in bent, zonder baas, sleur of vaste werkuren. We blijven je natuurlijk begeleiden en bijstaan met info, ideeen, vertalingen, contacten, marketing etc.

 

Daarna?

 

Tja, wie zal het weten. Na afloop kun je verlengen tegen sterk gereduceerde prijs (immers enkel nog huur voor ruimte en/of land). Of je gaat door naar een volgend avontuur. Als we je daarmee kunnen helpen, doen we het graag.
Gemaakte waarde vermeerderende investeringen t.b.v. onderneming of woning zullen na verrekening afschrijving en andere kosten,  zoveel mogelijk worden vergoed.  Soms op korte termijn (door opvolger, of wanneer wij over de financien beschikken om af te kopen), soms op iets langere termijn (middels verhuur of terugverdienen met activiteit. ).