Noord Portugal & Natuur

 Noord Portugal & Natuur

 

Inderdaad,  in het noorden van Portugal schrijven we natuur met een hoofdletter N.  Natuurvrienden zullen zich hier dan goed op hun plek voelen.  Op de helling van het Serra da Cabreira gebergte en grenzend aan nationaal park Peneda de Geres en natuurpark de Alvao.
De berg ligt in het hart van het authentieke Portugal. Ongerepte natuur met mooie vergezichten, speelse watervallen, kloven en veel groen. Je ziet er soms nog wilde dieren, zoals paarden, everzwijnen, roofvogels en zelfs wolven. Een mooi natuurgebied, ruig en romantisch; waar onze moderne maatschappij wel een hele verre toekomst lijkt te zijn.

Dankzij onze natuurliefhebbende gasten en Portugese vrienden leren ook wij beetje bij beetje meer over ‘ de naam en de aard van het beestje’. Wisten wij veel dat ‘dat rare kuifvogeltje de hop was, en dat ‘die grote vogel met een slang in de snavel’  simpel een slangenarend heet? Nu dus wel. Voorzichtig zijn we begonnen aan een overzicht van de meest voorkomende (lees: geziene) flora en fauna.

Veel lees- en kijkplezier gewenst!

De mooiste natuurgebieden van Noord Portugal

Serra da Cabreira; de speeltuin van Quinta Rural

 

Quinta Rural is gelegen op de grens van twee werelden: Enerzijds het lagergelegen Tamega wijndal, anderzijds de ruige puurheid van de bergen ´Serra da Cabreira. Het gebergte van de geitenhoedster´, met haar wonderschone natuur, is verborgen in het hart van de Minho, Noord-Portugal.
De Serra ligt in het hart van het authentieke Portugal. Ongerepte natuur met magnifieke vergezichten, indrukwekkende watervallen, kloven en heel veel groen. Je ziet er nog wilde dieren, zoals paarden, roofvogels en zelfs wolven. Een adembenemend natuurgebied! Ruig en romantisch; waar onze moderne maatschappij wel een hele verre toekomst lijkt te zijn…

Op Quinta Rural ligt een kaart voor je klaar met alle kleine dorpjes in de gemeente Cabeceiras de Basto. Met deze op zak kun je je ´dwaalroute´ doorheen het verleden, het desolate gebergte en de pure natuur beginnen. Met of zonder einddoel (bv. zwemmen in een bergmeer, het startpunt van een bijzondere wandelroute, een lokaal marktje etc.)

Rij (of loop) zeker ook eens de oude dorpjes in.  Het is absoluut de moeite waard. Hou er rekening mee dat borden zoals ´doorgaande of doodlopende weg´ hier zelden worden gebruikt. Bij een kruising kies je vaak 0p goed geluk. Om soms op een erf te eindigen.  (Geen paniek met auto keren op smalle stukken. Je komt er altijd weer uit, dan maar 5x extra insteken.)Neem even de tijd voor zo´n dorpje. Hoe klein ze ook zijn/lijken, dwaal door de straatjes. Ook hier geldt weer, gewoon op goed geluk ergens inlopen. Een openbaar weggetje ziet er soms uit alsof het enkel naar een erf leidt en vice versa.  Een ´bom dia´ of ´boa tarde´  en niemand neemt je iets kwalijk.

Ga voor een uitgebreidere algemene beschrijving naar het artikel op Naturescanner

Natuurpark De Geres

 

Grenzend aan ´onze´ Serra da Cabreira vind je het Parque Nacional da Peneda-Gerês. Het strekt zich uit tot aan de Spaanse grens en heeft een oppervlakte van zo’n 72.000 ha. Samen met het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés vormen ze een natuurgebied van wel 100.000 ha.

Al op 45 minuten rijden vanaf Quinta Rural, rij je aan de onderkant de Geres binnen. Een eerste, mooie kennismaking. Wellicht heb je zin om te zwemmen in het stuwmeer, ga je naar het watervalletje via de wandelingen doorheen het dorpje Pincaes, of doe je de stevige trail naar het uitgestorven mineraalwinnings-dorpje Minas da Borralha.

Nog een klein stukje voor Pincaes vind je ook een bordje dat verwijst naar de ´Ponte de Misarela´. Auto halverwege bovenaan laten staan, laatste stukje te voet afdalen. Er bestaat ook een wandeling die langs deze brug over prachtig diep uitgesleten graniet voert.

Ook bekend is Pitoes das junias, het hoogstgelegen dorpje van Portugal. Vanuit hier gaat een prachtige wandeling naar ´Portela do Homem´,  het gebergte waar de arme Portugees, op zoek naar werk in Spanje of Frankrijk,  in de tijd van de Salazar-dictatuur, de grens overstaken. Niet zelden met gevaar voor eigen leven.

Prachtig zijn tevens de ´7 lagoas´, de 7 meren van de Geres. Niet bereikbaar via de auto, wel met een wandeling van ongeveer 12 km (retourtje). Hier nog een youtube filmpje

Onderweg naar de Geres kom je nog enkele stuwmeren tegen, neem dus voor de zekerheid je zwemkleding mee.

Aangezien de Geres behoorlijk uitgestrekt is, is het haast onmogelijk om hier alle hoogtepunten op te noemen. Google zeker eens op de Geres of op ´lagoas´ (meren)  of ´Cascatas´ (watervallen) voor meer mooie plekjes.

Klik hier voor algemene informatie over de Geres

Natuurpark de Alvao & Fisgas de Ermelo

 

Natuurpark de Alvao; één van de best bewaarde geheimen van Noord-Portugal. Het park heeft een gevarieerde flora en fauna en fascinerende dorpjes te midden van granieten bergtoppen. De 300 meter hoge ‘Fisgas de Ermelo’ watervallen vormen de belangrijkste attractie in het park.

Het gaat om een in vergelijking met andere parken in Portugal klein oppervlakte, maar de 70 vierkante kilometers van het natuurpark Alvão bieden exclusieve uitzichten, reden waarom het park in 1983 werd opgericht. Het park wordt verdeeld door twee afzonderlijke profielen; enerzijds een bergachtig gebied, vol ravijnen en bergruggen en anderzijds de lage dalen, dicht begroeid met berken, steeneiken en heide. De rivier Olo kronkelt door het landschap en voedt het met zijriviertjes en beken. Onder de bewoners van het gebied vinden we wolven, bergkatten en slechtvalken; alhoewel dat slechts een kleine greep is uit alle Iberische diersoorten die hier te zien zijn voor de liefhebbers, die hier eveneens de steenarend, een met uitsterving bedreigde soort, in zijn natuurlijke omgeving kunnen waarnemen. Een andere attractie van het natuurpark zijn de watervallen, waarvan de Fisgas do Ermelo de meest bekende is, met kristalheldere meren aan de bron en een dusdanig lange loop dat het beschouwd wordt als een van de langste watervallen van Europa. Bereid uw bezoek aan het park voor in Vila Real, waar zich een van de informatiecentra van het park bevindt.

In het voorjaar van 2016 is een nieuwe wandelroute geopend die rondom de mooie watervallen van Ermelo gaat, de PR3.
12 Km flink doorstappen in ruig, prehistorisch terrein, met heerlijk verfrissend kristalhelder bergwater in de natuurlijk uitgesleten waterbekkens van de watervallen om naar uit te kijken. In het dorpje Ermelo vind je een typisch Portugees bergrestaurant.
Vanaf Quinta Rural  40 km  en  ruim 1 uur rijden, klik hier voor de route.
GPS uitzichtspunt op de watervallen (bereikbaar met auto): GPS: 41º 22’ 33’’ N | 7º 52’ 11’’ WWe hebben enkele folders van deze route op voorraad (mits ze altijd weer braaf worden ingeleverd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je de route hier downloaden  en zal het VVV van Mondim de Basto je ook graag helpen).

Portugal natuur: Fauna van het Noorden

 

Een natuurvakantie op Quinta Rural, Noord Portugal, is een ware natuurbeleving. Compleet met bijbehorende fauna. Van wolf tot wild paard, van sprinkhaan tot roofvogel. Geen wandeling of autorit is compleet zonder een korte opstopping door overstekend vee. Zodat jullie hier zoveel mogelijk van kunnen genieten, brengen we de lokale flora en fauna zoveel mogelijk in beeld. Op deze pagina vind je alvast de meest voorkomende dieren. Inclusief onze eigen dieren waar je tijdens je verblijf zeker kennis mee maakt.

PORTUGALS WILDE NATUUR

 

 

DE IBERISCHE WOLF – O  LOBO IBERICO

 

Welkom in wolfland! Toen we hier in 2012 kwamen wonen, was er enkel sprake van een zeldzaam verdwaalde wolf die de (bewust s nachts buitengelaten) zieke schaapjes oppeuzelde.  Ondertussen hebben we met regelmatige aanwezigheid van minstens 3 wolven te maken.

Onze gasten hebben er vorig jaar eentje op camera vastgelegd, kalm de kudde geiten volgend. Zie foto. Zelf zijn onze wolfmomenten beperkt gebleven tot hun sporen..en hun eetfestijn (jammerlijk gevolg van wilde roofdieren –  je boerderijdieren verworden tot een prooidier – zelfs grote ezels!).  Toch net iets minder romantisch dan toen ze nog op 40 km afstand in de Geres zaten.

Van mensen moeten de wolven overigens nog steeds niks hebben. Gelukkig maar! De Iberische wolf is overigens een beschermd diersoort, waarvoor Portugal zich flink inzet.  Neem maar eens een kijkje bij het wolven centrum, Grupo Lobo

 

WILDE PAARDEN: DE GARRANO´S

 

De Garrano is een zeer oud, lokaal Portugees paardenras, ze zijn zelfs al te zien op prehistorische grottekeningen in Lascaux en Altamira. Gevormd en gesterkt door het leven in de bergen zijn ze primitief, sterk, snel en oplettend.

Vroeger werd het dier ingezet als lastdier. rijdier en voor licht werk op de boerderij. Tegenwoordig leiden ze een luizenleventje op een van de velden, in de zorg van een lokaal boertje. Of hebben ze een ietwat harder, maar vrij leven als wild paard hier in de Serra da Cabreira bergen. Zelf hebben we ook een Garrano in ons midden – Carolina.

 

WILD ZWIJN

De laatste jaren is het aantal wilde zwijnen flink toegenomen. In sommige regio´s van Portugal vormen ze met hun eeuwige gewroet in de aarde zelfs een ware plaag voor de kleinschalige boeren. Hier valt dat nog flink mee en houden de dieren zich vooral op in de natuur. Liefst in de buurt van een beekje, rivier en eiken- of kastanjebomen. Hun tunneltjes door de dichtgegroeide brem zijn makkelijk herkenbaar, alsook hun eetplekjes.

 

VOS

 

Weer zo een beestje dat zich schuw verstopt in de natuur. Waar je ze in stedelijke gebieden zomaar in je tuin kunt tegenkomen, hebben de vossen hier nog alle ruimte. Zelden zul je er een zien. Maar hun sporen zijn overal. Hun plasplekjes (geen laaghangende bramen eten!), hun typische drolletjes met vruchtenzaden en kevelschilletjes, soms een oud hol. ´s Avonds hoor je hun gekke geblaf/heksen krijsjes.

 

GENET KAT

Oorspronkelijk van Afrika, houdt deze katachtige van dichte vegetatie, rots landschappen en bossen met waterstroompjes. Niet vreemd dus dat hij zich in Portugal helemaal thuisvoelt. Omda thet een nachtdier is, zul je hem zelden spotten (of je moet al een nachtcamera plaatsen – bij ons te leen). Vleeseter – lust knaagdieren, vogels, fruit en insecten. Beetje een eenzaat. Brengt de dagen door in de schaduw onder een rots of boom. Zeer agiel, zwemt, klimt en springt. Faeces makkelijk herkenbaar, in U vorm.

 

LYNX

Hoewel de natuurinstanties blijven volhouden dat de lynx hier niet voorkomt, is hij hier al meerdere malen gespot. Meestal overdag, in de verte, onder de schaduw van een boom. Net te ver voor het gemiddelde vakantiekiekje om scherp te stellen, helaas.

GEEN VAKANTIE ZONDER KOE

 

Tijdens je verblijf op Quinta Rural valt er niet aan te ontkomen – je komt ze tegen op wandeling,  ze veroorzaken een kleine file omdat de kudde kalmpjes richting weide wandelt….midden op de weg, of je geniet van een goede steak van de grill (wetende dat deze koe een goed, gezond en vrij bergleven heeft gehad).

 

DE BARROSA KOE

De Barrosa koe vindt je in 2 aangrenzende regio´s, de Minho en Barroso.Prachtig lokaal koeienras, gekenmerkt door de enorme hoorns die aan het uiteinde praktisch verticaal zijn (en die hen in staat stelt zich prima tegen wolven te beschermen).

Het dier is perfect aangepast aan de door het berggebied opgelegde moeizame en kleinschalige agricultuur. Goed in staat om de kleine, schuine, vaak rotsachtige veldjes te begrazen, schoon te houden, te bemesten, en te leven van het natuurlijk aanwezige voedsel dat anders verloren zou gaan.

Menig familie in de bergen houdt een kleine kudde koeien, vanwege bovenstaande reden. In combinatie met een kleine subsidie, en de winst bij verkoop van de jonge stiertjes aan de lokale restaurants, geeft dit hen een bescheiden extra inkomen.

EXTRA INFO

Mooie fotootjes van de Barrosa koe en andere Portugese rassen – Amiba
Vlees van de Barrosa koe – Carne Barrosa
Als lokaal beschermd product – Meer over de koe, de productie, de regeltjes

 

MINHOTA KOE

De Minhota koe komt uit, jawel, de Minho streek. Viana de Castelo, om precies te zijn. Toch vind je dit ras nu ook steeds meer in onze directe omgeving. De ietwat lagere kiloprijs voor dit ras wordt gecompenseerd door het hogere gewicht en het ´onderhoudsgemak´ – het is een rustiger, meer gedomesticeerd ras dan bv. de Barrosa of de Marones.  De koe heeft ook kleinere horens, meestal zijwaarts gericht.  Ze komt in verschillende, effen, bruin en beige tinten voor.

Meer foto´s  en Meer info

 

MARONES KOE

De Marones koe is ook een typische bergkoe – natuurlijk, primitief en rustiek. De kleinste van de drie hier genoemde. (met het lekkerste vlees!). En als ras het dichtst bij de originele wilde koeien staand. Haar naam dankt ze aan het berggebied waar ze vandaan komt, de Marvao. Ondertussen ook veel in de naastgelegen Alvao (dagtrip vanaf Quinta Rural), wederom een natuurpark, te vinden. En een enkel exemplaar ook hier in de Serra da Cabreira.

Photo credits

DE REST VAN DE KUDDE

 

TRANSMONTANER VEEHONDEN

Grote vriendelijke reuzen

Onze veehond Tako is hier oorspronkelijk gekomen om onze ezels tegen de wolven te beschermen. Mislukt, helaas. Want hij beschouwt jullie,  onze gasten, als ´zijn´kudde. Doordat we Tako bewust midden in het hoogseizoen hebben aangeschaft, zijn ze zeer goed gesocialiseerd, met mens, kind en dier. Pas in het najaar hebben we ze echt bij de ezelkudde geintroduceerd.  Met als gevolg dat jullie op nummer 1. staan. En we geen ezels meer hebben.

Wandelhonden

Mooi bijgevolg, is dat zowel hij, als onze labradorkruising, zich spontaan hebben ontwikkeld tot goede wandelbegeleiders.  Met het grootste plezier gaan ze mee op stap, houden de groep bijeen, motiveren ze om door te stappen en houden andere honden mooi op afstand.

Feitje

De Cão de Gado Transmontano begeleidt de herder overigens al meer dan 10,000 jaar.  Door hun vaak succesvolle wolvenafweer, wordt het ras inmiddels ook op andere plekken in de wereld ingezet.

 

BURRO MIRANDES – MIRANDES EZEL

De Mirandes ezel is, wederom, een bedreigd Portugees ras. Enkele jaren geleden namen we actief deel aan het nationaal fokpgramma om uitsterven te helpen voorkomen.  Inmiddels heeft natuurlijke selectie echter ook binnen onze poorten toegeslagen en zijn we al enkele van onze geliefde ezels verloren, zij het aan het zwakte van het ras (qua hoeven en gevoeligheid voor laminitis. Lang leve de te kleine genenpoel bij dergelijke fokprogramma´s). Zij het aan de (onbewuste) slechte houding door vorige eigenaren (lang leve de vroegere landbouwsubsidies op dit ras waardoor elke boer zonder kennis van ezels dit ras ging houden. Met de beste bedoelingen, maar de slechtste gevolgen voor de ezels).  Zij het aan de wilde wolven die hun herintrede in dit gebied hebben gedaan.

En dat is jammer. Want de Mirandes ezel is en blijft een heerlijk dier. Groot, sterk, nieuwsgierig, sociaal, zachtaardig. En erg aaibaar.

Portugal Natuur : vogels spotten

 

Birdwatching in North Portugal is becoming more and more popular.  As more hikers and nature photographers spend their holidays here, the secret is out. Portugal is one of Europe’s top destinations when wanting to watch our feathered friends in their natural habitat.In North Portugal the landscape features fine countryside areas with its rolling hills, deep valleys, impressive slopes of the Port terraced vineyards and sheltering villages that still preserve the old community ways. The north is rich in scenarios that allow direct contact with nature and tranquility. You will also find some of the largest protected areas in Portugal around here.

For a long time we at Quinta Rural have taken our feathered friends for granted. Never once thought about promoting this area to bird lovers, surely those birds weren’t that special? Until several bird loving Dutch guests ensured us that they were, enthusiastically trying to take pictures of the oepoe or the snake eagle. Coming home, they spread the word (and the pictures), making Quinta Rural a mini-birdwatch-vacay.

Below we have only shown some of the bird species you can see ‘from your lazy chair’. We’ve chosen the ones we regularly see at Quinta Rural without any effort. There are many more species to be seen at Quinta Rural. But also in the rest of the Serra da Cabreira, in the National or natural parks such as the Peneda de Geres, the Alvao, Montesinho and the Douro.

the best months for birdwatching in North Portugal are end of April, May, and beginning of June.

Otus scops

scops owl

dwergooruil
a yearly nest near the farm house

Troglodytes troglodytes

the hoopoe

The Eurasian wren (Troglodytes troglodytes) is a very small bird, and the only member of the wren family Troglodytidae found in Eurasia and Africa (Maghreb).

Carriça – winterkoning ‘klein jantje’
Lots of them here.

Athene noctua

little owl

small owl with relatively long legs, short tail, and a rather flat head with no ear-tufts. Can find them in open land,  bushy (or young trees) area, near tree holes, cavities in dry stone walls etc.

Eats insects, birds, small mammals, anfibios, lizards ans snakes. Flies fast in a ‘wave’ kind of way. Nests in tree holes and houses. Appears next to goddess Athena in Greek mythology, as symbol of wisdom.

Mocho-galego – steenuil

Upupa epops

the hoopoe

Colourful bird with a distinctive ‘crown’ of feathers, found across Afro-Eurasia. They prefer agricultural grounds with a not too dense vegetation of shrubs.
Can also be seen in wine & fruit tree orchards. Generally in dryer areas.
Tend to avoid heavy population, high altitude and mono culture of pine or eucalyptus trees.
Live of larvees and insects found on the ground or on leaves.
Nest in tree holes and holes between stone dry stacked walls.
Timid yet not shy.

may & june are excellent hoopoe months at Quinta Rural

Not a day goes by without at least 10 spottings (by foot, by car and especially, just right here at Quinta Rural)
Beginning of July it’s great to watch the young ones feeding themselves.

Circaetus gallicus

short-toed snake eagle

Live where there’s still traditional farming, stoney mountain areas, dry and open shrub areas, open areas with few trees. Monogamic species, nest in upper part of tree
Most chance to spot them: when it’s hot outside, when they’re flying.

Águia-cobreira – slangenarend
There’s one nest just below the camping ground for some years now, so we get to see lot of them.

We’ve spotted others (might just as well have been the same family) several times within a 6 kms radius.

Strix aluco

tawny owl

Medium-sized  chunky owl with a large, rounded head. No ear-tufts.
They prefer areas with loads of ‘national’ trees such as oak, cork, chestnut, big trees. Less seen around farming land, if there, look for the right trees and you’ll find them. Night animal. Prey on small mammals. Good nocturnal predator, waits for the prey to show, often on a tree branch,sees and scopes. Builds nests in tree holes.

Coruja-do-mato – bosuil
For some 4 years in a row now, they’ve nested somewhere nearby. We often see the young ones sitting in the oak tree just up front.

Certhia brachydactyla

short-toed treecreeper

Prefers forests with old leaf treas, parks, gardens, cedar trees.
Nest in natural tree holes.
Spot: early morning and late afternoon.  You’ll often see them vertically grabbing onto a tree, and ‘picking’ for insects.

Trepadeira comum
We get to see a lot of them, just here around the house, grabbing onto the old mossed wall.

Cuculus canorus

Common Cuckoo

They spend their summers in Europe and Asia, and winters in Afrika.
Being a brood parasite, it lays their eggs in other birds nests, mimicking the looks of the other species (like  dunnocks, meadow pipits, and reed warblers).
Prefer lots of trees. Can be spotted early morning and late afternoon.

Cuco – koekoek
We hear rather than see them a lot

Alectoris rufa

red-legged partridge

Can be spotted in several habitats, such as open field, rocky area, mountains and even above the tree growing line.
Mostly seen at early mornings or end of the afternoon.  Mainly feeds on seeds, insects are especially for the little ones.  Nest in pit on the ground, camouflaged between the shrubs, grass and pens to ‘comfy up’ the nest.  Likes to walk.
Perdiz vermelha – rode patrijs

Portugal Natuur: Reptielen,  vlinders, en insecten

 

Ooit begonnen een natuurgids aan te leggen, al snel werd duidelijk dat er gewoonweg té veel klein kruipend of vliegend spul in de natuur van Portugal te vinden is. Of eigenlijk… meestal gewoon al op ons terrein!  Wat voor ons heel normaal is, was reden tot jubelstemming tijdens een biologen vakantie . We noemen er een paar op, voor de liefhebbers.

HAGEDISSEN

  • Parelhagedis (OCELLATED LIZARD, EYED LIZARD OR JEWELED LACERTA – Sardão
    Heeft een voorkeur voor plekjes met veel verstopmogelijkheden zoals bos, struiken, onkruid en boerenland. Meestal in de late lente en zomer te spotten. Herfst en winter inactief. Op het heetst van de dag behoorlijk lui – verstoppen zich dan meestal tussen stenen in muren, of in natuurlijke gaten. Houden niet van vochtigheid en schaduw. Eten insecten, wat fruit en vegetatie. Kunnen tot 26 cm lang worden, waarvan 2/3 staart. Oh, ze kunnen in bomen klimmen. En als je ze vasthoudt willen ze wel eens in je hand bijten.
  • Hazelworm
  • Iberische / Spaanse smaragdhagedis

Vlinders

Sinds we vlinder- en insect bewust zaaien en planten, en ook rekening houden met de waardplanten van de rupsen,  is het hier een waar vlinderparadijs geworden!

  • Specie with 2 generations per year. Adults can be seen from February till December. Like warmth and shrubs. In mountain area up till 2000 meters altitude. Larvees love almond, spine plum, pear and peach trees. Deze vlinders kun je goed vanaf het terras bekijken, flapperend rond de vlinderstruik, jasmijn en muntsoorten.

Salamanders

Slangen

  • Trapslang
  • Hagedisslang
  • Wipneusadder – enige giftige soort. Komt gelukkig enkel in kleine getale voor in de Geres.

 

Kikkers en padden

 

Springend en vliegend spul

  • Allerlei soorten sprinkhanen, waaronder ook de bidsprinkhaan
  • Allerlei kevertjes, waaronder ook de neushoornkever in grote getale en het vliegend hert
Discover, explore, experience, feel and sense North Portugal
click on your choice
[just_icon icon=”dfd-icon-boots” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fwandelvakantie-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-love_flower” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fauthentiek-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-compass” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Factieve-vakantie-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-castle_2″ icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fcity-trip-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-tree” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fnatuurvakantie-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-wine” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fgastronomie-portugal%2F|||”]