';

Noord Portugal & Natuur

 De wilde Natuur van NOORD PORTUGAL

 

Inderdaad,  in het noorden van Portugal schrijven we natuur met een hoofdletter N.  Natuurvrienden zullen zich hier dan goed op hun plek voelen.  Op de helling van het Serra da Cabreira gebergte en grenzend aan nationaal park Peneda de Geres en natuurpark de Alvao.
De berg ligt in het hart van het authentieke Portugal. Ongerepte natuur met mooie vergezichten, speelse watervallen, kloven en veel groen. Je ziet er soms nog wilde dieren, zoals paarden, everzwijnen, roofvogels en zelfs wolven. Een mooi natuurgebied, ruig en romantisch; waar onze moderne maatschappij wel een hele verre toekomst lijkt te zijn.

Dankzij onze natuurliefhebbende gasten en Portugese vrienden leren ook wij beetje bij beetje meer over ‘ de naam en de aard van het beestje’. Wisten wij veel dat ‘dat rare kuifvogeltje de hop was, en dat ‘die grote vogel met een slang in de snavel’  simpel een slangenarend heet? Nu dus wel. Voorzichtig zijn we begonnen aan een overzicht van de meest voorkomende (lees: geziene) flora en fauna.

De mooiste natuurgebieden van Noord Portugal

#1 Natuurgebied Serra da Cabreira

 

Quinta Rural is gelegen op de grens van twee werelden: Enerzijds het lagergelegen Tamega wijndal, anderzijds de ruige puurheid van de bergen ´Serra da Cabreira. Het gebergte van de geitenhoedster´, met haar wonderschone natuur, is verborgen in het hart van de Minho, Noord-Portugal.
De Serra ligt in het hart van het authentieke Portugal. Ongerepte natuur met magnifieke vergezichten, indrukwekkende watervallen, kloven en heel veel groen. Je ziet er nog wilde dieren, zoals paarden, roofvogels en zelfs wolven. Een adembenemend natuurgebied! Ruig en romantisch; waar onze moderne maatschappij wel een hele verre toekomst lijkt te zijn…En het beste? Nog volledig onbekend en ´leeg´…. heerlijk rustig genieten!

Bergkristallen, rozenquartz en mica

Onze boerderij staat letterlijk op de berg. Met de eerste steen op de granieten bodem. Het is dan ook niet gek dat we ondertussen heel wat vindplekken van mooie bergkristallen en rozenquartz kennen. Onze tuin en huis zijn inmiddels wel aardig bevolkt. Daarnaast glinstert hier boven op de berg alles van de fijne mica-deeltjes.

Vreemde stenen

Geërodeerd door wind of water, zijn sommige rotsstenen door de natuur gebeeldhouwd. Een enkeling laat weinig ruimte voor interpretatie, zoals deze steen in de Barroso – al kan ik er best een paarden derriere en hals in zien.
Sommige van deze vreemde stenen zijn in een ver verleden door de mens gemaakt. Restanten van sepulturas of nederzettingen. Andere ´hopen stenen´ en ruines dienden nog geen 50 jaar geleden als schuilhutje voor de herders of wolvenval.

Overweldigend lichtspel voor de natuurfotograaf

Vergeet vooral je oplader en extra geheugenkaartjes niet! Hoewel het makkelijk is om hier duizenden prachtige plaatjes te schieten, is het best een uitdaging om de volle beleving, de kleuren, de diepte, op de gevoelige plaat te krijgen. En of je nu voor micro of macro gaat, aan objecten geen tekort. Geniet van de biodiversiteit, de wijdse vergezichten, de vervallen dorpjes, de authentieke elementen, de verweerde gezichten en het adembenemend mooie steeds veranderende lichtspel. Makkelijk beginnen? The Golden Hour is hier boven op de berg in al zijn pracht aanwezig!

 

Overal bergmeertjes, beekjes, poeltjes en watervalletjes

Het hoeft geen zomers bikini-weer te zijn om intens te kunnen genieten van de vele verstopte pareltjes van de natuur: diep in het graniet uitgesleten natuurlijke waterbassins, poeltjes, bergbeekjes en zinderende watervallen. Van april tot oktober idyllisch en heerlijk verfrissend, van november tot april bulderend en heftig mooi! Lees meer over ´Wild Zwemmen in Noord Portugal´.

Eten uit de. natuur

Natuurlijk gaan we nooit op stap zonder iets te eten en drinken bij ons. Maar nog liever smikkelen we onderweg uit de natuur. Eetbare plantjes, sinaasappels, pruimen, vijgen, aardbeienboom, braambesjes, kiwi, druiven (lang leve de verlaten boerderijen). Graag nemen we nog wat mee voor thuis in de keuken of in de apotheek, als we het al niet zelf ondertussen op het terrein hebben staan. Laurier, goudsbloem, duizendblad, oregano, thijm, citroen etc.
Wie niet zelf aan de slag wil, kan nog altijd genieten van een lekkere regionale jonge druiven wijn (vinho verde) of één van de telbare likeurtjes.

Natuurhuisjes

Kijk zelf welke van onze natuur gastenverblijven het beste past bij jou, jouw plannen en jouw reisdata. Jaarrond kun je comfortabel verblijven in één van onze zelf ontworpen en hand gebouwde robuuste houten rondstamhuisjes – Mountain Log Cabins – of in de prachtige zonovergoten Loft – een studio appartement in een vleugel van de historische vierkantshoeve.  Tegen het einde van de lente, kun je nóg dichter bij de natuur verblijven in het duurzame stroleemhutje, in een simpele ingerichte ruime tent of met eigen kampeergerief.  Wil je je natuurvakantie in Noord Portugal met een groep ervaren? Neem dan even contact op zodat we de benodigde faciliteiten en services kunnen bespreken.
Het domein beslaat zo een 2,5 hectare en is omringd door honderden hectaren berg, uitzicht, rust en ruimte.

Op Quinta Rural ligt een kaart voor je klaar met alle kleine dorpjes in de gemeente Cabeceiras de Basto. Met deze op zak kun je je ´dwaalroute´ doorheen het verleden, het desolate gebergte en de pure natuur beginnen. Met of zonder einddoel (bv. zwemmen in een bergmeer, het startpunt van een bijzondere wandelroute, een lokaal marktje etc.)
Rij (of loop) zeker ook eens de oude dorpjes in.  Het is absoluut de moeite waard. Hou er rekening mee dat borden zoals ´doorgaande of doodlopende weg´ hier zelden worden gebruikt. Bij een kruising kies je vaak 0p goed geluk. Om soms op een erf te eindigen.  (Geen paniek met auto keren op smalle stukken. Je komt er altijd weer uit, dan maar 5x extra insteken.)Neem even de tijd voor zo´n dorpje. Hoe klein ze ook zijn/lijken, dwaal door de straatjes. Ook hier geldt weer, gewoon op goed geluk ergens inlopen. Een openbaar weggetje ziet er soms uit alsof het enkel naar een erf leidt en vice versa.  Een ´bom dia´ of ´boa tarde´  en niemand neemt je iets kwalijk.

#2 Nationaal park Peneda de Geres

 

Onze directe buren

Grenzend aan ´onze´ Serra da Cabreira, vind je het Parque Nacional da Peneda-Gerês. Het strekt zich uit tot aan de Spaanse grens en heeft een oppervlakte van zo’n 72.000 ha. Samen met het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés vormen ze een natuurgebied van wel 100.000 ha. Al op 45 minuten rijden vanaf Quinta Rural, rij je aan de onderkant de Geres binnen. Een eerste, mooie kennismaking.

Wellicht heb je zin om te zwemmen in het stuwmeer, ga je naar het watervalletje via de wandelingen doorheen het dorpje Pincaes. Of doe je de stevige trail naar het uitgestorven mineraalwinnings-dorpje Minas da Borralha. Nog een klein stukje voor Pincaes vind je ook een bordje dat verwijst naar de ´Ponte de Misarela´. Auto halverwege bovenaan laten staan, laatste stukje te voet afdalen. Er bestaat ook een wandeling die langs deze brug over prachtig diep uitgesleten graniet voert. Redelijk bekend is ook  Pitoes das junias, het hoogstgelegen dorpje van Portugal. Vanuit hier gaat een prachtige wandeling naar ´Portela do Homem´,  het gebergte waar de arme Portugees, op zoek naar werk in Spanje of Frankrijk,  in de tijd van de Salazar-dictatuur, de grens overstaken. Niet zelden met gevaar voor eigen leven.
Prachtig zijn tevens de ´7 lagoas´, de 7 meren van de Geres. Niet bereikbaar via de auto, wel met een wandeling van ongeveer 12 km (retourtje). Hier nog een youtube filmpje. Onderweg naar de Geres kom je nog enkele stuwmeren tegen, neem dus voor de zekerheid je zwemkleding mee.
Aangezien de Geres behoorlijk uitgestrekt is, is het haast onmogelijk om hier alle hoogtepunten op te noemen. Google zeker eens op de Geres of op ´lagoas´ (meren)  of ´Cascatas´ (watervallen) voor meer mooie plekjes. Klik hier voor algemene informatie over de Geres.

#3 Natuurpark de Alvão en de langste waterval van Europa

 

Natuurpark de Alvao; één van de best bewaarde geheimen van Noord-Portugal. Het park heeft een gevarieerde flora en fauna en fascinerende dorpjes te midden van granieten bergtoppen. De 300 meter hoge ‘Fisgas de Ermelo’ watervallen vormen de belangrijkste attractie in het park.

Het gaat om een in vergelijking met andere parken in Portugal klein oppervlakte, maar de 70 vierkante kilometers van het natuurpark Alvão bieden exclusieve uitzichten, reden waarom het park in 1983 werd opgericht. Het park wordt verdeeld door twee afzonderlijke profielen; enerzijds een bergachtig gebied, vol ravijnen en bergruggen en anderzijds de lage dalen, dicht begroeid met berken, steeneiken en heide. De rivier Olo kronkelt door het landschap en voedt het met zijriviertjes en beken. Onder de bewoners van het gebied vinden we wolven, bergkatten en slechtvalken; alhoewel dat slechts een kleine greep is uit alle Iberische diersoorten die hier te zien zijn voor de liefhebbers, die hier eveneens de steenarend, een met uitsterving bedreigde soort, in zijn natuurlijke omgeving kunnen waarnemen. Een andere attractie van het natuurpark zijn de watervallen, waarvan de Fisgas do Ermelo de meest bekende is, met kristalheldere meren aan de bron en een dusdanig lange loop dat het beschouwd wordt als een van de langste watervallen van Europa. Bereid uw bezoek aan het park voor in Vila Real, waar zich een van de informatiecentra van het park bevindt.

In het voorjaar van 2016 is een nieuwe wandelroute geopend die rondom de mooie watervallen van Ermelo gaat, de PR3.
12 Km flink doorstappen in ruig, prehistorisch terrein, met heerlijk verfrissend kristalhelder bergwater in de natuurlijk uitgesleten waterbekkens van de watervallen om naar uit te kijken. In het dorpje Ermelo vind je een typisch Portugees bergrestaurant.

Portugal Natuur : vogels spotten

 

Birdwatching in North Portugal is becoming more and more popular.  As more hikers and nature photographers spend their holidays here, the secret is out. Portugal is one of Europe’s top destinations when wanting to watch our feathered friends in their natural habitat.In North Portugal the landscape features fine countryside areas with its rolling hills, deep valleys, impressive slopes of the Port terraced vineyards and sheltering villages that still preserve the old community ways. The north is rich in scenarios that allow direct contact with nature and tranquility. You will also find some of the largest protected areas in Portugal around here.

For a long time we at Quinta Rural have taken our feathered friends for granted. Never once thought about promoting this area to bird lovers, surely those birds weren’t that special? Until several bird loving Dutch guests ensured us that they were, enthusiastically trying to take pictures of the oepoe or the snake eagle. Coming home, they spread the word (and the pictures), making Quinta Rural a mini-birdwatch-vacay.

Below we have only shown some of the bird species you can see ‘from your lazy chair’. We’ve chosen the ones we regularly see at Quinta Rural without any effort. There are many more species to be seen at Quinta Rural. But also in the rest of the Serra da Cabreira, in the National or natural parks such as the Peneda de Geres, the Alvao, Montesinho and the Douro.The best months for birdwatching in North Portugal are end of April, May, and beginning of June.

De Hop – Upupa Epops

 

Colourful bird with a distinctive ‘crown’ of feathers, found across Afro-Eurasia. They prefer agricultural grounds with a not too dense vegetation of shrubs.
Can also be seen in wine & fruit tree orchards. Generally in dryer areas.
Tend to avoid heavy population, high altitude and mono culture of pine or eucalyptus trees.
Live of larvees and insects found on the ground or on leaves.
Nest in tree holes and holes between stone dry stacked walls.
Timid yet not shy.  May & june are excellent hoopoe months at Quinta Rural. Not a day goes by without at least 10 spottings (by foot, by car and especially, just right here at Quinta Rural)
Beginning of July it’s great to watch the young ones feeding themselves.

Leven met de wilde paarden en wolven in het ruige Noorden

Iberische wolven spotten in natuurgebied Serra da Cabreira in Noord Portugal

DE IBERISCHE WOLF – O  LOBO IBERICO

 

Welkom in wolfland! Toen we hier in 2012 kwamen wonen, was er enkel sprake van een zeldzaam verdwaalde wolf die de (bewust s nachts buitengelaten) zieke schaapjes oppeuzelde.  Ondertussen hebben we met regelmatige aanwezigheid van minstens 3 wolven te maken.

Onze gasten hebben er vorig jaar eentje op camera vastgelegd, kalm de kudde geiten volgend. Zie foto. Zelf zijn onze wolfmomenten beperkt gebleven tot hun sporen..en hun eetfestijn (jammerlijk gevolg van wilde roofdieren –  je boerderijdieren verworden tot een prooidier – zelfs grote ezels!).  Toch net iets minder romantisch dan toen ze nog op 40 km afstand in de Geres zaten.

Van mensen moeten de wolven overigens nog steeds niks hebben. Gelukkig maar! De Iberische wolf is overigens een beschermd diersoort, waarvoor Portugal zich flink inzet.  Neem maar eens een kijkje bij het wolven centrum, Grupo Lobo

WILDE PAARDEN: DE GARRANO´S

 

De Garrano is een zeer oud, lokaal Portugees paardenras, ze zijn zelfs al te zien op prehistorische grottekeningen in Lascaux en Altamira. Gevormd en gesterkt door het leven in de bergen zijn ze primitief, sterk, snel en oplettend.

Vroeger werd het dier ingezet als lastdier. rijdier en voor licht werk op de boerderij. Tegenwoordig leiden ze een luizenleventje op een van de velden, in de zorg van een lokaal boertje. Of hebben ze een ietwat harder, maar vrij leven als wild paard hier in de Serra da Cabreira bergen. Zelf hebben we ook een Garrano in ons midden – Carolina.

Portugal Natuur: Reptielen,  vlinders, en insecten

Lang leve ons ecologisch beheerd natuur terrein. Alle inspanning om de biodiversiteit hier weer terug op peil te brengen (het was me een kale dooie boel op mijn stukje land!!) gooien ondertussen behoorlijk hun vruchten af. Je hoeft het terrein niet af om een keur aan vogels, reptielen, vlinders, amfibieen te zien – mits je de rust hebt om aandachtig te zien natuurlijk.

Ooit begonnen een natuurgids aan te leggen, al snel werd duidelijk dat er gewoonweg té veel klein kruipend of vliegend spul in de natuur van Portugal te vinden is. Of eigenlijk… meestal gewoon al op ons terrein!  Wat voor ons heel normaal is, was reden tot jubelstemming tijdens een biologen vakantie . We noemen er een paar op, voor de liefhebbers.

 

Reptielen

Hagedissen blij met de bramen

 • Parelhagedis (OCELLATED LIZARD, EYED LIZARD OR JEWELED LACERTA – Sardão
  Heeft een voorkeur voor plekjes met veel verstopmogelijkheden zoals bos, struiken, onkruid en boerenland. Meestal in de late lente en zomer te spotten. Herfst en winter inactief. Op het heetst van de dag behoorlijk lui – verstoppen zich dan meestal tussen stenen in muren, of in natuurlijke gaten. Houden niet van vochtigheid en schaduw. Eten insecten, wat fruit en vegetatie. Kunnen tot 26 cm lang worden, waarvan 2/3 staart. Oh, ze kunnen in bomen klimmen. En als je ze vasthoudt willen ze wel eens in je hand bijten.
 • Hazelworm
 • Iberische / Spaanse smaragdhagedis

Slangen

 • Trapslang
 • Hagedisslang
 • Wipneusadder – enige giftige soort. Komt gelukkig enkel in kleine getale voor in de Geres.

 

Vlindertuin boordevol soorten

 

Sinds we vlinder- en insect bewust zaaien en planten, en ook rekening houden met de waardplanten van de rupsen,  is het hier een waar vlinderparadijs geworden!

 • Specie with 2 generations per year. Adults can be seen from February till December. Like warmth and shrubs. In mountain area up till 2000 meters altitude. Larvees love almond, spine plum, pear and peach trees. Deze vlinders kun je goed vanaf het terras bekijken, flapperend rond de vlinderstruik, jasmijn en muntsoorten.

 

Amfibie soorten

Salamanders

Kikkers en padden

Springend en vliegend spul

 • Allerlei soorten sprinkhanen, waaronder ook de bidsprinkhaan
 • Allerlei kevertjes, waaronder ook de neushoornkever in grote getale en het vliegend hert

De dieren van de berg

Onze dieren

De honden

Tako, onze grote vriendelijke reus. Onze Transmonter veehond Tako is hier oorspronkelijk gekomen om onze ezels tegen de wolven te beschermen. Mislukt, helaas. Want hij beschouwt jullie,  onze gasten, als ´zijn´kudde. Doordat we Tako bewust midden in het hoogseizoen hebben aangeschaft, is hij zeer goed gesocialiseerd, met mens, kind en dier. Pas in het najaar hebben we ze echt bij de ezelkudde geintroduceerd.  Met als gevolg dat jullie op nummer 1. staan. En we geen ezels meer hebben.

Wandelhonden

Mooi bijgevolg, is dat zowel hij zich spontaan heeft ontwikkeld tot goede wandelbegeleider.  Met het grootste plezier gaat hij mee op stap, houdt de groep bijeen, motiveert ze om door te stappen en houdt andere honden mooi op afstand. Inmiddels neemt Tako ook onze jongste telg mee, in de leer:  Snuf, een kruising wolfhond x Castro Laboreiro, ook mee op wandeling.  Moeder Meggie, een volledige wolfhond, is liever Franck en Frei op stap in de bergen.

Feitje

De Cão de Gado Transmontano begeleidt de herder overigens al meer dan 10,000 jaar.  Door hun vaak succesvolle wolvenafweer, wordt het ras inmiddels ook op andere plekken in de wereld ingezet.

Geen ezels meer, enkel nog 2 paardjes

De Mirandes ezel is, wederom, een bedreigd Portugees ras. Enkele jaren geleden namen we actief deel aan het nationaal fokpgramma om uitsterven te helpen voorkomen.  Inmiddels heeft natuurlijke selectie echter ook binnen onze poorten toegeslagen en zijn we al enkele van onze geliefde ezels verloren, zij het aan het zwakte van het ras (qua hoeven en gevoeligheid voor laminitis. Lang leve de te kleine genenpoel bij dergelijke fokprogramma´s). Zij het aan de (onbewuste) slechte houding door vorige eigenaren (lang leve de vroegere landbouwsubsidies op dit ras waardoor elke boer zonder kennis van ezels dit ras ging houden. Met de beste bedoelingen, maar de slechtste gevolgen voor de ezels).  Zij het aan de wilde wolven die hun herintrede in dit gebied hebben gedaan.

En dat is jammer. Want de Mirandes ezel is en blijft een heerlijk dier. Groot, sterk, nieuwsgierig, sociaal, zachtaardig. En erg aaibaar. Maar ook een territoriaal soort, wat hen een makkelijke prooi maakte voor de wolven.  Als gevolg moesten ze een groot deel van hun dagen veilig op stal slijten.  Eerst enkel ´s nachts. Daarna ook overdag met mist en regen. Uiteindelijk waren de wolven zo hongerig, en gewend aan ons terrein als lekker restaurant, dat ze zelfs hoogzomer hebben toegeslagen. Drie ezels verloren aan de wolven. En ironisch genoeg, 1 ezelin aan een stel herdershonden. De laatste twee hebben we voor hun eigen veiligheid en levenscomfort moeten herplaatsen.

Geen ezels meer dus. Enkel de kleine paardjes Caroline (een Garrano merrie uit de bergen) en Ronaldo (Paso Peruano) wonen hier nog. Paarden, in tegenstelling tot ezels, zijn niet territoriaal. Ze gaan dus niet op indringers af met de bedoeling ze weg te jagen, maar vluchten meteen. Dat dat geen garantie is, bleek wel toen 2 dorpen verder alsnog de Garrano paarden werden aangevallen en gedood door de wolven. Leuk, wolf country!

GEEN VAKANTIE ZONDER KOE

 

Tijdens je verblijf op Quinta Rural valt er niet aan te ontkomen – je komt ze tegen op wandeling,  ze veroorzaken een kleine file omdat de kudde kalmpjes richting weide wandelt….midden op de weg, of je geniet van een goede steak van de grill (wetende dat deze koe een goed, gezond en vrij bergleven heeft gehad).

 

DE BARROSA KOE

De Barrosa koe vindt je in 2 aangrenzende regio´s, de Minho en Barroso.Prachtig lokaal koeienras, gekenmerkt door de enorme hoorns die aan het uiteinde praktisch verticaal zijn (en die hen in staat stelt zich prima tegen wolven te beschermen).

Het dier is perfect aangepast aan de door het berggebied opgelegde moeizame en kleinschalige agricultuur. Goed in staat om de kleine, schuine, vaak rotsachtige veldjes te begrazen, schoon te houden, te bemesten, en te leven van het natuurlijk aanwezige voedsel dat anders verloren zou gaan.

Menig familie in de bergen houdt een kleine kudde koeien, vanwege bovenstaande reden. In combinatie met een kleine subsidie, en de winst bij verkoop van de jonge stiertjes aan de lokale restaurants, geeft dit hen een bescheiden extra inkomen.

EXTRA INFO

Mooie fotootjes van de Barrosa koe en andere Portugese rassen – Amiba
Vlees van de Barrosa koe – Carne Barrosa
Als lokaal beschermd product – Meer over de koe, de productie, de regeltjes

 

MINHOTA KOE

De Minhota koe komt uit, jawel, de Minho streek. Viana de Castelo, om precies te zijn. Toch vind je dit ras nu ook steeds meer in onze directe omgeving. De ietwat lagere kiloprijs voor dit ras wordt gecompenseerd door het hogere gewicht en het ´onderhoudsgemak´ – het is een rustiger, meer gedomesticeerd ras dan bv. de Barrosa of de Marones.  De koe heeft ook kleinere horens, meestal zijwaarts gericht.  Ze komt in verschillende, effen, bruin en beige tinten voor.

Meer foto´s  en Meer info

 

MARONES KOE

De Marones koe is ook een typische bergkoe – natuurlijk, primitief en rustiek. De kleinste van de drie hier genoemde. (met het lekkerste vlees!). En als ras het dichtst bij de originele wilde koeien staand. Haar naam dankt ze aan het berggebied waar ze vandaan komt, de Marvao. Ondertussen ook veel in de naastgelegen Alvao (dagtrip vanaf Quinta Rural), wederom een natuurpark, te vinden. En een enkel exemplaar ook hier in de Serra da Cabreira.

Photo credits

Wilde zwijnen in de Serra da Cabreira

WILD ZWIJN

De laatste jaren is het aantal wilde zwijnen flink toegenomen. In sommige regio´s van Portugal vormen ze met hun eeuwige gewroet in de aarde zelfs een ware plaag voor de kleinschalige boeren. Hier valt dat nog flink mee en houden de dieren zich vooral op in de natuur. Liefst in de buurt van een beekje, rivier en eiken- of kastanjebomen. Hun tunneltjes door de dichtgegroeide brem zijn makkelijk herkenbaar, alsook hun eetplekjes.

GENET KAT

Oorspronkelijk van Afrika, houdt deze katachtige van dichte vegetatie, rots landschappen en bossen met waterstroompjes. Niet vreemd dus dat hij zich in Portugal helemaal thuisvoelt. Omda thet een nachtdier is, zul je hem zelden spotten (of je moet al een nachtcamera plaatsen – bij ons te leen). Vleeseter – lust knaagdieren, vogels, fruit en insecten. Beetje een eenzaat. Brengt de dagen door in de schaduw onder een rots of boom. Zeer agiel, zwemt, klimt en springt. Faeces makkelijk herkenbaar, in U vorm.

VOS

Weer zo een beestje dat zich schuw verstopt in de natuur. Waar je ze in stedelijke gebieden zomaar in je tuin kunt tegenkomen, hebben de vossen hier nog alle ruimte. Zelden zul je er een zien. Maar hun sporen zijn overal. Hun plasplekjes (geen laaghangende bramen eten!), hun typische drolletjes met vruchtenzaden en kevelschilletjes, soms een oud hol. ´s Avonds hoor je hun gekke geblaf/heksen krijsjes.

LYNX

Hoewel de natuurinstanties blijven volhouden dat de lynx hier niet voorkomt, is hij hier al meerdere malen gespot. Meestal overdag, in de verte, onder de schaduw van een boom. Net te ver voor het gemiddelde vakantiekiekje om scherp te stellen, helaas.

Zijn De Slangen In Noord Portugal Giftig?

Ik kan niet voor de rest van Portugal spreken (hoe meer naar het zuiden, hoe warmer, hoe meer slangensoorten) maar de slangen die we hier in de Serra da Cabreira tegenkomen, zijn allemaal onschuldig. Wel is er één soort die naar het schijnt in het nabijgelegen nationaal park Peneda de Geres voorkomt. Zelf heb ik hem nog nooit gezien – zelfs niet na een dag zoeken met een bioloog.  Deze slang is trouwens makkelijk te herkennen, van op een afstandje: hij heeft als enige een soort rechtopstaande neus, noem het een varkensneusje.