';

Eigen bed and breakfast beginnen of glamping camping starten in het buitenland

 

Loop jij ook al jaren met het idee om een eigen kleinschalig hotelletje, bed and breakfast of camping te starten? Maar weet je eenvoudigweg niet waar te starten? Hoe het aan te pakken? En of ´het nu wel zo leuk is als je denkt´? Lees dan vooral verder. Vanaf 2020 stellen we Quinta Rural 2 x per jaar ter beschikking van de ´proefglamping´: gedurende een aantal weken kun je je droom in levende lijve uitproberen en leren van onze fouten en successen.

 

van droom tot werkelijkheid?

We horen maar al te vaak dat veel mensen dezelfde droom koesteren als wij ooit. Maar… op de een of andere manier komt het er maar nooit van. Begrijpelijk, want jezelf (en je gezin?) ontwortelen om elders (in het buitenland?) opnieuw te beginnen, is niet niks. De weg is lang, boordevol hard werk, offers, valkuilen en leermomenten. Hoe begin je daaraan? Hoe bereidt je je (voldoende) voor? Wat kun je daarbij verwachten? En klopt het (romantische) beeld wat je daarbij hebt wel? Ben je klaar voor de (financiele) onzekerheid die hier vaak bij komt kijken? Heb je een realistisch beeld over je eigen kunnen en kennen? Wat kun je zelf (leren) en waar zul je iemand voor moeten inhuren?  Op deze vragen (en vele anderen) willen we je middels de ´proef glamping ervaring´ antwoord geven.

Waarom zou je eerst deze training volgen?

 

Ten eerste geeft het je meer zekerheid over wat je wilt, kunt en wat mogelijk is. Wie alle met volle inzet alle stappen van ons leerprogramma doorloopt, eindigt bovendien met een helder en praktisch uitvoerbaar bedrijfsplan dat veel tijd, zorgen en geld kan besparen. Een stappenplan ´start je eigen camping´ (of glamping, b&b, familiehotel) waarmee je aan de start van jouw droomleven staat.

 • een goede voorbereiding is het halve werk. Wellicht heb je zelf al ooit een ruw ondernemingsplan gemaakt, misschien moet je vanaf scratch beginnen. Hoe dan ook,  de hele ´selectie-procedure´ is er op gericht om je te helpen je plannen helder, passend en uitvoerbaar te krijgen. Zodat je, wanneer je besluit om je droom inderdaad te realiseren, een vliegende start kunt maken.
 • praktische werkervaring: leer jezelf kennen en stem je plan hierop af.   Een gastenverblijf runnen kan zo simpel én zo uitgebreid worden als je het zelf wilt. Er zit een wereld van verschil in het kopen van een kant en klaar hotelletje (misschien zelfs met bestaande website en clientele) dat enkel een nieuw likje verf nodig heeft, of het kopen van een overwoekerde ruìne en alles nog te moeten opbouwen. Tijdens de praktische werkervaring ontdek je al snel wat je persoonlijke talenten en valkuilen nu écht zijn, en hoe je daar je droomplan op af te stemmen.
 • leren van onze successen. Wij zien mogelijkheden, kennen de markt(en), de omgeving, hebben de contacten, weten de weg in de wet en regelgeving te vinden, kennen de valkuilen en de culturele verschillen die je kunt tegenkomen. Doordat wij deze weg al zijn gegaan en deze kennis graag met je delen, kun jij jouw ´leergeld´ beperkt houden en ben je sneller op weg naar succes.
 • leren van onze fouten. Fouten horen erbij, een betere leerschool bestaat BIJNA niet. Bijna, want heel wat fouten, eens je ze kent en herkent, kun je vermijden. Door van onze fouten te leren kun je heel wat geld en energie besparen. Geld en energie die je goed kunt gebruiken om straks jouw eigen gastenverblijf op te zetten en te laten floreren.
 • sparringspartner. Ze zouden eens moeten kunnen meten hoeveel tijd kleine ondernemers ´in hun hoofd´  doorbrengen (en dan dus ietwat afwezig zijn). Door tussendoor regelmatig even te kunnen sparren, krijg je je ideeen snel helder en kom je soms zelfs tot nieuwe invalshoeken en oplossingen.
 • meeliften op de online marketing van Quinta Rural. Dit kan zowel direct (door het benoemen en eventueel linken van jouw onderneming op de site, door posts op social media, door foto´s, door opname in een video etc. )  of indirect (hoe meer wij inzetten op onze marketing hoe meer boekingen, hoe meer klandizie ook voor jou/jullie). Onze site heeft zo´n 2000 bezoekers per maand en 2000+ likes op facebook.

Bovendien… is het gewoon erg fijn. Het ware leven.  Buiten, in de natuur, met fijne mensen, doen waar je blij van wordt en goed in bent, zonder baas, sleur of vaste werkuren. We blijven je natuurlijk begeleiden en bijstaan met info, ideeen, vertalingen, contacten, marketing etc.

 

 

Wat kun je van deze training ( en van ons) verwachten?

 

 

1. uitgebreide intake

Een uitgebreide wederzijdse kennismaking. Waarom wil je meedoen, wat is je droom, wat zijn je verwachtingen, en hoe verloopt het hele proces. Bij voorkeur kom je ter plekke kennismaken zodat je een realistisch beeld hebt.

 

2. voorbereidende training

Bij deze fase komt heel wat voorbereiding (huiswerk) van jouw kant kijken. Stap voor stap helpen we je om jouw droom helder te krijgen, maar ook passend binnen de werkelijkheid  (en faciliteiten) van Quinta Rural.

Je leert hoe de juiste soort gasten aan te trekken (lees; je accommodaties vol te krijgen) en hoe je gasten een unieke vakantie te bezorgen  (lees; blije gasten te hebben) door gastgericht en -vriendelijk te zijn.

Eens je weet wat mogelijk is en wat je jouw gasten wilt bieden tijdens jouw proef periode, start je met de marketing. Je kunt en zult hierbij meeliften op de reeds bestaande marketing van Quinta Rural maar je krijgt ook een ´blanco´ pagina op onze website en een proefpagina op de verschillende social media.

Vervolgens bereid je je aanbod praktisch voor; van inkoop tot keuken, van hygiene tot wisseldagen, van uitstapjes tot outdoor activiteiten (of wellicht eigen aanbod, van wandeling tot yoga tot kookworkshop).

Als laatste check bekijk je alles nog eens door de ogen van de gasten. Wat zijn hun behoeftes en verwachtingen, en in hoeverre kun je hieraan voldoen. De basics van gastvriendelijkheid.

 

3. je eigen glamping runnen

Nadat we je een paar dagen hebben ingewerkt, is Quinta Rural voor 3 weken jouw glamping, met jouw gasten. Je kunt gebruikmaken van al onze accommodaties en faciliteiten en maakt het net zo uitgebreid als we op voorhand zijn overeengekomen. Misschien wil je álles wel uitproberen (omdat je, net als wij, zo veel mogelijk zelf wilt doen. Of heb je een aantal talenten die je graag met of t.b.v. de gasten deelt. Van van inkoop tot afwas, van tuinieren tot bouwen, van activiteiten tot workshops, van dierenverzorging tot retreats, van bosmaaieren tot paardenpoep scheppen). Hoogstwaarschijnlijk concentreer je je echter op de accommodaties en de bar/keuken. Tijdens deze 3 weken staan we je met raad en daad bij als een soort werkcoach.

 

4.  na de werkervaring

We evalueren hoe het is gegaan. Wat ging goed, wat ging minder goed, hoe tackel je dit in de toekomst, en hoe kun je hier je plan optimaal op afstemmen.
Wat zijn je sterke punten en wat je zwakke. En hoe ga je vanuit hier verder om je droom te verwezenlijken.

 

5. en dan ga je ervoor…!

Ga je nog steeds vol voor je droom? Dan is het nu de juiste tijd om deze verder uit te werken. De tijd die er mogelijk zit tussen het einde van de training en het daadwerkelijke starten van een gastenverblijf,  gebruik je om alles zo goed mogelijk voor te bereiden. Weet je dat ik al een website en reserveringen had nog voordat ik het geschikte terrein en pand had gevonden en gerenoveerd? Eens je daadwerkelijk je eigen accommodatie start,  merk je al snel dat er genoeg te doen is en een dag maar zoveel uren heeft. Aan bepaalde zaken kom je gewoonweg niet toe. Terwijl juist die zo belangrijk zijn.

Je missie, je visie, je financien, je levensonderhoud, je verwachte kosten en inkomsten, benodigde investeringen, verzekeringen, aanbod, marktkennis, inschrijving bij de kamer van koophandel, je website , je logo, je totale marketing etc. etc. Hoe duidelijker je het plaatje hebt, hoe fijner de koers vaart. Al laat je natuurlijk altijd ruimte voor aanpassingen.

Dit hernieuwde en aangepaste ondernemingsplan schrijf je volledig zelf. Wel kun je op ons blijven rekenen als sparrings partner.

wat krijg je

 

 • uitgebreide voorbereidende (online) training voor je droom proef ervaring ter plekke
 • promotieruimte middels je eigen pagina op quintarural.eu en op de social media waar jouw gasten kunnen boeken
 • commissie op de verblijven van jouw eigen ingebrachte gasten (waarmee je het trainingsbedrag weer kunt terugverdienen, geheel of gedeeltelijk.
 • gebruik van ons uitgebreide online reserveringssysteem waardoor er ook ruimte is om aanvullende gasten van Quinta Rural te ontvangen (bv. indien je eigen bezetting niet toereikend is). Compleet met huishoudmodule en financiele overzichten.
 • gebruik van computer(s), internet, printer, receptie
 • gebruik van alle accommodaties en faciliteiten van Quinta Rural  gedurende 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de periode zijn dit minimaal 3 mountain lodges, 1 eco lodge, 4 boerderijkamers, de bar/bistro met keuken en terras en 2,5 hectare terrein. Aangevuld met de boerenleeftenten en de kampeerplaatsen in de zomermaanden.
 • persoonlijk gebruik van een kamer, boerenleeftent of lodge (De keuze voor jouw persoonlijk verblijf heeft natuurlijk gevolgen voor je ´inkomsten´. Een ´euvel´ waar veel startende accommodatiehouders tegenaan lopen. Ga je voor potentiele extra inkomsten (in je starttijd) of hecht je meer belang (en heb je ook deze luxe) aan een comfortabel onderkomen voor jezelf?
 • praktisch inwerken op Quinta Rural
 • minstens 100 uur begeleiding en coaching tijdens jouw proefperiode
 • minstens 20 uur coaching na je proefperiode, inclusief uitgebreide evaluatie en aanbevelingen
 • een prachtplek om te wonen en te werken

wat kost het

 

We zagen recentelijk het aanbod van een andere soort proefervaring, weliswaar een hotelletje, waarbij deze leerervaring 25.000 euro moet kosten. Wel zijn daarbij de inkomsten uit de verhuur (na aftrek kosten) voor jou. Wanneer je het voor elkaar krijgt om tijdens jouw 3 weken 100% bezetting te behalen, plus voldoende aanvullende (betaalde) services biedt (denk aan ontbijt, avondeten, kaasplankjes,activiteiten etc.), dan zijn de kosten voor die proefervaring grotendeels zo niet geheel gedekt.

Wij schrokken in eerste instantie wel een beetje van deze bedragen, hoewel ze volledig gerechtvaardigd zijn. Tenslotte krijg je er heel wat uren coaching voor terug, alsook je eigen woonruimte, én is in principe heel het hotel ´afgehuurd´ voor jouw ervaring. Het hotel ´verdient´ in die periode niets, terwijl de kosten toch doorgaan en de eigenaren aan het werk zijn (als jouw persoonlijke coach).  Ook past bovenstaande format precies in een ´ondernemersopleiding´. Als ondernemer zul je tenslotte altijd eerst moeten investeren, voordat je iets kunt gaan (terug)verdienen. De mate waarin dat lukt, hangt grotendeels van je eigen kwaliteiten, (oude en nieuwe) kennis en inzet af.

Toch kiezen wij voor een wat laagdrempeligere instap. Waarom? Wel, ooit ben ik, Natascha, in Portugal beland met de wens hier me hier te vestigen en mijn droom te verwezenlijken. Met maar 8.000 euro op zak en buiten een hond, twee paarden en mijn rugzak geen eigen bezit. Bepaald geen bedrag waarmee je een stuk grond koopt en een eco glamping opzet. En toch is dat gelukt, middels vele omwegen en constructies. Bewijst maar weer eens dat waar een wil is, er een weg is.  Om te voorkomen dat hooggemotiveerde dromers afknappen op het instapbedrag en daardoor wellicht nooit tot het verwezenlijken van hun gastenverblijf komen, krijg je enkel commissie over ´jouw´ zelf aangebrachte gasten maar is ons startbedrag lager.

WANNEER

 

in goed overleg kiezen we de meest geschikte periode voor jou. Zo zijn juni en september bijvoorbeeld prachtige maanden, met meestal zomers weer. De boerenleeftenten worden dan weer opgezet en we mogen ook weer kampeerders verwelkomen. Wil je het liever kleiner houden, dan kies je best een maand in de lente, het najaar of de winter.  Dan zijn enkel de mountain lodges, de eco lodge en de boerenkamers beschikbaar.

In principe duurt de training ter plaatse 3+1 weken. In sommige gevallen staan we open voor een verdere samenwerking ter uitbreiding van je ervaring of wie weet, ter voorbereiding van aansluiting bij Quinta Rural.

Het liefst zien we een periode van 5 maanden voor de voorbereiding om het maximale uit je training te halen. Een kortere voorbereidingstijd is enkel mogelijk indien er aan beide kanten tijd en ruimte is voor volledige toewijding.

 

Opgelet: slechts 2 plaatsen per jaar

 

Met  een ´plaats´ bedoelen we jou, eventueel aangevuld door je partner of gezin. Wanneer je je nieuwe leven wil opbouwen samen met partner en/of kinderen, is het wel zo belangrijk dat iedereen volledig meedoet en dit nieuwe leven ziet zitten. Zeker de combinatie met kinderen kan zeer vreugdevol, maar met tijd en wijle ook stressvol zijn. Leer ter plekke hoe hier mee om te gaan. Hoe goed samen te werken, te verdelen, te communiceren. Tijd voor jezelf en je relatie te hebben. En elk je eigen plek in het geheel te vinden.

Voor wie (niet)

 

Hoe meer je jouw droomaccommodatie herkent in Quinta Rural, hoe passender deze proefervaring voor jou zal zijn. Lees je ook daarom goed in op onze website. Natuurlijk zul je er je eigen draai aan geven, je eigen droom proberen neer te zetten, ondernemen is immers ook de vrijheid om uit te proberen, om je passie te volgen!! Toch zul je het meeste uit deze proefervaring halen, als jouw toekomstige gastenverblijf minstens één van de volgende kenmerken zal hebben:

 • landelijk gelegen, al dan niet temidden van de pure natuur
 • veel ruimte
 • camping, glamping, natuurhuisjes
 • (kleine) groepen kunnen huisvesten
 • boerderij, al dan niet met dieren
 • ecologische inslag
 • losse familiale sfeer
 • ervaringsvakanties, bijzondere vakanties, leervakanties
 • en vooral… menselijk!

 

Zie je jezelf meer in een hotel-achtige omgeving, met veel (of enkel) binnenwerk, oog voor detail en hoge mate van afwerking, of heb je spijt nooit de hogere hotelschool gedaan te hebben, dan is deze training waarschijnlijk niet voor jou.

Selectie- en toetreedprocedure

 1. Voordat je het formulier invult, heb je je al volledig ingelezen. Niet enkel deze pagina maar ook het huidige aanbod doorheen de site. In dit applicatie formulier vragen we je al om je eerste ideeen, wensen en gedachten om te vormen tot een ruw idee van jouw onderneming en jouw tijdelijke leven hier.
 2. Wanneer er sprake is van een match, zullen we z.s.m. een eerste kennismakingsgesprek via Skype inplannen.
 3. Zitten we nog steeds op één lijn, dan wordt het tijd om een vlucht te boeken en ons, de plek en de faciliteiten persoonlijk te leren kennen en indien het klikt, al eens te sparren over de mogelijkheden. In een enkel geval kan deze uitgebreide kennismaking ook online plaatsvinden.