Horeca enthousiasteling zoekt tijdelijke ‘Ik Vertrek’ ervaring in Noord Portugal

 

*** De vacature(s) voor 2020 worden in januari bekend gemaakt op deze pagina***

 

Serieus. We zoeken een passend iemand om minstens in de zomermaanden ons bescheiden barretje te draaien. In het buitenland. In de bergen van Noord Portugal. Op een kleinschalige natuurcamping & glamping. Een prachtige ervaring, lijkt ons zo.  Want misschien ben jij diegene die al jaren droomt over een eigen ‘ik vertrek’ verhaal, maar heb je het nooit aangedurfd of waren de omstandigheden er niet naar.  Dan kun je nu zelf ervaren hoe het is, wat erbij komt kijken, van je eigen fouten leren. En natuurlijk van de onze.  Of wil je, net als vroeger, weer eens ongecompliceerd achter de bar staan, gastvrij zijn, de biechtvader en de tipgever. Het kan natuurlijk ook dat je het leven thuis even op pauze zet, behoefte hebt aan een ‘change of scenery’ en klaar bent voor iets nieuws.

Lees eerst rustig alles over de huidige vacature en neem de praktische info door. Zie je het dan helemaal zitten? Dan wacht onderaan deze pagina het aanmeldformulier.

Bar- en terras en keuken beheerder:  eind juni tot begin september

In het laagseizoen komen vooral rustzoekers naar Quinta Rural. In het hoogseizoen ontvangen we veel gezinnen.  Wie regelmatig op vakantie gaat met de kinderen, weet hoe fijn het is wanneer ook een kleinschalige accommodatie uitgebreide faciliteiten biedt.  Zoals ontbijt, uitgebreide barbecues, wandelingen, excursies, kleine lunch, gezellige avond aan de bar.  Afgelopen seizoen merkten we, dat we persoonlijk bijna niet meer toe komen aan ‘een gezellig avondje’ draaien,  of dat de barbecue (van boodschappen tot afwas) toch wel erg veel werk is om ‘er even bij te doen’.  En een dag bestaat maar uit 24 uren…

We mogen dan wel kleinschalig zijn qua aantal accommodaties, maar we zijn groots in terrein (5 hectare om te onderhouden) en proberen dit ook te zijn in klantvriendelijkheid, service en gerichtheid. Op zijn plattelands, dat wel, compleet met ezels, paarden en honden om te verzorgen. En dan ook nog bezig met de bouw, afwerking en inrichting van 2 vol houten vakantiehuisjes. Onze ‘to do list’ is lang, leuk en heel divers. En wij draaien ‘de boel’ vaak enkel met zijn tweetjes.  Omdat we onze gasten tóch graag het gemak en de gezelligheid willen bieden, zijn we op zoek naar ‘een tijdelijke zelfstandige ondernemer’ , een ‘barbeheerd(st)er, voor de zomermaanden.

Jouw ‘domein’

Jouw domein is o.a. de Adega, de imposante granieten graanschuur uit 1673.

Deze is nu ingericht als bar en woonkamer, compleet met boekenkast en leestafel, houtkachel met luie stoel, en bistro-zitjes.

Buiten vind je nog meer zitjes: bij het zwembad, tussen de olijfbomen, onder de populieren, rond de vuurkring, op de kerkbanken bij de zandbak, en onder het ruime afdak; de grote lange houten tafels waar ook de gemeenschappelijke barbecues en andere maaltijden plaatsvinden.

Wanneer voor de bediening niemand aanwezig/beschikbaar is, functioneert de bar als ‘honesty bar’. De gasten bedienen zichzelf en turven hun consumptie aan op hun persoonlijke barlijst. Welke bij vertrek wordt afgerekend.
En dat werkt. Prima. Gasten vinden het zelfs prettig, een duidelijke blijk van wederzijds vertrouwen. Onderdeel van de familiaire sfeer die hier heerst.

Toch weet ik zeker dat onze gasten met tijd en wijle een vriendelijke ‘ober’ of ‘serveerster’ zullen waarderen. Gemak dient immers de mens.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Tja, je kunt het zo gek maken als je wilt. Mits passend binnen ons concept. Laten we beginnen bij ‘de minimale taken’ en eindigen bij een paar ‘voorzetten’ voor wie de smaak goed te pakken heeft.

Standaard taken:

 • Binnen- en buitenruimtes bar netjes houden.
  Tafels afnemen, stoelen herschikken, prullenbakken legen, papiertjes oprapen, planten water geven, afwas doen, stofzijgen, dweilen.  Etc. Etc.
 • Bediening, buiten binnen.
 • Sanitair (afgewisseld met ons)
 • Koelkasten schoonhouden en bijvullen. Voorraad bijhouden.
 • Helpen bij barbecues: tafels opdekken, eten opdienen, afruimen, afwassen.
 • Keuken schoon houden
 • Brooddienst
 • Ontbijt service
 • Nieuwe gasten opvangen, welkomstdrankje, uitleg (indien wij zelf niet beschikbaar zijn).
 • Gasten enthousiasmeren om zich in te schrijven voor maaltijden, excursies, wandelingen, activiteiten etc.
 • Kampvuur verzorgen (brandhout sprokkelen op ons terrein, oude as weg, emmer water en emmer zand bij de hand, en tot einde bewaken).

Wat kun je er nog meer van maken?

 • zorgen voor muziek: we hebben (nog) geen muziek hier.
  Tijd voor spotify?
 • happy hour
 • lokale likeur of Port of wijnproeverijtjes
 • tapas, kaas- en vleesplankjes bieden
 • kleine lunchkaart: salade, soep v/d dag, broodje gezond, tosti, broodje ei, broodje hamburger etc.
 • smoothies en milkshakes
 • activiteiten met de kinderen op een rustige dag: creatief, of weerwolvenspel (doen ze makkelijk zelf), levend stratego of…
 • Portugese bingo (snel en om centjes, zenuwslopend)
 • Muzikale avond: ofwel lokale muzikant regelen, ofwel zelf muzikaal zijn, ofwel de gitaarspelende en zingende gasten strikken voor een soort open podium.
 • Koken met gasten, koken met wijn etc. organiseren
 • En vast nog veel meer…

De keuken….

In het hoogseizoen bereiden we een paar keer per week een gezamelijke maaltijd. Gasten schrijven zich op voorhand in, zodat we weten hoeveel we moeten inkopen, bereiden en voor hoeveel personen we de grote tafels zullen opdekken.  In principe kook ik (Natascha), afgewisseld met een goede Portugese vriendin (Luisa).  Mocht jij zelf ook kookaspiraties hebben, dan zien we ons kookteam natuurlijk graag uitgebreid.

 

De  ‘ideale’ barmens…

…hoeft geen horecaschool of jarenlange ervaring te hebben.
Maar is wel…

 • een aanpakker én doorpakker
 • een ‘ondernemer’  (geen 9 tot 5 mentaliteit)
 • bekend met de werkzaamheden
 • zelfstandig werkend
 • sociaal
 • gastvrij
 • enthousiast
 • vol ideeen en initiatieven
 • bereid de ‘marathon’ volledig uit te lopen’
 • realistisch in zijn/haar verwachtingen

Pas je binnen onze sfeer?

Op onze kleinschalige boerderij-camping hangt een intieme sfeer van rust en gastvrijheid, overgoten met een grote liefde voor kinderen en dieren. Een plaats waar iedereen zich welkom en veilig voelt en vooral zichzelf mag zijn zonder enige beperking.  Ook in drukke tijden zoals  het hoogseizoen staat het behoud van deze sfeer bovenaan.

Wat krijg je ervoor terug?

Dat kies je in principe zelf. Je kunt in dit avontuur stappen met de mentaliteit van een vrijwilliger.  Uurtjes kloppen en klaar, soms zelfs ongeacht of het werk af is of niet. Dan hou je veel vrije tijd over en kun je er op uit trekken om de omgeving te verkennen.  In dat geval geldt de reguliere : gevoederd, gedrenkt, gewassen en ondergebracht in ruil voor 30 uur werk.

Een mooie ervaring in Portugal

Allereerst de ervaring als geheel. Onderdeel van een leuk team te zijn, samen iets creeeren, gasten blij maken, iets te leren. En dat op een mooie, afgelegen plek in de bergen, met fijne mensen om je heen.

Slapen, eten, drinken

En een warme douche. De eerste levensbehoeftes 🙂
Je bent welkom om met eigen kampeermiddel te komen, je eigen tent, camper of caravan. We zoeken er wel een mooi plekje voor. Graag zelfs.
Heb je geen eigen kampeermiddel, dan kunnen wij voor eentje zorgen. Tot nu toe hebben we enkel kleine opgooitentjes,  grote (oudere) boerenleeftenten die je mogelijk met een andere vrijwillig(st)er deelt, een oude en oude maar frisse comfortabele caravan (met een goede 2-persoons matras!).
Ontbijt is ‘elk voor zich’ (voor de koffie geen gezeur -)  ) . Op je werkdagen lunchen we samen, m.u.v. het hoogseizoen, dan eet elk wanneer hij/zij kan. Het avondeten is afwisselend gezamelijk (om de beurt koken & afwassen) of zelfstandig, waarvoor je wekelijks een gevulde boodschappen krijgt met basisingredienten.

Of… je gaat helemaal voor dit avontuur en stapt erin als een heuse ondernemer

Je runt ‘de toko’ naar je beste kunnen, haalt het beste uit deze mogelijkheid, en zet je 100% in. In dit geval kun je bij wijze van ‘fluiten naar je vakantietijd’. (Dat doe je best op voorhand: kun je de gasten ook wat uitleg geven.  Of in september, aansluitend aan ‘je werk hier’.
Want je weet: zelfstandig ondernemer zijn is buffelen, betekent veel uren draaien, weinig vrije tijd… Slapen komt later.)
In dit geval… haal je voldoening uit je zelfstandigheid en vrijheid als tijdelijke ondernemer… op een hele mooie stek! (Terras bedienen is geen straf met dit uitzicht en weer!).  Kijk je uit naar de reis, de ervaring, het ontdekken of voortzetten van jouw kunnen, het proeven aan de ‘ik vertrek’ ervaring.
Die inzet, dat buffelen, dat mag ons inziens wel met klinkende munt gewaardeerd worden.  En dat kan ook, want hoe ‘beter’ jij het doet, hoe hoger de baromzet is. Zo creeer je je eigen baan, je eigen loon:

Daarom bieden we je, naast je slaapverblijf, eten en drinken, ook een percentage over alle omzet boven de reguliere omzet. (= gemiddelde van de afgelopen 3 hoogseizoenen -toen we alles nog zelf of met vrijwilligers deden en de bar meestal onbemand was).

Selectieprocedure

 1.  lees jezelf goed in: heb je deze pagina aandachtig gelezen? Bekijk dan de rest van deze site uitvoerig,
  ga naar onze facebookpagina en blader flink rond, lees eventueel reviews van eerdere gasten.
 2. ben je vrij in de zomer van 2019? Dromen is leuk, maar als je nog niet weet of je ueberhaupt zo lang beschikbaar kunt zijn, heeft het geen zin om te mailen.
 3. nog steeds enthousiast? vul onderstaand formulier geheel en naar waarheid in. Beter te veel informatie dan te weinig. Zodra we tijd hebben, bevestigen we de ontvangst van jouw mail, eventueel aangevuld met verdere vragen.
 4.  als het een goede match lijkt, bekijken we de mogelijkheden tot nadere kennismaking.  Whatsapp, tijdens familiebezoek in NL persoonlijk afspreken, of een gesprek met één van onze vaste vrijwiligers.

Hoe bereik je ons?

Het handigste is per vliegtuig naar Porto. Vanaf Amsterdam met Transavia en Tap, met Ryanair vanaf Eindhoven, Maastricht,  Dusseldorf Weeze en Brussel Charleroi.
Vanuit Porto kun je met openbaar vervoer tot Cabeceiras de Basto reizen (90 km, ongeveer 10 euro), waar wij je komen oppikken. Let wel, de bus gaat slechts enkele malen per dag, met rond 17.00 uur reeds de laatste bus. Komt je vlucht later aan, dan kun je best in Porto overnachten (hostel) en de volgende dag de bus nemen.

Aanmeldformulier ‘Barmens’

Alles gelezen en je ziet het helemaal zitten om mee te draaien op Quinta Rural? Neem dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. We zien je reactie graag tegemoet!

ps. klik pas op ‘verzenden’ wanneer je alle verplichte vragen (gemarkeerd met een rood sterretje) hebt ingevuld. (anders gaat je formulier verloren).

 • Van wanneer tot wanneer ben je beschikbaar, en voor welke duur?
 • Middels deze vraag kunnen we (hopelijk) merken of je er goed over nagedacht hebt en of jouw ideeen bij onze plek en gasten passen, een mooie aanvulling zijn. Praktisch: hoe zien je dagen eruit? Ben je bereid lange diensten te draaien? Heb je ideeen om de omzet (en daarmee ook jouw eigen verdiensten) te verhogen op een gastvriendelijke manier? Heb je misschien nog extra talenten die je hoopt in te zetten?
 • Heb je ervaring en/of kennis van eerder gennoemde werkzaamheden? Of heb je aanvullende ervaring die ook zeer handig is voor Quinta Rural? We horen het graag.
 • Vertel ons iets meer over je motivatie. Waarom dit, waarom bij ons. Of in andere woorden, waar ben je naar op zoek? Wat zijn je verwachtingen?
 • Graag horen we of je met eigen kampeermiddel komt (bv. tent of camper) of dat je accommodatie van ons nodig hebt. (in welk geval we eenvoudige Decathlon tentjes beschikbaar hebben, of een grote ruime leeftent welke je mogelijk deelt met andere mensen van ons team).
 • Welke talen spreek je redelijk tot goed? En in welke talen kun je je enigszins verstaanbaar maken?
 • Oftewel, hoe tikt jouw klokje het best? Waar de een het best functioneert in teamverband, kan de ander het best alleen aan de slag. De een ontpopt zich tot een ware gastheer, terwijl de ander vooral achter de schermen floreert. Sommigen zoeken bevestiging, of opbouwende kritiek, terwijl een ander bij de minste geringste opmerking in de stress schiet. Zo hebben we allemaal onze ´EIGEN-(ON)-AARDIGHEDEN. En dat is mooi, zolang we maar weten wat we aan elkaar kunnen hebben (en ook wat niet!). Des te beter kunnen wij inschatten of we samen voor een mooie ervaring kunnen zorgen.
 • Goed om te weten is of je gezond bent van lichaam en geest. Waarom? Wel, stel dat je ons vertelt dat je een zwakke rug hebt, hoofdpijn krijgt bij drukte, of last van een lage suikerspiegel hebt - dan kunnen wij hier rekening mee houden met de werkverdeling. Tenslotte draaien we ´de boel´ samen, een team effort, waarbij we ernaar streven dat we allen doen wat we (aan)kunnen, waar we goed in zijn en wat we leuk vinden. Zo is het ook belangrijk om je geestelijke gesteldheid redelijk te kunnen inschatten. Herstellend van bv. een burn-out, trauma, depressie etc.? Een mooi ´diagnose-stickertje´ gekregen? Vertel het ons. Wij doen niet aan hokjes denken maar houden wel aan helderheid en transparantie. Dat mag je ook van ons verwachten. Alleen zo maken we er een echte win/win ervaring van.
 • whatsapp, facebook messenger, telefoon? Wat heeft je voorkeur? (gegevens even delen).
 • Vermoedelijk is dit formulier al het meest uitgebreide vrijwilligersverzoek dat je bent tegengekomen. Mochten we toch iets belangrijks vergeten zijn of heb je nog vragen voor ons, laat het even weten.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.