Vakantie Noord Portugal

Vakantie Noord Portugal :  Mooiste plekken en bezienswaardigheden

 

Het Noorden van Portugal is ánders. Weg van het massa toerisme, onontdekt en van het gebaande pad, ligt een prachtige uitgestrekte regio vol natuurschoon, wildleven en verstopte dorpjes. Waar menig reisorganisator en accommodatiehouder standaard ´authentiek´ en ´wandelparadijs´ roept, getuigt alles hier in Noord Portugal van een pure, simpele en vaak harde levensstijl. Eeuwenoude granieten dorpjes en historische steden worden afgewisseld met ruwe bergketens en haast feeerieke dalen. Zelfs de meest jachtige mens komt hier tot rust. Denk aan wandelen door verlaten dorpjes, onder de waterval zwemmen in een kloof, lokale keuken uitproberen, abseilend van de rotswand, boek lezen bij de ondergaande zon, de boerenmarkt afstruinen, wijntje aan de kade in Porto en nog veel meer.

de 10 beste redenen om Noord Portugal te bezoeken

#1   De mooiste natuurlijke zwemplekjes van Noord Portugal

 

Één van de leukste dingen aan Noord Portugal zijn de vele mooie zwemplekjes met natuurlijk (bron)water. Zo heb je overal wel een ´praia fluvial´, een rivierstrandje dat door de gemeente goed en gratis toegankelijk is gemaakt. Vaak vind je hier zelfs picknick banken, een barbecue (zelf kolen/hout en vlees/groente meenemen) en toiletten. In de weekenden en tijdens de ´immigrantenvakantie´ (augustus) deel je dergelijke plekken vaak met lokale en internationale Portugese families, vaak met een koningsmaal op de tafel. Wie een beetje openstaat voor contact, wordt al snel aan tafel uitgenodigd.

Wildzwemmen in de natuur : Geres en Serra da Cabreira

Nóg mooier vind ik vaak de verborgen, volledig natuurlijke zwemplekjes. Denk aan rivieren, van klein tot groot. Granieten bekkens, in de duizenden jaren uitgesleten door het winterse smeltwater. Isolate bergmeertjes.  Toegegeven, zonder duidelijke routebeschrijving vind je ze nooit. En je moet er soms een aardig stukje voor ´stiefelen´. Door de prachtige, soms ongerepte natuur. Om dan je privé paradijsje te ontdekken, compleet met ruines, watermolentjes en watervalletjes. Wij wijzen jullie graag de weg.

In de uitgebreide Quinta Rural infomap hebben we zo veel mogelijk van de mooiste zwemplekjes verzameld, compleet met GPS coordinaten. Binnenkort zullen we er een hele pagina aan wijden, in navolging van het boek Wild Guide Portugal. Kun je niet wachten? Google dan zeker eens op Ponte da Misarela, Fisgas de Ermelo, praia fluvial de Gondiães.

Image module

#2   Het authentieke bergleven in het Noorden

 

Vergeleken met Nederland, lijkt in Portugal al snel de tijd te hebben stilgestaan zodra je de steden achter je laat en het platteland in trekt. Het aparte is, dat de ouderwetse normen en waarden, tradities en gebruiken gewoon blijven bestaan, naast de intrede van ´de moderne wereld´ met mode, smartphones en auto´s.  Deze co-existentie van uitersten zie je in Portugal vaak terug. Modern samen met ouderwets, een dure vila naast een haast onbewoonbaar krot. En zelfs midden in woongebied kan zomaar een herder met een kudde schapen of geiten voorbijkomen.

Terug in de tijd

Toch ga je voor dagdagelijkse ervaringen van het échte authentieke Portugal het best naar het Noorden, en dan het liefst naar een wat geisoleerder gebied, waar de herder meer regel dan uitzondering is.

De authentieke omgeving van Quinta Rural

Zoals bijvoorbeeld hier bij ons, bij Quinta Rural. Hier ´boven op de berg´ is het leven nog authentiek, puur, hard, prachtig en rauw. De ´laatste generatie´, ondertussen ook al veertigers, is opgegroeid zonder elektriciteit, zonder stromend water (m.u.v. natuurlijke druk), zonder dakpannen of isolatie (soort rieten daken) en met enkel een zandweg als hoofdweg.  Als je de auto´s en tractors wegdenkt, is het niet moeilijk je het ´oude leven´ hier voor te stellen. Het gaat immers gewoon door. De herder loopt nog steeds dagelijks met zijn kudde door de bergen, de koeien hebben nog steeds voorrang en mest ligt nog steeds in de straten. Ook de noestwerkende oude dames wassen hun tapijten nog steeds bij de gemeenschappelijke wasplaats.

De leegloop van het Portugese platteland

Het grote verschil met vroeger is het aantal inwoners en het ontbreken van jeugd. Dorpelingen zijn massaal naar het buitenland getrokken, op zoek naar een beter (betaald) leven. Ons dorpje Juguelhe had bv. 200 inwoners, nu nog 12! De granieten middeleeuwse dorpjes doen vaak verlaten aan, spookdorpjes bijna.  De inwoners die er nog zijn, zijn trots op hun land en tradities. Hoewel ze in eerste instantie afwachtend kunnen zijn, zijn ze verre van stug; Vriendelijk en altijd open voor een praatje, al is het maar met handen en voeten. Lees meer…

Image module
Image module

#3   Peneda de Geres – Nationaal natuurpark in Noord Portugal

 

Grenzend aan ´onze´ Serra da Cabreira vind je het Parque Nacional da Peneda-Gerês. Het strekt zich uit tot aan de Spaanse grens en heeft een oppervlakte van zo’n 72.000 ha. Samen met het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés vormen ze een natuurgebied van wel 100.000 ha.

Al op 45 minuten rijden vanaf Quinta Rural, rij je aan de onderkant de Geres binnen. Een eerste, mooie kennismaking. Maar nog vóórdat je ´officieel´ de Geres binnenrijdt, kom je allerlei moois tegen. Als je zin hebt in verkoeling, is er volop keuze. De kleine praia fluvial in Salto, het stuwmeer van Venda Nova, of het allermooiste speciaalste plekje: Ponte da Miserela. Een oude brug met veel verleden, van Napoleon tot heksenlegendes. Verborgen in een smalle kloof, met een lieflijk dammetje aan de ene kant en diep uitgesleten graniet aan de andere kant. Ook de Geres zit boordevol wandelroutes en outdoor activiteiten. Paardrijden, jeeptochten, waterski en  … lees meer… 

Meer Geres natuur vakantie Noord Portrugal

#4   Wandelen in Noord Portugal

 

Noord Portugal is vrij onbekend als bestemming voor een wandelvakantie, waarschijnlijk omdat het Noorden in het algemeen nog onontdekt is. En dat is eigenlijk best onbegrijpelijk: Het is hier zó mooi! Aan de mogelijkheden zal het niet liggen: boordevol routes en paadjes, om elke bocht weer een andere wereld. Natuurgebieden, nationale en natuurparken grenzen met elkaar.  Een hele wereld om te ontdekken.

Hiken ´off the beaten track´

Vaak zijn de wandelingen in de mooiste gebieden juist géén onderdeel van een officieel, correct aangegeven, PR wandelroute is. Daardoor ben je als gast vaak afhankelijk van de informatie die je accommodatiehouder verstrekt – die, naar onze ervaring, vaak beperkt blijft tot een standaardwandeling met een foldertje van het VVV. Zonde, want zo mis je vaak het beste! Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse apps met onofficiele wandelingen. Of gewoon ouderwets de militaire stafkaart meenemen.  Na 9 jaar in de regio blijven wij nog steeds ontdekken, zelfs dicht bij huis. En verdwalen, heerlijk!! Off the beaten track, en dat het nog lang zo moge blijven.

Wandelroutes vanaf Quinta Rural Mountain Glamping

De directe omgeving van Quinta Rural nodigt sowieso uit tot wandelen. Diverse officiele routes, routes die we persoonlijk voor jullie hebben samengesteld, of gewoon op stap met de militaire stafkaart en het kompas (of de GPS). Op eigen houtje, in groep, met een ervaren gids of tijdens één van onze georganiseerde wandelvakanties in de bergen van Noord Portugal. In de Serra da Cabreira, in natuurpark de Alvao, nationaal natuurpark de Geres of gewoon, door dorp en stad. Er is voor elk wat wils. Of je nu een fervente kilometervreter bent, een hardloper, een struinder, semi-bioloog of fotograaf en ontdekkingsreiziger bent. Nordic walking of met de baby draagzak (die hier voor je klaar ligt). Lees verder…

Image module
hike en wandeltochten op vakantie in Noord Portugal in de Geres

#5   Stedentrip Porto ; meer dan een verzameling bezienswaardigheden

 

Op vakantie in Portugal, genietend van de rust en ruimte van het (niet zo platte) platteland, kun je zomaar zin in ´city vibes´hebben. Op nummer 1 van bijzondere steden staat (voor ons) toch wel Porto: de oude havenstad vol rommelige geschiedenis, heerlijk!

Hoewel Porto de tweede grootste stad van Portugal is (op nr. 1 staat de hoofdstad van Portugal, Lissabon), krijg ik er zelf toch altijd een beetje een ´dorps´ gevoel bij. Dit komt waarschijnlijk doordat het oude centrum van Porto een compacte stad is is, met een stadshart omringd door smalle steegjes. Maar ook een beetje door ´de rommel en de afbraak´. Porto is verre van een gelikte toeristenplaats – al ontkom je ook hier niet aan de hordes selfie-reizigers. Sommige gedeeltes prachtig opgeknapt of strak modern nieuwgebouwd, anderen half onbewoonbaar, achtersteeg gevoel. Ik vind het er heerlijk: deze stad is tenminste nog van haar inwoners! Hier wordt geleefd, als vanouds!

Porto centrum, Ribeira en Vila Nova de Gaia

Standaard doet iedereen de oude ribeira aan, het havengedeelte van de Douro rivier. Wie niet genoeg krijgt van de Douro kan een boottocht of een treintocht langs de wijngaarden van de Douro vallei maken, startend in Porto  De azulejos – de bekende Portugese blauwwitte tegels – van het São Bento treinstation mogen natuurlijk ook niet ontbreken.  En de bekende brug in Porto, de Dom Luis brug en de kleine typische achteraf restaurants in Porto, soms aangevuld met Fado muziek dan? Die sla je tijdens je uitstap naar Portro zéker niet over.  Maar Porto is nog zó veel meer dan de ´standaard toeristen route´, als is dat een mooi beginpunt.

Vervoer in Porto: bus, trein, tram, metro, huurfiets etc.

De stad Porto kun je het beste te voet verkennen. Wanneer je genoeg hebt gehad van de steile weggetjes, kun je vaak op de 50-jaar oude trammetjes terugvallen. Sinds een aantal jaar heeft Porto een stukje kabelbaan, aan de Vila Nova de Gaia kant. Daarnaast heeft de stad prima openbaar vervoer: een sneltramsysteem van 60 kilometer lang en een goed metrostelsel en vele stadsbussen. P.s. we kennen hier ook een leuke Nederlandse gidse.

Lees verder en plan je reis naar Porto… 

Image module
Image module

#6   De natuur, de rust, de ruimte en de kunst van het niets doen

#7   Kindvriendelijk

 

Kindvriendelijkheid uit zich in Portugal heel anders dan in bv. Belgie of Nederland. Hier geen enorme keuze aan kinderboerderijen, overdekte speelhallen en aparte kinderhoekjes of ballenbak bij het restaurant. Sterker nog, je mag al blij zijn als er een kinderstoel beschikbaar is in het restaurant of bij je accommodatie (quick fix: Ikea ligt heel dicht bij het vliegveld van Porto, 10 euro voor een stevig plastic modelletje). Ook word er niet aan aparte kindermenu´s gedaan en is de McDonalds enkel bij grote steden te vinden, de kinderen eten gewoon met de pot mee. (Voor een extra portie groentes bestel je best een ´sopa´, een soepje. En de sla? Liefst zonder azijn – sem vinagre – vragen.)

Prinsjes en prinsesjes van Portugal

Wel zijn de Portugezen dol op kinderen! Waar wij in de noordelijke landen nogal op onszelf zijn met onze kinderen, wordt hier deze liefde voor ´het kind´ gewoon gevierd. Voor je het weet, wordt je dreumes meegelokt voor een glaasje melk met koekjes, krijg je een zak verse groentes uit de tuin mee, of houden ze even je baby voor je vast zodat jij makkelijker je boodschappen kunt doen. (Als je de luiertas meegeeft, krijg je je liefste kleinste vaak verschoond en gepoederd terug!)

In de natuur spelen met je kinderen

Her en der vind je wel een leuke dierentuin, sea life, avonturenpark of  buiten zwemparadijs. Maar het allerleukste blijft toch om samen met je kind Noord Portugal écht te ontdekken door te struinen door de dorpjes en de natuur, en door de leukste musea in de stad te ontdekken. Neem de tijd en prop niet te veel in één dag.  Zo ook als je gaat wandelen. Waarom zou je persé de hele wandeling willen doen met je kinderen, als je halverwege een leuk plekje tegenkomt waar ze kunnen zwemmen, plonsen of klauteren? Hou het leuk en speels, dat gaat toch vanzelf hier. Binnenkort volgt er een blogartikel met tips en tricks voor een fijne gezinsvakantie in Noord Portugal.

Lees ook:

Kindvriendelijke glamping en camping wandelen Noord Portugal
Image module

#8   Canyoning

 

Met al die bergstroompjes en riviertjes in een massief granieten bergketen, is het niet verrassend dat Noord Portugal ook een waar paradijs voor canyoning is. Bij het canyoningen maak je al lopend, zwemmend, klimmend, glijdend, springend en abseilend een tocht door een kloof (of ‘canyon’) waar meestal water doorheen stroomt. Een canyon is een mooie en indrukwekkende omgeving waar je normaal niet zo snel komt. Naast het genieten van de prachtige natuur geeft de combinatie van hoogte en water een kick tijdens de afdaling. Er is een kloof voor elk niveau, van de allerkleinsten via de absolute beginners tot adrenaline zoekende avonturist. Zelfs voor de jongste avonturiers – vanaf 5 a 6 jaar – is er nabij een canyoning-parcours.

Quinta Rural werkt sinds het begin naar volle tevredenheid samen met Vertical Dream.  Ilona en Ricardo zijn uitstekende gidsen; ijzersterk in persoonlijke begeleiding, kalm, kennis van zaken, oog voor kwaliteit, sympathiek én Engelssprekend. Maar je kunt ook terecht bij één van de avonturenparken, mits op voorhand gereserveerd.  Ontdek onze outdoor activiteiten..

Image module

#9  Guimaraes

 

Onze persoonlijke favoriet Guimarães is niet zomaar een provinciaal stadje in het Noorden, maar de geboortewieg van het huidige Portugal en daarmee boordevol historie.  “Aqui nasceu portugal” kun je in reuzenletters op één van de historische gevels lezen. “Hier is Portugal geboren“. In het kasteel van Guimarães werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Guimaraes ademt nog steeds een beetje de sfeer van de Middeleeuwen. Sinds het in 2012 tot werelderfgoed-stad is uitgeroepen, is er veel geinvesteerd in stadsrenovatie en -toerisme en dat merk je. Het toeristenbureau voorziet zelfs in headsets, compleet met meertalige rondleidingen. In dit bijzonder gezellige stadje is het ook op eigen houtje heerlijk  wandelen door de levendige, smalle straatjes. Ontdek Guimaraes…

Image module

#10   Wilde paarden en wolven spotten

 

Midden in de Serra da Cabreira, onze ´tuin´ vind je de wilde garrano paarden. Een klein, intelligent, sterk en stevig paardje dat al duizenden jaren in deze vorm overleeft in de Noord Portugese bergen. In principe zijn ze makkelijk te vinden, mits je ongeveer weet waar te zoeken en waar naar uit te kijken. Drinkplekken, schaduwplekken, een hoge top etc. Het gebied waar ze leven is niet toegankelijk met een gewone personenwagen maar is offroad wel goed begaanbaar met de mountainbike of voor een 4×4 jeep tocht. Hou je wel van een lange wandeling, dan kun je vanaf de rand van de Cabreira te voet gaan.

Op Quinta Rural gaan we in het laagseizoen af en toe met de jeep of pick up offroad op zoek naar deze kuddes. Regelmatig zien we de sporen of uitwerpselen van de wilde wolven en heel, heel soms krijgt een gast de wolf zelf te zien, maar of de kersverse veulentjes hier nu zo blij mee zijn….

wilde paarden Noord Portugal Garranos Serra da Cabreira Juguelhe

#11   Barcelos, de markt en de haan

 

In Barcelos vindt elke donderdagochtend de grootste markt van Portugal plaats. Kleurijk, druk en gezellig luid. Hoewel de ´china invasion´ helaas ook hier reeds vertegenwoordigd is, is het voornamelijk een traditionele markt. Alle gebruiksvoorwerpen, van bijlen en wijnpersen tot potten en schorten, kom je hier tegen. Aangevuld met natuurlijk de verse groente en fruit, de oudere dames met hun konijnen en kippen tot artisanaal gemaakte souvenirs.

Uit Barcelos komt ook de nationale mascotte van Portugal: de haan (die na reeds bereid geserveerd op tafel, spontaan begon te zingen om de onschuld van een bedevaarder te bewijzen). Lees verder…

Image module
Image module

#12   de mooiste (surf) stranden van Noord Portugal

 

Wanneer je denkt aan Portugese stranden, is de kans groot dat je beelden van de Algarve voor je ziet. Hoewel Zuid-Portugal de bekendste stranden kent, heeft ook het Noorden prachtige plekken aan zee. Rondom de stad Porto vind je zeer diverse stranden waarvan de meeste vanuit Porto met het openbare vervoer bereikbaar.  Maar ook noordelijker (Vila Praia de Ancora bij het stadje Viana do Castelo) en ietsje zuidelijker is de moeite waard. De zee in het noorden is overigens iets ruwer, met her en der nog rotsen dicht bij de kust. De stranden verschillen sterk van elkaar, de ene fijn goudkleurig zand, de andere rotsachtig. De ene in een oase van rust, de andere gezellig aan de ´boulevard´.  Hier alvast een kleine selectie.

 • Porto –  Praia do Carneiro
  Net buiten het centrum gelegen, relatief dicht bij de monding van de Douro rivier. Grof zand, vuurtoren op de golfbreker
 • Espinho – Praia de Frente Azul
  ´s Zomers veel activiteit; toeristen, surfers, strandvolleyballers. Mooie brede promenade, veel restaurantjes en hotels, duinwandeling.
 • Praia do Senhor da Pedra
  Op 15 km van Porto, met kapelletje op uitstekende rots in de zee gebouwd. Romantisch plekje.
 • Praia de Afife – Viana de Castelo
  Uitgestrekt strand, uitstekend voor surfers (dus veel wind!)
 • Praia de Ancora – Viana de Castelo
  Bij centrum, veel watersporten. Her en der nog sporen van het oorspronkelijke vissersdorpje
Image module
Image module

#13   Off road jeep of buggy tochten

 

Noord Portugal heeft zoveel te bieden en te ontdekken, dat de meeste gasten regelmatig terugkomen op een volgende vakantie. Elke kloof, elk dal en elke berg bieden je weer een nieuwe wereld. En elk ´vervoersmiddel´ geeft je weer een heel andere invalshoek én bereik. De Serra da Cabreira kun je bijvoorbeeld te voet ontdekken, op de mountain bike of te paard. Vanaf het water op een meertje of terwijl je canyoning doet.
De meeste meters maak je natuurlijk met een off road voertuig. Vooral bezitters van een 4×4 (jeep) kunnen hier hun hart ophalen. Alleen de gemeente Cabeceiras de Basto bijvoorbeeld, beslaat al 250 km2, waarvan het grootste gedeelte berg, bos en weiland is. Boordevol zandpaden, granieten paden, wateroversteken, gullies en smalle doorgangsweggetjes.

Wie zelf geen uitgebreide 4×4 ervaring heeft, kan een jeep compleet met gids huren. Nog leuker, zeker bij zomerweer, is de buggy experience van (tevens professionele wandelgidsen en biologen) Nuno en Diana! Lekker met de wind in je haar!

Image module

#14   Vinho Verde, de ´groene´ wijn

 

Toegegeven, wijn is niet voor iedereen. En toch, maakt de bekende vinho verde, typisch voor Noord Portugal, een goede kans om ook bij jou in de smaak te vallen. De wijn wordt van de onrijpe druif gemaakt, de groene druif. Vandaar de naam, deze heeft niks te maken met de uiteindelijke kleur van de wijn. Zo bestaat er vinho verde branco (wit), vinho verde tinto (rood) en zelfs een rosé.
De Douro wijn vallei is de grootste en meest bekende producent van vinho verde maar eigenlijk wordt deze in heel het Noorden gemaakt. Tot in de achtertuin aan de tuin, iedereen maakt hier wel zijn of haar eigen vaatje vinho verde.

Dour wijn vallei en porthuizen

In de Douro vallei zijn veel commerciele wijn- en porthuizen van grote merken, compleet met rondleiding, uitleg en proeverij. Een leerzame en vaak gelikte ervaring. Nog leuker is het, mocht je dat geluk hebben, om gewoon bij een lokaal ´mannetje´ in de buurt een praatje aan te knopen. Grote kans dat je wordt uitgenodigd voor een hapje en een drankje, veelal van eigen productie.

In Porto zijn er ook kleinere porthuizen (even van de hoofdstraat afwijken en de smalle straatjes induiken) en kleine onooglijke tavernes waar je kans hebt om verwend te worden met een spontane proeverij. Portugezen zijn trots op hun ´produtos caseiros´ (thuisgemaakte, zelfgemaakte producten), houden van goed eten en drinken, en zijn enorm gastvrij. Dat je elkaars taal niet spreekt, mag zelden een obstakel daarin zijn.

Glamping vakantie Noord Portugal bezoek aan wijnboerderij vinho verde

#15 Fietsen en Mountainbiking

 

Voor de fervente fietser, mits goede conditie en sterke beenspieren, is het hier een waar fietsparadijs. On road of off road. Logisch, alle paden die geschikt zijn om te wandelen, die gebruikt worden door de herders met hun vee, de geitenpaadjes, de oude ossenwagen paden, alle 4×4 paden en zandpaden zijn ook geschikt voor de mountainbike. In de landelijke gebieden vind je echter nauwelijks fietsverhuur, daarom beschikken steeds meer gastenverblijven over een paar mountain bikes of gewone fietsen. Zorg wel dat je altijd een goede kaart bij je hebt, fiets het liefste niet alleen, laat weten waar je naar toe gaat én neem voldoende water en krachtvoer mee.

Eco pista da Tamega: fietspad op oude smalspoorlijn

Wil je liever een rustig fietstochtje, dan kun je het beste op één van de ecopistas fietsen. Op 10 km van ons kleinschalig boeren vakantieparkje Quinta Rural start bijvoorbeeld de Eco Pista da Tãmega, een mooie, nauwelijks hellende fietsroute van wel 40 km, van Arco de Baulho tot Amarante. Dit was vroeger de route van de oude smalspoor trein – in Arco de Baulhe is een klein museum hieraan gewijd. Persoonlijk vinden we dit een prachtige route; je fietst tussen de weilanden en langs weilanden en af en toe langs de achtertuinen, dat is nog wel het leukste gedeelte. De route loopt parallel aan de grote Tamega rivier, tussendoor stoppen, lunchen en zwemmen – bijvoorbeeld in Mondim de Basto-  is dus zeker een aanrader.  Ook het eindpunt, het historische stadje Amarante met de Napoleons brug over de Tamega rivier, mag op je lijstje niet ontbreken.

Porto verkennen op de fiets

Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook in Porto kunt fietsen? Er bestaan diverse aanbieders, al dan niet in combinatie met een stadsrondleidingen. Het best ga je trouwens voor een electrische fiets – Porto is op een flinke helling gebouwd!

Image module

#16   Braga en de Bom Jesus

 

Braga wordt als één van de mooiste steden van Portugal gezien vooral vanwege de kenmerkende imposante barokke bouwstijl. Persoonlijk vind ik zelf enkel de historische binnenstad ( meer dan 2000 jaar oud) de moeite waard; de stad is snel (en niet altijd mooi) gegroeid. Met meer dan dertig kerken is Braga het religieuze hart van Portugal.  Meer…

Image module
Image module

#17   Avonturenparken bv. Pena Aventura

 

Er zijn een aantal avonturenparkjes en -gidsen, waarvan de grootste en meest bekende ´Pena Aventura´.  Ook hier kun je (op afspraak) canyoning, raften (winter), canen e.d. Maar er is ook een fantasticable te vinden, bouncers, segways, bobslee en meer. Aangevuld met bomenparcours en groepsactiviteiten, waaronder paintball.

Image module

#18   Paardrijden in de bergen

 

Paardrijden in de bergen van Noord Portugal is een bijzondere ervaring. De tochten lijken in niets op een rondje manege bak of een ritje in het bos. De tochten zijn vooral voor de paarden best uitdagend; harde ondergrond, losse stenen, warm weer, stijgend en dalend. Daarom neem je ook voor een paardrij rit het beste ruim de tijd: geen snelle gallopades of strak aan de teugel, maar met losse teugel het paard de ruimte geven om zelf de beste weg te vinden. Ondertussen genietend van de geuren, kleuren en geluiden van de omringende  natuur.

Er zijn niet zo heel veel officiele en kundige aanbieders (mét verzekering!) van buitenritten, dus boek het liefste op voorhand je tocht. In de Serra da Cabreira kennen we zowel Nederlandstalige als Portugees en Engelstalige instructeurs. Ook bij de Peneda de Geres kun je prachtige tochten maken, soms wel meerdaags.

Paardrijden op vakantie in Noord Portugal

#19   Het fotogenieke karakter van Noord Portugal

 

Of je nu met de grootste, dikste professionele fotocamera rondloopt, met een eenvoudig cameraatje of met je smartphone, hier in het Noorden raak je niet uitgefotografeerd. Het ene fotogenieke onderwerp na het andere biedt zich aan.  Karakteristieke, verweerde gezichten, mooie vergezichten, interessante micro-opnames,  sfeervolle vissersdorpjes, geisoleerde herdersdorpjes, culturele steden vol historische gebouwen, wijngaarden, prachtige zonsondergangen, panoramische vergezichten, klaterende watervallen, historische trammetjes, imponerende kerken, gezellige boerenmarkten, het gaat maar door.

De bergnatuur is an sich nog best lastig ´goed te vangen´ met een camera. Voor het menselijk oog een lust met 50 shades of grey and green, vaak met een stralende blauwe lucht. Soms met mist, bewolking en steeds weer andere stukken berg belicht door de doorbrekende zon. Het allermooiste is de ´golden hour´ , vanaf een uur voor zonsondergang. Een warme gouden gloed kleurt dan het landschap.

Ook met je drone kun je hier veel plezier beleven! Zorg natuurlijk wel voor goede, volle batterijen. In het nationaal park Peneda de Geres en bij broedgebieden mag je overigens níet met de drone.

Image module
Na

#20   Bird watching – Vogels spotten in Noord Portugal

 

Vogels spotten Portugal bird watching

#21   Lokale gastronomie: (H)eerlijke stevige kost

 

Image module

#22   Heiligen- en zomerfeesten

 

#26 – …   En nog zo veel redenen om je vakantie naar Noord Portugal te boeken

 

We kunnen wel bezig blijven. Voor een gebied waar het massa toerisme nog niet heeft toegeslagen, is het verrassend makkelijk om heerlijk genietend je dag door te brengen. Hier nog een verdere opsomming van wat je tijdens je vakantie verblijf op Quinta Rural nog zou kunnen doen… of laten.

 • golf
 • reiki
 • fado muziek (Porto)
 • yoga
 • stilte retraite
 • wijnoogst
 • de gastvrijheid
 • boerenexcursies
 • geologie
 • klimmen
 • parapenten
 • gorge walking
 • volta de Portugal
 • de Portugese taal leren
 • abseilen
 • kanoen
 • historische treintocht langs de Douro vallei
 • boerenmarkten
 • kleine lokale gratis toegankelijke musea
 • kunstmusea (Porto)
 • spa´s, sauna en thermisch bad
 • koffie met lekkere gebakjes super goedkoop

Quinta Rural als ideale uitvalsbasis voor je vakantie in Noord Portugal

 

Door onze ligging op 865m hoogte hebben we naast een adembenemend uitzicht, ook een ideaal klimaat voor zowel een actieve outdoor als een relax vakantie. Aangevuld met een mooi aanbod aan avontuurlijke of speelse wandelingen en outdoor fun.  We zijn gelegen bij een middeleeuws, bijna verlaten dorpje, op de grens van twee werelden; het liefelijke Tamega-dal met haar wijngaarden enerzijds en het rauwe pure berglandschap van de Serra de Cabreira met haar herdersdorpjes en loslopende kuddes anderzijds. Oftewel op de grens van de Minho streek en Trás-os-Montes.  Daarnaast hebben we ook goede tips voor mooie uitstappen op max. 1 uur rijden: de zee, en de nationale parken de Peneda de Geres en de Alvao, de cultuurhistorische steden van Noord Portugal, zoals Porto,  GuimaraesBraga, en Barcelos.

Infomap omgeving Quinta Rural

Graag delen we onze liefde voor het natuurlijke Portugese bergleven met jullie, ´any which way we can’. Op deze en verdere pagina´s  (klik zeker op de interne links) verzamelen we zo veel mogelijk info over onze directe omgeving en de rest van Noord Portugal. Vakantie voorpret is immers de helft van de lol. Vergeet zeker ook de lokale flora en fauna niet. Van vogels tot wolven spotten. Van mos tot orchidee.  Bij aankomst ligt een uitgebreide info map voor jullie klaar zodat jullie al deze mooie plekken (zelfs de meest geheime en best verstopte) op eigen houtje makkelijk kunnen vinden.

[just_icon icon=”dfd-icon-boots” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fwandelvakantie-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-tree” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fnatuurvakantie-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-love_flower” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fauthentiek-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-wine” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fgastronomie-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-compass” icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Factieve-vakantie-portugal%2F|||”]
[just_icon icon=”dfd-icon-castle_2″ icon_size=”32″ icon_link=”url:https%3A%2F%2Fquintarural.eu%2Fcity-trip-portugal%2F|||”]

uitgebreide infomap en wandelkaarten van Noord Portugal

Onze ervaring is dat de vakantievoorbereiding op voorhand er soms bij in kan schieten. Maar om nu ter plekke door een berg folders, blaadjes en klappers te moeten worstelen, geen idee hebbend of het al dan niet interessant is, van de ligging, of waarmee je het kunt combineren…  Je wilt toch zeker meteen beginnen met vakantie vieren?! Maar.. je wilt ook de mooiste en leukste plekjes van Noord Portugal niet missen, want die maken je vakantie tenslotte onvergetelijk.

Daarom besteden we elk jaar veel tijd aan de ‘ info map’ , een brok hapklare info.  Zowel hier op de website als in een uitgebreide en specifieke papieren versie. Deze sturen we je na reservering per mail toe, maar er ligt ook ter plekke een exemplaar voor je klaar. Aangevuld met allerlei kleine, verborgen en lokale ‘pareltjes’ die je anders zeker zou missen (ver weg van de massa betekent ook half ongebaande paden en helaas soms ook slechte bewegwijzering).