Authentiek Noord Portugal

Mooiste plekken van Noord Portugal

 

Wandelen door verlaten dorpjes, onder de waterval zwemmen in een kloof, lokale keuken uitproberen, abseilend van de rotswand, boek lezen bij de ondergaande zon, de boerenmarkt afstruinen,  wandelen met een ezel, wijntje aan de kade in Porto?  Door onze ligging op 865m hoogte hebben we naast een adembenemend uitzicht, ook een ideaal klimaat voor zowel een actieve outdoor als een relax vakantie. Aangevuld met een mooi aanbod aan avontuurlijke of speelse wandelingen en outdoor fun.
Gelegen bij een middeleeuws, bijna verlaten dorpje, op de grens van twee werelden; het liefelijke Tamega-dal met haar wijngaarden enerzijds en het rauwe pure berglandschap van de Serra de Cabreira met haar herdersdorpjes en loslopende kuddes anderzijds. Oftewel op de grens van de Minho streek en Trás-os-Montes.Graag delen we onze liefde voor het natuurlijke Portugese bergleven met jullie, ´any which way we can’. Vergeet ook de lokale flora en fauna niet. Van vogels tot wolven spotten. Van mos tot orchidee.
Daarnaast hebben we ook goede tips voor mooie uitstappen op max. 1 uur rijden: de zee, en de nationale parken de Peneda de Geres en de Alvao, de cultuurhistorische steden van het Noorden, zoals Porto,  GuimaraesBraga en Barcelos.

Natuurlijke zwemplekjes

 

Één van de leukste dingen aan Portugal zijn de vele mooie zwemplekjes met natuurlijk (bron)water. Zo heb je overal wel een ´praia fluvial´, een rivierstrandje dat door de gemeente goed en gratis toegankelijk is gemaakt. Vaak vind je hier zelfs picknick banken, een barbecue (zelf kolen/hout en vlees/groente meenemen) en toiletten. In de weekenden en tijdens de ´immigrantenvakantie´ (augustus) deel je dergelijke plekken vaak met lokale en internationale Portugese families, vaak met een koningsmaal op de tafel. Wie een beetje openstaat voor contact, wordt al snel aan tafel uitgenodigd.

Nóg mooier vind ik vaak de verborgen zwemplekjes. Toegegeven, zonder duidelijke routebeschrijving vind je ze nooit. En je moet er soms een aardig stukje voor ´stiefelen´. Door de prachtige, soms ongerepte natuur. Om dan je privé paradijsje te ontdekken, compleet met ruines, watermolentjes en watervalletjes. Wij wijzen jullie graag de weg.

Het authentieke bergleven

 

Hier ´boven op de berg´ is het leven nog authentiek, puur, hard, prachtig en rauw. De ´laatste generatie´, ondertussen ook al veertigers, is opgegroeid zonder elektriciteit, zonder stromend water (m.u.v. natuurlijke druk), zonder dakpannen of isolatie (soort rieten daken) en met enkel een zandweg als hoofdweg.  Als je de auto´s en tractors wegdenkt, is het niet moeilijk je het ´oude leven´ hier voor te stellen. Het gaat immers gewoon door. De herder loopt nog steeds dagelijks met zijn kudde door de bergen, de koeien hebben nog steeds voorrang en mest ligt nog steeds in de straten. Ook de noestwerkende oude dames wassen hun tapijten nog steeds bij de gemeenschappelijke wasplaats.
Het grote verschil met vroeger is het aantal inwoners en het ontbreken van jeugd. Dorpelingen zijn massaal naar het buitenland getrokken, op zoek naar een beter (betaald) leven. Ons dorpje Juguelhe had bv. 200 inwoners, nu nog 12! De granieten middeleeuwse dorpjes doen vaak verlaten aan, spookdorpjes bijna.  De inwoners die er nog zijn, zijn trots op hun land en tradities. Hoewel ze in eerste instantie afwachtend kunnen zijn, zijn ze verre van stug; Vriendelijk en altijd open voor een praatje, al is het maar met handen en voeten. Lees meer…

Porto

Op vakantie in Portugal, genietend van de rust en ruimte van het (niet zo platte) platteland, kun je zomaar zin in ´city vibes´hebben. Op nummer 1 van bijzondere steden staat (voor ons) toch wel Porto: de oude havenstad vol rommelige geschiedenis, heerlijk!

Hoewel Porto de tweede grootste stad van Portugal is (op nr. 1 staat de hoofdstad Lissabon), krijg ik er zelf toch altijd een beetje een ´dorps´ gevoel bij. Dit komt waarschijnlijk doordat het een compacte stad is is, met een stadshart omringd door smalle steegjes. De stad kun je het beste te voet verkennen. Wanneer je genoeg hebt gehad van de steile weggetjes, kun je vaak op de 50-jaar oude trammetjes terugvallen. Daarnaast heeft de stad een sneltramsysteem van 60 kilometer lang en een goed metrostelsel. Ook is er een…lees verder…

Jeep tour ´Wilde paarden spotten´

 

Midden in de Serra da Cabreira, onze ´tuin´ vind je de wilde garrano paarden. Een klein, intelligent, sterk en stevig paardje dat al duizenden jaren in deze vorm overleeft in de bergen. We gaan met de jeep of pick up offroad op zoek naar deze kuddes. Héél soms hebben we het geluk ook een wolf te zien, maar of de kersverse veulentjes hier nu zo blij mee zijn….

Wandelen

De directe omgeving van Quinta Rural nodigt uit tot wandelen. Diverse officiele routes, routes die we persoonlijk voor jullie hebben samengesteld, of gewoon op stap met de militaire stafkaart en het kompas (of de GPS). Op eigen houtje, in groep, met een ervaren gids of tijdens één van onze georganiseerde wandelvakanties in Noord Portugal. In de Serra da Cabreira, in natuurpark de Alvao, nationaal park de Geres of gewoon, door dorp en stad. Er is voor elk wat wils. Of je nu een fervente kilometervreter bent, een hardloper, een struinder, semi-bioloog of fotograaf en ontdekkingsreiziger bent. Nordic walking of met de baby draagzak (die hier voor je klaar ligt). Lees verder…

Canyoning

Bij het canyoningen maak je al lopend, zwemmend, klimmend, glijdend, springend en abseilend een tocht door een kloof (of ‘canyon’) waar meestal water doorheen stroomt. Een canyon is een mooie en indrukwekkende omgeving waar je normaal niet zo snel komt. Naast het genieten van de prachtige natuur geeft de combinatie van hoogte en water een kick tijdens de afdaling. Er is een kloof voor elk niveau, van de allerkleinsten via de absolute beginners tot adrenaline zoekende avonturist. Zelfs voor de jonge avonturiers is er nabij een canyoning-parcours.

Quinta Rural werkt sinds het begin naar volle tevredenheid samen met Vertical Dream.  Ilona en Ricardo zijn uitstekende gidsen; ijzersterk in persoonlijke begeleiding, kalm, kennis van zaken, oog voor kwaliteit, sympathiek én Engelssprekend. Ontdek onze outdoor activiteiten..

Nationaal natuurpark Peneda de Geres

Grenzend aan ´onze´ Serra da Cabreira vind je het Parque Nacional da Peneda-Gerês. Het strekt zich uit tot aan de Spaanse grens en heeft een oppervlakte van zo’n 72.000 ha. Samen met het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés vormen ze een natuurgebied van wel 100.000 ha.

Al op 45 minuten rijden vanaf Quinta Rural, rij je aan de onderkant de Geres binnen. Een eerste, mooie kennismaking. Wellicht heb je zin om te zwemmen in het… lees meer… 

Guimaraes

“aqui nasceu portugal” kun je in reuzenletters op één van de historische gevels lezen. “Hier is Portugal geboren“. De wieg van Portugal stond letterlijk en figuurlijk in Guimaraes : In het kasteel van Guimaraes werd de bekende Alfonso Henriqes, de latere koning geboren. Guimaraes ademt nog steeds een beetje de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes. Ontdek Guimaraes…

Braga

Braga wordt als één van de mooiste steden van Portugal gezien vooral vanwege de kenmerkende imposante barokke bouwstijl. Persoonlijk vind ik zelf enkel de historische binnenstad ( meer dan 2000 jaar oud) de moeite waard; de stad is snel (en niet altijd mooi) gegroeid. Met meer dan dertig kerken is Braga het religieuze hart van Portugal.  Meer…

Barcelos, de markt en de haan

In Barcelos vindt elke donderdagochtend de grootste markt van Portugal plaats. Kleurijk, druk en gezellig luid. Hoewel de ´china invasion´ helaas ook hier reeds vertegenwoordigd is, is het voornamelijk een traditionele markt. Alle gebruiksvoorwerpen, van bijlen en wijnpersen tot potten en schorten, kom je hier tegen. Aangevuld met natuurlijk de verse groente en fruit, de oudere dames met hun konijnen en kippen tot artisanaal gemaakte souvenirs.

Uit Barcelos komt ook de nationale mascotte van Portugal: de haan (die na reeds bereid geserveerd op tafel, spontaan begon te zingen om de onschuld van een bedevaarder te bewijzen). Lees verder…

Avonturenparken bv. Pena Aventura

Er zijn een aantal avonturenparkjes en -gidsen, waarvan de grootste en meest bekende ´Pena Aventura´.  Ook hier kun je (op afspraak) canyoning, raften (winter), canen e.d. Maar er is ook een fantasticable te vinden, bouncers, segways, bobslee en meer. Aangevuld met bomenparcours en groepsactiviteiten, waaronder paintball.

Culinair reisje

uitgebreide infomap en wandelkaarten

Onze ervaring is dat de vakantievoorbereiding op voorhand er soms bij in kan schieten. Maar om nu ter plekke door een berg folders, blaadjes en klappers te moeten worstelen, geen idee hebbend of het al dan niet interessant is, van de ligging, of waarmee je het kunt combineren…  Je wilt toch zeker meteen beginnen met vakantie vieren?! Maar.. je wilt ook de mooiste en leukste plekjes niet missen, want die maken je vakantie tenslotte onvergetelijk.

Daarom besteden we elk jaar veel tijd aan de ‘ info map’ , een brok hapklare info.  Zowel hier op de website als in een uitgebreide en specifieke papieren versie. Deze sturen we je na reservering per mail toe, maar er ligt ook ter plekke een exemplaar voor je klaar. Aangevuld met allerlei kleine, verborgen en lokale ‘pareltjes’ die je anders zeker zou missen (ver weg van de massa betekent ook half ongebaande paden en helaas soms ook slechte bewegwijzering).