Veelgestelde vragen

reserveren

hoe boek ik een vakantie?

Je kunt je vakantie online boeken via
Nog voordat je tot reserveren overgaat, krijg je de beschikbaarheid en de totaalprijs te zien.  Je reservering is pas definitief na aanbetaling.  De restantbetaling volgt 1 maand voor je aankomstdatum.

Lukt je online boeking niet? Stuur ons dan even een mailtje met een beschrijving van je stappen. Kunnen wij meteen kijken waar het mis gaat.

Is reserveren verplicht?

Ja. Als kleinschalige accommodatie zijn we snel volboekt, zeker in het hoogseizoen. Om teleurstellingen te voorkomen boek je dus best tijdig.

Wie zich niet wil vastleggen maar toch hoopt dat we een plekje hebben, kan wel altijd op voorhand even bellen.

Let op! Ook al waarderen we deze vorm van reizen zelf ook enorm, we zijn helaas niet ingesteld op passanten, onverwacht bezoek en bonnefooi reizigers.

Wat is de minimale verblijfsduur?

De minimale verblijfsduur in het laagseizoen is 2 nachten. Tijdens de zomervakantie is dit minimaal 5-7 nachten, afhankelijk van het accommodatie type. Naar onze ervaring bevordert een langere verblijfsduur namelijk de goede sfeer op Quinta Rural,de onderlinge contacten en het ´tot rust komen´. Ook is er zoveel moois te zien en te doen, dat je makkelijk twee weken vol krijgt en nóg zult terugkomen voor de rest.

Is er een vaste aankomst- of vertrekdag?

Nee, er is geen vaste aankomst- of vertrekdag. Je kunt op alle dagen van de week aankomen, al gaat onze voorkeur wel uit naar doordeweekse dagen. Dit omdat we in het weekend vaak zonder hulp zitten én ons zoontje thuis hebben.

Moet ik betalen voor mijn baby / kind ?

Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis. Deze hoef je bij reservering dan ook niet als extra persoon aan te geven. Vermeld je jongste kind wel even in het opmerkingen veld.

Heb je een ledikantje met matras en beddengoed nodig, dan moet je dit bij reserveren aangeven. (p.p.n.)

Vanaf hoe laat kan ik inchecken?

In het hoogseizoen kun je inchecken vanaf 16.00 uur.
In de rest van het jaar is een vroegere aankomst geen enkel probleem, mits overleg.

Tot hoe laat kan ik uitchecken?

In het hoogseizoen kun je op je vertrekdag uitchecken tot 10.00 uur.
In de rest van het jaar is een later vertrek meestal geen enkel probleem, mits in overleg.

Kan ik nog annuleren?

Je kunt annuleren tot 6 weken voor je aankomstdatum. Je krijgt dan je aanbetaling terug, vermindert met de administratiekosten. Deze dekken de kosten van de betalingsprovider, het boekingsplatform en het werk dat het met zich meebrengt. Stuur ons hiervoor een mail met alle benodigde info. Naam, reserveringsnummer, data, accommodatietype. En natuurlijk de bankgegevens, compleet met iban nummer, bic code en de correcte tenaamstelling.
Wil je binnen 6 weken voor aankomst annuleren, dan wordt er geen teruggave gedaan. Hiervoor kun je het beste bij een derde partij een reisverzekering afsluiten.

Mag ik mijn hond meenemen?

Zeker, mits voorafgaand overleg en goed gedrag.
Geen geblaf en gebijt natuurlijk, sociaal naar mens en dier en geen ´behoeftes´ doen op het terrein. Onze eigen honden moeten zich ook braaf aan deze regels houden. Meestal wennen de ´gasthonden´ heel snel en voegen ze zich overdag regelmatig bij onze roedel. Lekker spelen, vrij lopen en geknuffeld worden door de overige gasten.

Dominante ongecastreerde reuen of angst-bijtertjes kunnen we helaas niet accepteren.

Denk echter goed na vóórdat je besluit je hond mee op zomervakantie naar Portugal te nemen. Bij de meeste restaurants en cafés en musea mag de hond niet binnen (en vaak is een terras niet voorhanden), in het openbaar vervoer is een muilkorf verplicht, achterlaten bij de tent of in de auto is géén optie. Ook niet voor eventjes.
Quinta Rural en haar omgeving is ook in de zomer heerlijk voor honden, mits de baasjes vooral van plan zijn om samen te relaxen op het terrein, te wandelen in de bergen, te zwemmen bij talloze bergmeertjes, rivieren en watervalletjes en te spelen.

Zorg overigens ook voor de juiste entingen (even navragen bij je dierenarts) om te mogen reizen met je hond. En voorzie hem/haar van een deugdelijke anti-teken (en vlooien) halsband.

Verblijf je met je hond in één van onze accommodaties, wordt er een kleine meerkost in rekening gebracht (vanwege verdubbelde schoonmaak tijd).

Zijn er minder valide voorzieningen?

Nee, er zijn geen voorzieningen voor minder mobiele gasten. We raden een verblijf op Quinta Rural (en de regio) sterk af als je minder ter been bent. Er zijn simpelweg te veel hellingen en onvlakke ondergrond.

Kan ik ook voor langere termijn op Quinta Rural verblijven?

Dat kan. In het laagseizoen kunnen we vaak ook nog flinke korting bieden. Neem daarom eerst even contact met ons op.

Wat zijn de mogelijkheden voor groepen?

Neem even contact met ons op wanneer je, buiten het hoogseizoen, met een kleine tot medium sized groep wilt komen. Dan kijken we samen naar de wensen en mogelijkheden.
Groepen zijn voor ons natuurlijk erg prettig: meerdere accommodaties worden tegelijk verhuurd, met eenzelfde aankomsttijd, 1 centrale aanspreekspunt en vaak een zeer goede, vrolijke sfeer!
Daarom denken wij graag met jullie mee en bieden we wat extra´s.  Korting op het verblijf bv., of   exclusieve beschikking over algemene ruimtes,  een op maat gemaakt programma,  een privé-kook of gebruik van de keuken etc.

Vanaf 2021 is ook de vierkantshoeve beschikbaar voor verhuur, waardoor we jaarrond een grotere groepsaccommodatie kunnen bieden. Door ons grote terrein en gemeenschappelijke ruimtes, zijn we ook geschikt voor locatie verhuur. Bedrijfsuitje, workshop, georganiseerde vakantie of event.

Je reis naar Noord Portugal en Quinta Rural plannen

VLIEGEN. Op welk vliegveld vlieg ik het beste?

Het dichtstbij is het vliegveld van Porto, ook wel OPO afgekort, of Sá Carneiro airport genaamd. 97 km van deur tot deur, waarvan meer dan 80 km snelweg. Ongeveer 1 uur en 1 kwartier rijden tot Quinta Rural.

Kom je minstens 2 of meer weken vakantie vieren, dan kun je bijvoorbeeld ook op Lissabon vliegen of één van de nabije Spaanse vliegvelden.

VLIEGEN + AUTOHUUR. Welke autoverhuurder raden jullie aan?

Om eerlijk te zijn springt er géén één uit qua dienstverlening, prijs, of correctheid. Net zoals in Nederland zijn ze ook hier, zeker in het hoogseizoen, aardig aan de prijs en proberen ze je zoveel mogelijk bijverzekeringen aan te smeren.
Eens geland en op de stoep bij de verhuurder, wil er nog wel eens gedoe zijn met je credit card. Deze moet namelijk wél op naam van de huurder en bestuurder staan, én een limiet die hoger is dan je ´eigen risico´.  Kijk dit dus even goed na voor je aan je vakantie begint.

Tegenwoordig bieden de meeste vluchtmaatschappijen ook autohuur (in commissie) aan. Vaak aan lagere prijs dan je elders zult vinden.

Google op autohuur of car rental AND porto airport en je krijgt pagina´s vol met aanbieders en vergelijkers.

EIGEN VERVOER EN AUTOHUUR. Tolwegen in Portugal, hoe zit dat nou?

Informatie volgt spoedig.

VLIEGEN + OPENBAAR VERVOER. Ik wil met het openbaar vervoer komen. Kan dat? Of raden jullie toch een auto aan?

Dat kan. Maar is eigenlijk alleen aan te raden voor echte natuur-, relax- of wandelliefhebbers. Wil je vooral veel verschillende dingen zien en doen, dan is eigen vervoer een must.  Vaak wordt een openbaar vervoer verblijf bij Quinta Rural gecombineerd met een paar dagen stad aan het begin en/of einde van het verblijf.

Openbaar vervoer is overigens relatief goedkoop in Portugal. Comfortabel ook! En in de steden volop aanwezig. Hier in het landelijke Portugal, des te minder. Hou dus rekening met een beperkte (en niet altijd even overzichtelijke) dienstregeling.

Vanuit het vliegveld van Porto kun je direct de getbus.eu naar Guimaraes nemen en van daaruit weer een bus naar Cabeceiras de Basto met Transdev.pt
Ook kun je de metro vanuit het vliegveld naar Porto, station Trindade nemen, om 200 meter verder bij Autoviação de Minho weer op de bus naar Cabeceiras de Basto te stappen. Wederom Transdev.pt
Kost ongeveer een tientje per persoon.

Vanuit Cabeceiras de Basto kun je voor de laatste 9 km een taxi nemen, kost ongeveer 15 euro.  Als we je aankomsttijd kunnen combineren met ons werk, kunnen wij je ook soms oppikken in Cabeceiras. Het handigste is dat je hier dan meteen bij aankomst ook boodschappen doet – het is de dichtstbijzijnde plaats met winkels.

NIET VLIEGEN. Welke low(er) impact reis alternatieven zijn er?

Hoewel er wel een aantal alternatieven bestaan voor een vliegreis, zijn vliegen of rijden met eigen auto nog altijd de favoriet. Begrijpelijk, want reizen met trein en bus is een lange rit. Voorbehouden voor wie ecologisch bewust leeft én de tijd heeft om van de reis ook al een feestje te maken.

Verdere informatie volgt binnenkort.

VLIEGEN + TAXI. Kunnen jullie een transfer regelen?

Kamperen

Hebben jullie plaats voor campers?

Alleen voor de kleinere camperbusjes. Grote campers en caravans hebben vaak moeite met de toegang en de helling. Bovendien maakt dit het uitzicht voor de overige gasten er niet fraaier op.

Neem met een camperbusje altijd eerst even persoonlijk contact op: we hebben namelijk slechts 1 plek geschikt voor campervan of vouwwagen.

Kan ik mijn plek zelf kiezen?

Nee. De plek wordt automatisch door ons reserveringssysteem toegewezen, daarbij zorgende voor een optimale bezetting. Af en toe doen wij daar persoonlijk een wijziging in. Zodat bv. de het koppel niet tussen de gezinnen met kinderen staat.  Of omdat een terugkomende gast een voorkeur heeft voor zijn of haar plek van de vorige keer. (Grappig weetje: Ongeacht de plek, is dat eigenlijk altijd het geval.)

Waarom hebben jullie zo weinig plekken?

Omdat we onze gasten graag de ruimte gunnen.
En altijd kwaliteit boven kwantiteit zullen kiezen.

Is er electriciteit?

Ja, mits je dit bij reservering aangeeft.
Hou echter rekening met ons streven naar bewust en dus verminderd stroomgebruik. Stroom voor je koelkastje, oplader en licht is geen enkel probleem. Gaan we in de zomer massaal aan de waterkokers, koffiezetters, elektrische kacheltjes, airco´s en haar fohns, dan ´springen de stoppen´bij wijze van spreken.

Slow life dus: water koken met een fluitketeltje, haren laten drogen in de zon, en tosti uit een pannetje.

Kan ik mijn koel elementen invriezen?

Ja hoor. Even duidelijk je naam op elk element schrijven, en in een zakje afleveren bij de receptie. We hebben altijd een paar reeds ingevroren elementen te leen.

Hoe zit het met sanitair?

We beschikken over 2 sanitair ruimtes, beiden robuust, simpel, praktisch en schoon.  Voor de bovenste boerenleeftenten en het terras vind je een sanitair ruimte in de vierkantshoeve. 2 ruime douches, 3 toiletten, 3 wasbakken.
Voor de kampeerders, het stroleemhuisje en de onderste boerenleeftenten hebben we in 2019 nog een extra sanitairblok gebouwd met afwasplek, 2 toiletten, 2 ruime douches.

Het water komt uit eigen bron (haarverzachter niet nodig) en is aangesloten op een biologische sceptische tank.  Toiletpapier, biologische zeep en afwasmiddel is aanwezig en douche muntjes zijn gelukkig niet nodig!

Accommodaties

Is het beddengoed inbegrepen?

Ja.  Het beddengoed is niet enkel inbegrepen, de bedden zijn al volledig voor je opgemaakt. Bij langere verblijven kun je wekelijks je beddengoed inruilen voor vers bedlinnen.
We wassen ons beddengoed zelf en laten deze bij voorkeur in de wind en de zon drogen op de waslijn (i.p.v. droogtrommel, strijken en stijven).

Kan ik handdoeken huren?

Ja.  Als je bij reservering aangeeft handdoeken te willen huren, liggen deze in de accommodatie voor je klaar. Bij lang verblijf kun je deze bij de receptie inwisselen voor schone handdoeken.

Let op! Enkel voor ´normaal´ gebruik (na douchen). Dus niet als strandlaken buiten te gebruiken.

Ik wil privé sanitair, kan dat?

Enkel de mountain log cabins en de hoeve kamers beschikken over privé sanitair met toilet, wastafel en douche.
Kijk voor de boerenleeftenten en het stroleemhuisje even bij de vraag over sanitair, bij het kopje ´kamperen´.

Wat is in de prijs inbegrepen?

Beddengoed, thee- en vaatdoek, afwasmiddel
Elektriciteit, gas, fles water, fles wijn.
Parkeren.
Warm douchen zonder douchemuntjes.
Toiletpapier, zeep.
Uitgebreide infomap.

De mountain log cabins worden bij koud weer voorzien van brandhout of pellets voor normaal gebruik.

verblijf algemeen

Wat voor een weer is het tijdens mijn vakantie?

Goeie vraag. Was vroeger weervoorspelling op lange termijn al een beetje koffie dik kijken, de laatste jaren is het weer nóg onvoorspelbaarder geworden. Het beste kijk je voordat je je koffer inpakt nog even naar het weer voor de komende week.

Zeker hier in het Noorden van Portugal, kennen we ook gewoon de 4 seizoenen. Natuurlijk gebeurt het regelmatig dat ik op een zonnige december of januaridag zomaar in mijn T-shirt rondloop, maar dat maakt nog geen zomer. 😉 Mist, regen en wind kennen we net zo goed als strakblauwe hemels en zwoele zomeravonden.

In de zomer is het hier flink zonnig, maar wel met een licht briesje zodat het aangenaam blijft om te struinen, te wandelen, outdoor sporten te doen of gewoon te relaxen zonder puf-hitte. In tegenstelling tot het Zuiden, de Alentejo of de lagergelegen gebieden in het binnenland.

Hou er sowieso rekening mee dat de nachten, ongeacht het seizoen, altijd aardig afkoelen. En dat het weer in de bergen – want we zitten op 865 meter hoogte – afwisselend en veranderlijk is. Een fijn vestje is altijd handig.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

We hebben ruime, gratis parkeergelegenheid beschikbaar aan de voorzijde van de vierkantshoeve. Bij lage bezetting in het laagseizoen, is parkeren bij de accommodatie, daar waar mogelijk, toegestaan.

In het hoogseizoen, bij volle bezetting, zien we het domein het liefste autovrij.  Na het uitladen van je bagage bij de accommodatie, parkeer je de auto aan de voorzijde. Veiliger voor de kinderen, mooier uitzicht, minder lawaai en stof.  Een enkele uitzondering maken we voor camperbusjes en kampeerders met kleine tentjes (en alle spullen in de auto).

Waarom is er geen wifi?

In eerste instantie gewoon een simpel gevolg van het trage internet hier, de slechte ontvangst en het feit dat het wifi signaal niet door de meter dikke granieten muren heen komt. Laat staan verder verspreid over het terrein.

Ondertussen is het echter ook een bewuste keuze geworden. Zonder gratis toegankelijke wifi, vraagt je smartphone toch net wat minder aandacht. Geen voortdurend gepling dat je uit je vakantiemodus haalt,  geen getril die je bij het interessante gesprek weglokt. En zeker geen ´scrollen, swipen en surfen uit gewoonte´.

Maar wél weer spelende kinderen, echte aandacht voor je partner of gezin, me time, avonturen beleven, goede gesprekken en mooie herinneringen aanmaken. Een digitale detox als vanzelf.

Nadat iemand deze keuze van ´geen wifi´ als ´betuttelend´ bekritiseerde, hebben we een korte test gedaan. Een aantal dagen wifi in de adega (bar/bistro/receptie) via een hotspot. Guess what? Ieder zat, in zijn eigen wereld, op zijn eigen scherm. Wég was de fijne sfeer die Quinta Rural zo kenmerkt.Er werd veel minder gestruind, gespeeld, gelachen, gewandeld, relaxed, ervaren en gepraat!! Wég was het echte vakantiegevoel.

Heb je toch internet nodig? Om je reis te plannen, je uitstapjes, het thuisfront een paar vakantiekiekjes te sturen?
Gelukkig kost mobiel surfen in het buitenland nu hetzelfde als in Nederland, dat scheelt. En anders heb je nog altijd de gratis wifi die beschikbaar is in menig lunch room, bakker, cafeetje of restaurant.

Mag er gebarbequed worden? En hoe zit het met het kampvuur?

In de zomervakantie houden we wekelijks een gezamelijke barbecue door ons verzorgd. Verder staan onze barbecues tot jullie beschikking. Wél even zelf je kolen kopen.

Na een aantal droge jaren zijn de regels op open vuur (= kampvuur) behoorlijk aangescherpt, en terecht! Omdat we de gezelligheid van de kampvuurtjes van de eerste jaren niet kwijt willen, hebben we een vuurkring bij het terras van de bar gemaakt. Verhoogd, van stenen, omringd door gravel. Echter, ook hier geldt dat we ons braaf aan de voorschriften moeten houden: bij wind en/of droogte mag het niet.

Waar kan ik boodschappen doen?

Het dichtstbijzijnde dorp om boodschappen te doen, is Cabeceiras de Basto. Dit ligt op 8,5 km afstand, een kwartier bergafwaarts rijden.
Hier is zowel een grote Continente supermarkt die alle dagen van de week, heel de dag geopend is. Als een aantal kleinere, in handen van lokale ondernemers, supermarkten (die, onder druk van de Continente, nu in de zomer ook heel de dag geopend zijn).

Een andere optie is Salto, 12 km licht bergopwaarts. En verder heb je natuurlijk nog de lokale boerenmarktjes. Op maandag in Cabeceiras, op zondag in Salto, op zaterdag in Celorico de Basto.

Zowel in Cabeceiras de Basto als voorbij Salto kun je tanken.

Waarom is er geen campingwinkel meer?

Als extra service voor onze gasten hebben we jarenlang een soort campingwinkel gehad – alias de voorraadruimte waar elk naar believen kon nemen wat hij of zij nodig had en dit kon aanvinken op hun persoonlijke gebruikslijst.

Helaas werd er weinig gebruik van gemaakt – hooguit op de aankomstavond of wanneer men al boodschappen in Cabeceiras was gaan doen en iets kleins was vergeten. Ondertussen zaten wij wel met een behoorlijke voorraad, waaronder ook bederfelijk goed (groente en fruit, eieren) of beperkte houdbaarheidsdatum (kaas, yoghurt, ham etc.).

Daarom hebben we uiteindelijk besloten om te stoppen met de campingwinkel.

Zit je toch een keer om ingredienten en inspiratie voor een makkelijke maar smakelijke maaltijd verlegen, dan kunnen we altijd even in ons voorraadhok ´muizen´.

Ik heb geen zin om te koken, wat zijn mijn opties?

Het Noorden van Portugal staat vooral bekend om zijn (h)eerlijke vlees; gekocht bij de kleine slagertjes die op hun beurt weer van de lokale veeboeren kopen. Geen intensieve bio-industrie maar koeien, schapen en geiten die samen met hun herders een leven van vrijheid hebben gekend. Ook in fruit en groente proef je deze kleinschalige kwaliteit, gegarandeerd door het grillige berglandschap die geen grootschalige artificiele kweek toelaten.

Het dichtsbijzijnde restaurant is Nariz do Mundo en  Auroijo in Moscoso, beiden op 4 km (en toevallig ook nog halverwege de watervallen wandeling vanaf Quinta Rural). Het zijn ´restaurantes tipicos´, bekend om hun regionale maaltijden. Stevige lunches en avondmaaltijden boordevol…. vlees! Geitenstoofpot, everzwijn stoof,  steak, varken.

In Salto, Torrinheiras en Cabeceiras de Basto zijn ook volop restaurantjes te vinden, allen zo´n 8 -10 km afstand.

Tijdens het hoogseizoen koken we ook een aantal keer per week op Quinta Rural.Omdat we een kleinschalige accommodatie zijn en toch lekker vers willen koken, werken we met een inschrijvingslijst, waarop jullie je uiterlijk de avond van te voren kunnen inschrijven. Vanaf 19.00 uur kun je dan aanschuiven aan ´de lange tafels´ voor een avond van goed eten & gezelligheid. Na de maaltijd wordt een handje hulp bij het afruimen altijd zeer gewaardeerd.

Moet ik de activiteiten of excursies nu al boeken? Of kan dat ook ter plaatse?

Natuurlijk wil je op vakantie zo veel mogelijk vrij zijn. Niks gepland, alles op het laatste moment beslissen, je impulsen volgen. Doen waar je zin in hebt, wanneer je er zin in hebt. Niks propvolle dagplanning!

Echter, wanneer je je zinnen hebt gezet op een bepaalde activiteit of excursie, be it canyoning of paardrijden of parapenten, dan kun je het beste toch ruim om voorhand een afspraak maken.

Quinta Rural werkt samen met een aantal zeer ervaren en sympathieke gidsen, kleine zelfstandigen die in het hoogseizoen al snel meer vraag dan aanbod hebben. Wacht je tot het laatste moment met het boeken van je reservering, dan kan het wel eens gebeuren dat ze tijdens jouw vakantie geen plek meer hebben.

In de infomap die je na reservering ontvangt, vind je de contact gegevens van diverse outdoor gidsen zodat je zelfstandig en persoonlijk je wensen kunt bespreken en een afspraak kunt maken.

Wat voor een weer is het tijdens mijn vakantie?

Goeie vraag. Was vroeger weervoorspelling op lange termijn al een beetje koffie dik kijken, de laatste jaren is het weer nóg onvoorspelbaarder geworden. Het beste kijk je voordat je je koffer inpakt nog even naar het weer voor de komende week.

Zeker hier in het Noorden van Portugal, kennen we ook gewoon de 4 seizoenen. Natuurlijk gebeurt het regelmatig dat ik op een zonnige december of januaridag zomaar in mijn T-shirt rondloop, maar dat maakt nog geen zomer. 😉 Mist, regen en wind kennen we net zo goed als strakblauwe hemels en zwoele zomeravonden.

In de zomer is het hier flink zonnig, maar wel met een licht briesje zodat het aangenaam blijft om te struinen, te wandelen, outdoor sporten te doen of gewoon te relaxen zonder puf-hitte. In tegenstelling tot het Zuiden, de Alentejo of de lagergelegen gebieden in het binnenland.

Hou er sowieso rekening mee dat de nachten, ongeacht het seizoen, altijd aardig afkoelen. En dat het weer in de bergen – want we zitten op 865 meter hoogte – afwisselend en veranderlijk is. Een fijn vestje is altijd handig.