';

Vrijwilligerswerk Portugal 2024

 

 

Als je benieuwd bent naar vrijwilligerswerk in Portugal, en meer specifiek HIER, bij Eco Lodge Cabreira ~ Quinta Rural lees dan zeker verder om te ontdekken of we ´matchen.

In 2024 gaat hier het roer een beetje om, ook qua vrijwilligerswerk.  Na jaren veel fijne en sommige niet zo fijne samenwerkingen te hebben gehad, mag ik mezelf nu gelukkig genoeg prijzen om 2024 met een klein vast team van lokale mensen te kunnen draaien. Wél zo rustig en consistent.

Merkend dat ik ondertussen best wat moeite had met 24/7 mensen om me heen te hebben (vrijwilligers zijn vaak heel wat ´behoeftiger´ dan de gasten), had ik zelfs besloten dat de lieve mensen van 2023 mijn laatste vrijwilligers ooit zouden zijn.

Tijd om de vrijwilligerspagina te verwijderen dus. Na meerdere malen een poging te hebben gedaan maar me er toch niet toe kunnen brengend, heb ik besloten de pagina te laten staan doch de inhoud volledig aan te passen aan de nieuwe situatie: Enkel in een bepaalde periode, enkel met een bepaalde skill en mind set die daadwerkelijk aan deze mooie plek bijdraagt.  Lees gauw verder.

Vrijwilligerswerk: de Schoonmaker

Vooral tussen juni en september als extra paar handen

In principe red ik het prima. Alleen, of met de hulp van een professionele poetsvrouw. Een extra paar handen is echter nooit weg! Vind je het leuk om schoon te maken, te organiseren, mooi te maken, de gasten een welkom gevoel te geven? Lees dan gauw verder.

 

Vaak zwaar ondergewaardeerd, maar oh wat is een goede extra poetsman of -vrouw waardevol voor de gasten, voor ons, onze naam!  En wat moet er veel gepoetst worden hier! Denk aan alle accommodaties, bij elke wissel. Smetteloos en warm verwelkomend, zo willen gasten hun verblijf in Portugal zien. Net als het sanitair. En de bar. De keuken. Het terras. De picknick tafels. De tuin.
En denk eens aan alle wasjes die gedraaid moeten worden. Opgehangen om te drogen in de wind. (bij heerlijk uitzicht!)  Opvouwen en opbergen. Alle beddengoed, handdoeken, theedoeken voor alle huishoudens. Van de bar en de keuken. Van het poetsen.

Je begrijpt het al, je moet wel er wel echt lol in hebben om alles weer netjes en mooi te maken. Je er met de Franse slag vanaf maken, kan écht niet.

Natuurlijk is het hier de ´boerenbuiten´ , simpel, robuust en rustiek. Dat scheelt. Veel van je poetswerk is dan ook buiten of in contact met buiten. Verspreid over het terrein.
Wanneer je buiten het hoogseizoen komt, valt er veel minder te poetsen en te wassen. Véél minder. Je uren worden dan ook met andere taken aangevuld – afhankelijk van wat in jouw periode nodig is, en natuurlijk jouw eigen talenten. Dit kan tuinwerk zijn, terrein onderhoud, vertalen, pc werk, stal uitmesten, jam maken,  klussen, verven, etc.

In het hoogseizoen ligt het verder ook aan jouw persoonlijkheid, interesses en talenten. Misschien ben je een uitstekende barhulp. Vind je het leuk om het ontbijt te draaien. Of zie je jezelf meer in de hoek van kinderanimatie. Ben je een excellent pizza bakker. Of een uitstekende gastheer of -vrouw die de nieuwe gasten kan opvangen als ik er eens niet ben.

Vrijwilligersprofiel: De Manus van Alles

Terrein onderhoud,  reparaties, kleine klussen.
Vanaf april tot en met eind oktober

 

In het toerisme, en zeker in een kleinschalig bedrijfje op het platteland (of, zoals in dit geval, hoog in de bergen), zijn de taken zeer divers. En sterk afhankelijk van het seizoen en periode. Dan is de hulp van een echte manus van alles hard nodig.

Het liefst heb je ruime ervaring. Met allerlei klussen, gereedschappen. Heel soms kan ik echter ook een plek bieden aan iemand zonder ervaring maar van goede wil. Echter zullen de taken dan veel meer uit lichamelijk werk bestaan. I.p.v. je te kunnen laten bosmaaieren of stompjes zagen, krijg je dan taken zoals de irrigatie goot schoonmaken. Of gaten voor bomen te planten. Hout stapelen. Etc.  Laat het gewoon even eerlijk weten, kan ik beter inschatten en voorbereiden.  Zo ook als je een specifiek praktisch talent hebt. Zou zonde zijn om pas op het einde erachter te komen dat je kunt tegelen of houtbewerken, bouwervaring of landbouwervaring etc. hebt.

 • je bent werkt graag buiten
 • Kunt enerzijds prima een lijstje afwerken en anderzijds autonoom de dagelijks terugkomende taken uitvoeren
 • zult zelfstandig zien wat er nog moet/kan gebeuren
 • je bent niet te eigenwijs om mijn instructies op te volgen indien nodig
 • vind je het niet erg even bijspringen bij een ander team lid
 • ben je zeer handig, hebt bouw- en/of reparatie ervaring
 • bent niet bang om vies te worden
 • bent een aanpakker

Vuilnis afvoeren, schuren, beitsen, verven, kleine reparaties, timmerwerk, omheiningen, gootjes, doucheputten schoonmaken, tenten opzetten, stal uitmesten, dakpannen vervangen, waterbron schoonscheppen, brandhout, bosmaaieren. Maar mogelijk dus ook aangevuld met poetsen of bedienen – afhankelijk van de periode en jouw eigen talenten.

Werken tegen kost en inwoning in Portugal

 

Vrijwilligerswerk is in principe werken tegen kost en inwoning. Je ontvangt geen loon maar wordt in natura betaald d.m.v. je verblijf. Afhankelijk van de gemaakte afspraken, betekent dit dat je in ruil voor je inzet een slaapplek krijgt (beddengoed, handdoeken, wc papier, warm water, stroom etc. inbegrepen), een leefplek en maaltijden of de ingrediënten & kookmogelijkheden.

Ook kun je enkel voor inwoning kiezen. Je werkt dan enkele uren minder, maar zorgt ook voor je eigen boodschappen en maaltijden. De ene kiest hiervoor vanwege zijn of haar dieet. De ander omdat ze graag zelf op struin gaan en buiten de deur eten. Weer een ander geniet zijn maaltijd liefst alleen.

Verblijfsmogelijkheden vrijwilligerswerk

Geheel afhankelijk van periode en beschikbaarheid.

 • mini-caravan privé
 • grote tent ingericht privé of gedeeld (in zomermaanden)
 • stroleemhutje privé of gedeeld ( buiten zomermaanden)
 • eigen kampeermiddel (minder uren)

 

Specifieke praktische projecten

Een schrift vol met ideeen, groot en klein, om deze plek nog mooier, handiger, zelfvoorzienender, ecologischer, fijner te maken… daar komen heel wat verschillende talenten bij kijken.  Herken je jezelf in één van deze talenten, heb je ook hands-on ervaring en raak je al geinspireerd door één of meerdere van de projectjes, laat dan zeker van je horen! Belangrijk om te weten is dat deze ´functie´ het beste past bij fysiek en mentaal sterke loners, die het heerlijk vinden om zelfstandig in de buitenlucht bezig te zijn en te creeeren. A bit of a lonely wolf(in) dus.

 • kippenverblijf en -ren
 • kinderspeelhuisje
 • omheiningen en poortjes
 • houthokje
 • waterloop speeltuin
 • boomgaard aanleggen
 • watergoten uithakken en verder leiden
 • wild stuk terrein ontginnen
 • blotevoetenpaadje aanleggen
 • diy hot tub maken
 • stroom opwekken uit winter-waterstromen
 • stalen prieel lassen
 • houten bungalows verven
 • stenen paadjes aanleggen
 • moestuin aanleggen (nu gras!!!)
 • afvalscheiding en compostering

Op basis van accommodatie en ingredienten/maaltijden. Wanneer je met ´de pot´mee eet is het belangrijk om te weten dat ik meestal met vlees of vis kook.

Kunstig vrijwilligerswerk

 

Af en toe is er ook ruimte voor robuust creatieve vrijwilligers. Het domein kan wel wat leuke, verrassende of kunstzinnige details gebruiken. Moet niet, zou wél leuk zijn. Mijn clipboard staat al boordevol ideeën. Nu nog de uitvoerders ontmoeten.
Omdat ik hier enkel een werkplaats met basisgereedschap heb, en de creatieve projecten vooral tegen extreme weersomstandigheden moeten kunnen, zijn de opties vooral op robuust vlak.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • mozaïek (bv als buitentafel, buitenwand molenhuisje, in bar of sanitairblok)
 • steenhouwen (vorm of symbolen intikken in granieten terrasmuren of boerderij muur)
 • hout houwen (sculptuur van gestorven olijfboom maken)
 • muurschilderingen (binnen en of buiten)
 • lassen (bv. sculptuur, iets ludieks, of iets praktisch , bv. poort met oud gereedschap in verwerkt.
 • meubels, hanglampen
 • promotievideo´s maken met je eigen drone
 • creatieve les geven. In bepaalde periodes kunnen we proberen of er interesse is in een bepaalde les, mits je hier natuurlijk reeds ervaren in bent.

Pas je binnen onze sfeer?

 

Op onze kleinschalige boerderij-camping hangt een intieme sfeer van rust en gastvrijheid, overgoten met een grote liefde voor kinderen en dieren. Een plaats waar iedereen zich welkom en veilig voelt en vooral zichzelf mag zijn zonder enige beperking.  Ook in drukke tijden zoals  het hoogseizoen staat het behoud van deze sfeer bovenaan. Het is belangrijk om te beseffen dat élke maand weer andere werkzaamheden (en weer en sfeer en activiteiten) met zich meebrengt.  Hoogseizoen of laagseizoen is een wereld van verschil. Ook of je je inzet voor het eco toerisme, of voor de mountain school.

Als vrijwilliger moet je jezelf afvragen of je in staat bent een bijdrage te leveren aan deze bijzondere sfeer. Het is voor ons (eigenaren, personeel & vrijwilliger) immers flink aanpoten in de zomer. Aanpakken, doorpakken, afmaken, zien, doén, je prioriteiten afwerken en toch altijd gastvriendelijk zijn.

 

De Gouden Vrijwilligers

 

Gelukkig mogen we alle jaren weer rekenen op de terugkomst van minstens 1 (en soms allen!) van onze ‘gouden vrijwilligers. Mensen die hier geweest zijn met hart en ziel, open en eerlijk, hard werkend en genietend, bij vertrek altijd weer vrienden geworden.  Zij zijn de reden dat we doorgaan met vrijwilligers!  Lieve, goede, nuchtere, kwetsbare en sterke,  en humorvolle mensen.  Je zult het met ons eens zijn wanneer je hen ontmoet.

De  ‘ideale’ vrijwilliger

 

 • je hebt weinig tot geen begeleiding nodig
 • je bent een aanpakker én doorpakker
 • je hebt ervaring met een deel van de werkzaamheden,  de rest pik je snel op. Mensen met aantoonbare ervaring in de bouw , land- en tuinbouw en toerisme genieten uiteraard onze voorkeur. Doch inzet, enthousiasme en leergierigheid zijn minstens zo belangrijk.
 • je ziet zelf werk, kunt zelfstandig aan de slag en hebt geen constante sturing nodig
 • je bent mensgericht en gastvriendelijk. Empatisch vermogen en ‘will to please’
 • bij voorkeur liefde voor mens, dier én natuur
 • in bezit van een flinke dosis humor, relativeringsvermogen, creativiteit en zelfspot
 • je gaat voor de ervaring, je draait je hand niet om voor de minder plezierige/zware taken en geniet volle teugen van de leuke taken en de sfeer binnen het team
 • je  beseft bovendien dat vrijwillig niet gelijk is aan vrijblijvend. We kunnen dus op je rekenen.

Belangrijk om te weten!!!

 

 vrijwilligerswerk in afgelegen, dun bevolkt Noord Portugal

 

Onze vakantieboerderij is gelegen in de bergen van Noord Portugal, op 865 meter hoogte. Het dichts bij gelegen plaatsje is Cabeceiras de Basto, op 9 km, in het dal. Er is enkel openbaar vervoer tot Cabeceiras, niet tot aan de kampeerhoeve. Praktisch betekent dit, dat je het meeste uit je verblijf op Quinta Rural Farm Camp & Mountain Glamping haalt als je a) een fervent wandelaar of natuurliefhebber of mountain biker met gespierde kuiten bent   en/of  b) met eigen vervoer komt.

Hoe bereik je je vrijwilligerswerk in Noord Portugal?

 

Tenzij je met eigen vervoer komt, is het handigste is per vliegtuig naar Porto. Vanaf Amsterdam met Transavia en Tap, met Ryanair vanaf Eindhoven, Maastricht,  Dusseldorf Weeze en Brussel Charleroi.
Vanuit Porto kun je met openbaar vervoer tot Cabeceiras de Basto reizen (90 km, ongeveer 10 euro), waar wij je komen oppikken. Let wel, de bus gaat slechts enkele malen per dag, met rond 17.00 uur reeds de laatste bus. Komt je vlucht later aan, dan kun je best in Porto overnachten (hostel) en de volgende dag de bus nemen.

Aanmeldformulier vrijwilligerswerk Portugal

 

 • Alles gelezen en je ziet het helemaal zitten om als vrijwilliger mee te draaien  in de bergen van Noord Portugal, op Quinta Rural?
 • Ben je gegarandeerd beschikbaar? (Weet je zeker dat je dan vrij bent? Overlegd met baas of thuisfront?
 • Heb je al even gekeken hoeveel de reis zou kosten in jouw periode?
 • 3 x ja? Neem pas dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. We zien je reactie graag tegemoet!

 • Van wanneer tot wanneer ben je beschikbaar, en voor welke duur?
 • Heb je ervaring en/of kennis van eerder gennoemde werkzaamheden? Of heb je aanvullende ervaring die ook zeer handig is voor Quinta Rural? We horen het graag.
 • Vertel ons iets meer over je motivatie. Waarom vrijwilligerswerk, waarom bij ons. Of in andere woorden, waar ben je naar op zoek? Wat zijn je verwachtingen?
 • Graag horen we of je met eigen kampeermiddel komt (bv. tent of camper) of dat je accommodatie van ons nodig hebt. (in welk geval we eenvoudige Decathlon tentjes beschikbaar hebben, of een grote ruime leeftent welke je mogelijk deelt met andere mensen van ons team).
 • Oftewel, hoe tikt jouw klokje het best? Waar de een het best functioneert in teamverband, kan de ander het best alleen aan de slag. De een ontpopt zich tot een ware gastheer, terwijl de ander vooral achter de schermen floreert. Sommigen zoeken bevestiging, of opbouwende kritiek, terwijl een ander bij de minste geringste opmerking in de stress schiet. Zo hebben we allemaal onze ´EIGEN-(ON)-AARDIGHEDEN. En dat is mooi, zolang we maar weten wat we aan elkaar kunnen hebben (en ook wat niet!). Des te beter kunnen wij inschatten of we samen voor een mooie ervaring kunnen zorgen.
 • Goed om te weten is of je gezond bent van lichaam en geest. Waarom? Wel, stel dat je ons vertelt dat je een zwakke rug hebt, hoofdpijn krijgt bij drukte, of last van een lage suikerspiegel hebt - dan kunnen wij hier rekening mee houden met de werkverdeling. Tenslotte draaien we ´de boel´ samen, een team effort, waarbij we ernaar streven dat we allen doen wat we (aan)kunnen, waar we goed in zijn en wat we leuk vinden. Zo is het ook belangrijk om je geestelijke gesteldheid redelijk te kunnen inschatten. Herstellend van bv. een burn-out, trauma, depressie etc.? Een mooi ´diagnose-stickertje´ gekregen? Vertel het ons. Wij doen niet aan hokjes denken maar houden wel aan helderheid en transparantie. Dat mag je ook van ons verwachten. Alleen zo maken we er een echte win/win ervaring van.
 • Vermoedelijk is dit formulier al het meest uitgebreide vrijwilligersverzoek dat je bent tegengekomen. Mochten we toch iets belangrijks vergeten zijn of heb je nog vragen voor ons, laat het even weten.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Recommend
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIN
Share
Tagged in