';

Vrijwilligerswerk op een vakantieboerderij midden in de natuur van Noord Portugal 2024

Inschrijvingen voor 2024 geopend

 

Als vrijwilliger op onze vakantieboerderij Quinta Rural in Noord Portugal zijn de taken heel divers. Geheel afhankelijk van de periode, van wat er dan op de planning staat, en hoe jij daarbij een fijne goede bijdrage kunt leveren.

In het voor- en naseizoen zijn we veel meer op het terrein bezig, fysiek wat zwaarder, zagen, slepen, brandhout kloven, hekken repareren, bramen trekken, watergootjes openhakken, grasstukje ontginnen voor groentetuin etc.  Of met onderhoud: verven, in de olie of beits zetten, kleine reparaties. Ondertussen hebben we natuurlijk al gasten op het terrein (jaarrond), wiens accommodaties brandschoon opgeleverd moeten worden, vuilnis wegbrengen etc.

In de winterperiode doen we een beetje van alles: beetje gasten, beetje terrein, beetje onderhoud, beetje nieuwe projectjes, veel computerwerk (marketing, seo, copywrighting, vertalen, adverteren etc.)

In de zomervakantie, ligt de focus helemaal op de gasten. Veel aankomsten, vertrekken, uitleg, kleine dringende probleempjes , de bar openhouden, alle schoonmaak van de accommodaties, alle bijbehorende was telkens weer, koken, ontbijtjes maken, boodschappen, afwassen, sanitair blokken bijhouden, misschien zelfs wat animatie of iets extra´s.

Ben je al benieuwd naar de mogelijkheden om 2-3 weken vrijwilligerswerk te doen in het mooie groene Noord Portugal bij Quinta Rural? Lees dan zeker even alles aandachtig door. We zien je reactie graag tegemoet via het volledig ingevulde formulier onderaan deze pagina. Bedankt alvast voor het invullen!  (Vrijwilligersaanvragen via andere wegen zoals telefonisch, messenger, whatsapp, mail zonder de gevraagde info, worden niet in behandeling genomen.)

Vrijwilligerswerk:  part time helpen tegen kost en inwoning

 

Vrijwilligerswerk kan een mooie manier zijn om er even wat langer tussenuit te zijn, vaak in je eentje, zonder er echt alleen voor te staan. Ondertussen draag je op een positieve manier bij aan een door jou gekozen mooie of bijzondere plek en mensen. De bedoeling is dat je, in ruil voor een slaapplek en eten, enkele uren per dag meehelpt met alle gangbare taken van de plek en het gezin/de persoon waar je bij verblijft – het zogenaamde werken tegen kost en inwoning.  Al kun je het meestal niet echt ´werken´ noemen, omdat je meestal niet de kennis en ervaring voor de taken hebt, of gewoon omdat je met de korte periode nooit echt ´ingewerkt´ raakt.  Laten we het ´meehelpen met 100% inzet noeman´.  Op deze manier heb je nauwelijks kosten, terwijl je in je vrije tijd toch écht op vakantie bent. En de gastheer/-vrouw/-familie kan hopelijk oprecht op jouw goede hulp rekenen.  Ik schrijf ´hopelijk´ want helaas zijn er tussen alle goede fijne mensen, nog altijd personen die enkel een gratis vakantie denken te komen halen, en zo min mogelijk teruggeven, zich makkelijk van de taakjes af te te maken. Dat zou natuurlijk geen eerlijke ruil zijn. Gelukkig zijn de meeste accommodatie-/boerderijhouders en stichtingen al zo ervaren, dat ze dit er meestal al bij de mail oppikken, en anders in de eerste dagen van de proefperiode.

Zoek maar eens op ´Volunteer AND Portugal´ . Of Volunteering. Dan kom je meteen een aantal platforms en meerdere leuke oproepen tegen. Kies je plekje. Mocht je voor Quinta Rural kiezen, dan is je plekje midden in de natuur, boven op de berg, met veel rust, ruimte en vrijheid. Het volgende stadje met winkels ligt op 8,5 km (bergafwaarts), het volgende caféetje op 1 km, restaurant op 4 kms, en de wandelroutes beginnen aan de deur en zijn oneindig!!

Werken tegen kost en inwoning in Portugal

 

Vrijwilligerswerk is in principe werken tegen kost en inwoning. Je ontvangt geen loon maar wordt in natura betaald d.m.v. je verblijf. Afhankelijk van de gemaakte afspraken, betekent dit dat je in ruil voor je inzet een slaapplek krijgt (beddengoed, handdoeken, wc papier, warm water, stroom etc. inbegrepen), een leefplek en maaltijden of de ingrediënten & kookmogelijkheden.

Ook kun je enkel voor inwoning kiezen. Je werkt dan enkele uren minder, maar zorgt ook voor je eigen boodschappen en maaltijden. De ene kiest hiervoor vanwege zijn of haar dieet. De ander omdat ze graag zelf op struin gaan en buiten de deur eten. Weer een ander geniet zijn maaltijd liefst alleen.

Verblijfsmogelijkheden vrijwilligerswerk

Geheel afhankelijk van periode en beschikbaarheid.

 • mini-caravan privé
 • grote tent ingericht privé of gedeeld (in zomermaanden)
 • stroleemhutje privé of gedeeld ( buiten zomermaanden)
 • eigen kampeermiddel (minder uren)

 

De  ‘ideale’ vrijwilliger

 

 • je hebt weinig tot geen begeleiding nodig
 • je bent een aanpakker én doorpakker
 • je hebt ervaring met een deel van de werkzaamheden,  de rest pik je snel op. Mensen met aantoonbare ervaring in de bouw , land- en tuinbouw en toerisme genieten uiteraard onze voorkeur. Doch inzet, enthousiasme en leergierigheid zijn minstens zo belangrijk.
 • je ziet zelf werk, kunt zelfstandig aan de slag en hebt geen constante sturing nodig
 • je bent mensgericht en gastvriendelijk. Empatisch vermogen en ‘will to please’
 • bij voorkeur liefde voor mens, dier én natuur
 • in bezit van een flinke dosis humor, relativeringsvermogen, creativiteit en zelfspot
 • je gaat voor de ervaring, je draait je hand niet om voor de minder plezierige/zware taken en geniet volle teugen van de leuke taken en de sfeer binnen het team
 • je  beseft bovendien dat vrijwillig niet gelijk is aan vrijblijvend. We kunnen dus op je rekenen.

Belangrijk om te weten!!!

 

 vrijwilligerswerk in afgelegen, dun bevolkt Noord Portugal

 

Onze vakantieboerderij is gelegen in de bergen van Noord Portugal, op 865 meter hoogte. Het dichts bij gelegen plaatsje is Cabeceiras de Basto, op 9 km, in het dal. Er is enkel openbaar vervoer tot Cabeceiras, niet tot aan de kampeerhoeve. Praktisch betekent dit, dat je het meeste uit je verblijf op Quinta Rural Farm Camp & Mountain Glamping haalt als je a) een fervent wandelaar of natuurliefhebber of mountain biker met gespierde kuiten bent   en/of  b) met eigen vervoer komt.

Specifieke praktische projecten

Een schrift vol met ideeen, groot en klein, om deze plek nog mooier, handiger, zelfvoorzienender, ecologischer, fijner te maken… daar komen heel wat verschillende talenten bij kijken.  Herken je jezelf in één van deze talenten, heb je ook hands-on ervaring en raak je al geinspireerd door één of meerdere van de projectjes, laat dan zeker van je horen! Belangrijk om te weten is dat deze ´functie´ het beste past bij fysiek en mentaal sterke loners, die het heerlijk vinden om zelfstandig in de buitenlucht bezig te zijn en te creeeren. A bit of a lonely wolf(in) dus.

 • kippenverblijf en -ren
 • kinderspeelhuisje
 • omheiningen en poortjes
 • houthokje
 • waterloop speeltuin
 • boomgaard aanleggen
 • watergoten uithakken en verder leiden
 • wild stuk terrein ontginnen
 • blotevoetenpaadje aanleggen
 • diy hot tub maken
 • stroom opwekken uit winter-waterstromen
 • stalen prieel lassen
 • houten bungalows verven
 • stenen paadjes aanleggen
 • moestuin aanleggen (nu gras!!!)
 • afvalscheiding en compostering

Kunstig vrijwilligerswerk

 

Af en toe is er ook ruimte voor robuust creatieve vrijwilligers. Het domein kan wel wat leuke, verrassende of kunstzinnige details gebruiken. Moet niet, zou wél leuk zijn. Mijn clipboard staat al boordevol ideeën. Nu nog de uitvoerders ontmoeten.
Omdat ik hier enkel een werkplaats met basisgereedschap heb, en de creatieve projecten vooral tegen extreme weersomstandigheden moeten kunnen, zijn de opties vooral op robuust vlak.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • mozaïek (bv als buitentafel, buitenwand molenhuisje, in bar of sanitairblok)
 • steenhouwen (vorm of symbolen intikken in granieten terrasmuren of boerderij muur)
 • hout houwen (sculptuur van gestorven olijfboom maken)
 • muurschilderingen (binnen en of buiten)
 • lassen (bv. sculptuur, iets ludieks, of iets praktisch , bv. poort met oud gereedschap in verwerkt.
 • meubels, hanglampen
 • promotievideo´s maken met je eigen drone
 • creatieve les geven. In bepaalde periodes kunnen we proberen of er interesse is in een bepaalde les, mits je hier natuurlijk reeds ervaren in bent.

Hoe bereik je je vrijwilligerswerk in Noord Portugal?

 

Tenzij je met eigen vervoer komt, is het handigste is per vliegtuig naar Porto. Vanaf Amsterdam met Transavia en Tap, met Ryanair vanaf Eindhoven, Maastricht,  Dusseldorf Weeze en Brussel Charleroi.
Vanuit Porto kun je met openbaar vervoer tot Cabeceiras de Basto reizen (90 km, ongeveer 10 euro), waar wij je komen oppikken. Let wel, de bus gaat slechts enkele malen per dag, met rond 17.00 uur reeds de laatste bus. Komt je vlucht later aan, dan kun je best in Porto overnachten (hostel) en de volgende dag de bus nemen.

 

Betaald werk in Portugal

 

Regelmatig word ik benaderd met de vraag of er niet ´normaal gewerkt´ kan worden in Portugal. Als in, bv. full time tegen loon. Poeh, pittig als buitenlander die de taal en cultuur niet kent en die meestal maar voor een paar maandjes wil werken. Her en der bestaan die mogelijkheden – denk aan call centers die zich hier in Portugal gevestigd hebben omdat het arbeidsloon – zowel het breed toegepaste minimumloon als de gemiddelde lonen-  écht héél veel lager liggen dan in Nederland. Reken op slechts 1/3 , afhankelijk van de functie soms zelfs maar 1/4 van wat je in Nederland gewend bent. Je zou ook kunnen kijken naar gebieden die zeer toeristisch zijn, voor de massa, zoals de Algarve. Daar zitten ze in de zomer te springen om extra personeel.

Hier bij Quinta Rural hebben we deze mogelijkheid niet. Wanneer we een betaalde baan hebben, willen we deze lokaal ingevuld zien. Kwestie van teruggeven aan je plek en omgeving. Ook kwestie van integreren en leren van elkaar. En als laatste kwestie van ´wettelijk met contract´ in dienst nemen, wat toch makkelijker gaat met iemand die zijn hier als inwoner staat ingeschreven en reeds over eigen woonst beschikt.

Aanmeldformulier vrijwilligerswerk Portugal

 

 • Alles gelezen en je ziet het helemaal zitten om als vrijwilliger mee te draaien  in de bergen van Noord Portugal, op Quinta Rural?
 • Ben je gegarandeerd beschikbaar? (Weet je zeker dat je dan vrij bent? Overlegd met baas of thuisfront?
 • Heb je al even gekeken hoeveel de reis zou kosten in jouw periode?
 • 3 x ja? Neem pas dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. We zien je reactie graag tegemoet!

 • Van wanneer tot wanneer ben je beschikbaar, en voor welke duur?
 • Heb je ervaring en/of kennis van eerder gennoemde werkzaamheden? Of heb je aanvullende ervaring die ook zeer handig is voor Quinta Rural? We horen het graag.
 • Vertel ons iets meer over je motivatie. Waarom vrijwilligerswerk, waarom bij ons. Of in andere woorden, waar ben je naar op zoek? Wat zijn je verwachtingen?
 • Graag horen we of je met eigen kampeermiddel komt (bv. tent of camper) of dat je accommodatie van ons nodig hebt. (in welk geval we eenvoudige Decathlon tentjes beschikbaar hebben, of een grote ruime leeftent welke je mogelijk deelt met andere mensen van ons team).
 • Oftewel, hoe tikt jouw klokje het best? Waar de een het best functioneert in teamverband, kan de ander het best alleen aan de slag. De een ontpopt zich tot een ware gastheer, terwijl de ander vooral achter de schermen floreert. Sommigen zoeken bevestiging, of opbouwende kritiek, terwijl een ander bij de minste geringste opmerking in de stress schiet. Zo hebben we allemaal onze ´EIGEN-(ON)-AARDIGHEDEN. En dat is mooi, zolang we maar weten wat we aan elkaar kunnen hebben (en ook wat niet!). Des te beter kunnen wij inschatten of we samen voor een mooie ervaring kunnen zorgen.
 • Goed om te weten is of je gezond bent van lichaam en geest. Waarom? Wel, stel dat je ons vertelt dat je een zwakke rug hebt, hoofdpijn krijgt bij drukte, of last van een lage suikerspiegel hebt - dan kunnen wij hier rekening mee houden met de werkverdeling. Tenslotte draaien we ´de boel´ samen, een team effort, waarbij we ernaar streven dat we allen doen wat we (aan)kunnen, waar we goed in zijn en wat we leuk vinden. Zo is het ook belangrijk om je geestelijke gesteldheid redelijk te kunnen inschatten. Herstellend van bv. een burn-out, trauma, depressie etc.? Een mooi ´diagnose-stickertje´ gekregen? Vertel het ons. Wij doen niet aan hokjes denken maar houden wel aan helderheid en transparantie. Dat mag je ook van ons verwachten. Alleen zo maken we er een echte win/win ervaring van.
 • Vermoedelijk is dit formulier al het meest uitgebreide vrijwilligersverzoek dat je bent tegengekomen. Mochten we toch iets belangrijks vergeten zijn of heb je nog vragen voor ons, laat het even weten.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Recommend
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIN
Share
Tagged in