Vacatures vrijwilligerswerk op een kleine rustieke groene camping in Noord Portugal

Wie op zoek is naar vrijwilligerswerk op een camping of glamping in Portugal, zal heel wat mogelijkheden vinden. Immers hebben alle kleinschalige gastenverblijven sowieso tijdens de piek van het hoogseizoen wel een handje hulp nodig. Op kleinschalige natuur camping en glamping Quinta Rural werken we al jaren met vrijwilligers: enthousiaste mensen, natuur- en wandelfanaten, gastvriendelijk en gedreven.  De meeste vrijwilligers komen hier omdat ze voor een langere periode uit hun dagelijkse routine weg willen zijn, en het fijn vinden om zich toch nuttig in te zetten en onderdeel van een team te zijn. Gedurende 30 uur per week zet je je 100% in – dat zijn je werkuren, géén vakantie – voor ons, voor de gasten, voor de dieren, voor de quinta. De overige tijd en vrije dagen kun je zelf invullen en wél vakantie vieren: ga wandelen, fietsen, boek een outdoor activiteit, overnacht in Porto, Braga of Barcelos, pak de bus naar guimaraes, loop naar de watervalletjes en ga zwemmen Geniet!

Is je hoofdmotivatie vakantie vieren? Boek dan a.u.b. gewoon een regulier verblijf of neem deel aan een van onze georganiseerde vakanties of workshops. Wil je vooral een beetje scharrelen in de tuin of extensieve landbouw a la permacultuur bedrijven? En dan ook nog het liefste in de zomermaanden? Laat dan het toerisme links liggen en kijk eens bij workaway en wooff.

Over Quinta Rural: We mogen dan wel kleinschalig zijn qua aantal accommodaties, maar we zijn groots in terrein (5 hectare om te onderhouden) en proberen dit ook te zijn in klantvriendelijkheid, service en gerichtheid. Op zijn plattelands, dat wel, compleet met ezels, paarden en honden om te verzorgen. We beschikken over 3 houten mountain lodges, 1 stroleem Eco-Lodge, 6 ingerichte glamping tenten en 4 ruime natuur kampeerplekken. En dan ook nog bezig met de verbouwing en inrichting van onze hoeveboerderij (uit 1673!!!) tot vier gastenkamers. Onze ‘to do list’ is lang, leuk en heel divers. Daar kunnen we graag wat hulp bij gebruiken.

Lees eerst rustig alles over de huidige vacatures en neem de praktische info door. Zie je het dan helemaal zitten? Dan wacht onderaan deze pagina het aanmeldformulier.

Vrijwilliger terrein/ camping beheer en onderhoud: mei t/m oktober

Vooral buitenwerk. In deze periode kunnen we vooral ´zelfstandige´ vrijwilligers gebruiken, die van thuis uit al vrij handig zijn aangelegd, zelf werk zien en weinig aansturing nodig hebben.
Terreinonderhoud: De eeuwige strijd met de bramen wordt weer voortgezet, brem en boompjes snoeien,  steentjes rapen, hellingen ondersteunen, muurtjes bouwen, groentetuin, bemesten,  inzaaien. Er moeten nog enkele meubels gemaakt worden, een nieuwe afwasplek, de natuurstenen trappen opnieuw opgebouwd,  alle waterpunten weer nalopen, vervangen. Een handige, sterke, zelfstandige vrijwilliger past dan het beste.
Tenten worden opgezet en ingericht,  meubels geverfd, extra stroompunten worden aangelegd, allerhande reparaties worden uitgevoerd, al het serviesgoed, kookgerei en meubels van zowel de adega als de tenten moeten we afwassen, kortom, spinnenwebben ervan af en de grote schoonmaak gaat er doorheen.
Eens het hoogseizoen is begonnen, schakelen we over op dagdagelijks onderhoud en werkzaamheden (vuilnis wegbrengen, lekkende kraan maken, stal uitmesten, sanitair schoon, brandhout aanvullen etc.).

Vakmensen & zeer handige Harry’s/Hariëttes altijd welkom als vrijwilliger in Noord Portugal

Uiterst handige mensen kunnen altijd even contact met ons opnemen. Regelmatig zijn we (uiteraard NIET als we gasten hebben) aan het bouwen, renoveren en verbouwen Zowel voor de bouw en inrichting als t.b.v. de algemene faciliteiten  (zie ook terrein- en campingbeheer) hebben we altijd plek voor vakmensen en goede klussers. (Krachtpatsers ook welkom 🙂 ).

Vrijwilliger Camping & Glamping Portugal: juli en augustus

Welkom in het hoogseizoen. Tijdens deze maanden draait alles om een prettig verblijf van onze gasten. Als vrijwilliger moet je nu breed inzetbaar zijn.
Werkzaamheden die je kunt verwachten zijn onderhoud, poetsen, wassen, opdienen, bedienen, afwassen, bardienst, helpen met koken, helpen bij activiteiten/excursies, organiseren van activiteiten voor kinderen (zoals het weerwolvenspel bij een kampvuur,  spelmiddagen, creatief knutselen, spoorzoeken) etc.  Het is belangrijk dat je, net als wij, oplossingsgericht bent, gastvrijheid uitstraalt en energie krijgt van al die gelukkige vakantiegangers om je heen. M.a.w. je moet dit écht leuk vinden want we gaan gastvriendelijk knallen! Omdat je werkzaamheden zo breed zijn, duurt het wel even om je in te werken. Daarom vragen we voor deze functie dat je minimaal 3 weken inzetbaar bent.

Ben je het hele zomerseizoen beschikbaar (juli en augustus) en geniet je zo van bovengenoemde taken dat je best meer dan full time inzetbaar zult zijn? Geen 100% gedurende 30 uur maar “200% (bijna) elke dag” (net zoals wij)? Dan kun je ook eens kijken bij onze betaalde zomer vacatures.

Afbouwen: september

De tenten moeten weer worden afgebroken, alles gaat in de opslag en de reparaties beginnen.  Ondertussen moet wel alles netjes en gastvrij blijven: de vaste accommodaties zoals het stroleemhuisje en de mountain log cabins zijn dan immers nog bezet.  Ondertussen zijn wij zelf wel al een beetje ‘seizoensmoe’ (lees: aan het einde van ons Latijn).

Praktisch

Je werkt 30 uren per week, 6 uren per dag gedurende 5 dagen in ruil voor een verblijf met je eigen kampeermiddel op Quinta Rural, plus maaltijden en/of ingrediënten minimaal 3 weken beschikbaar (onze voorkeur gaat echter uit naar langer)
door schade en schande wijs geworden, werken we nu met een proefperiode van 1 week en tussentijdse evaluatie, wederzijds natuurlijk.
bij langer verblijf en gebleken geschiktheid dragen we graag bij middels bv.  een reiskostenvergoeding, een zakcentje of andere extra’s.
Is er sprake van lichamelijke of geestelijke beperkingen/ problemen, wees hier dan eerlijk in! Dan kunnen we samen kijken naar de voor jou meest geschikte periode. In het verleden is het helaas maar al te vaak voorgekomen dat vrijwilligers dit verzwegen, denkende/hopende dat hun problemen bij aankomst als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen.  In bepaalde periodes en bij voldoende openheid en eerlijkheid, hadden we zeker iets voor hen kunnen betekenen. Doch in het hoogseizoen, wanneer de druk het hoogst is, hebben wij gewoonweg géén tijd voor jouw problemen en moeten we op je volledige inzetbaarheid kunnen rekenen.

De  ‘ideale’ vrijwilliger

 • je hebt weinig tot geen begeleiding nodig
 • je bent een aanpakker én doorpakker
 • je hebt ervaring met een deel van de werkzaamheden,  de rest pik je snel op. Mensen met aantoonbare ervaring in de bouw , land- en tuinbouw en toerisme genieten uiteraard onze voorkeur. Doch inzet, enthousiasme en leergierigheid zijn minstens zo belangrijk.
 • je ziet zelf werk, kunt zelfstandig aan de slag en hebt geen constante sturing nodig
 • je bent mensgericht en gastvriendelijk. Empatisch vermogen en ‘will to please’
 • bij voorkeur liefde voor mens, dier én natuur
 • in bezit van een flinke dosis humor, relativeringsvermogen, creativiteit en zelfspot
 • je gaat voor de ervaring, je draait je hand niet om voor de minder plezierige/zware taken en geniet volle teugen van de leuke taken en de sfeer binnen het team
 • je  beseft bovendien dat vrijwillig niet gelijk is aan vrijblijvend. We kunnen dus op je rekenen.

Pas je binnen onze sfeer?

Op onze kleinschalige boerderij-camping hangt een intieme sfeer van rust en gastvrijheid, overgoten met een grote liefde voor kinderen en dieren. Een plaats waar iedereen zich welkom en veilig voelt en vooral zichzelf mag zijn zonder enige beperking.  Ook in drukke tijden zoals  het hoogseizoen staat het behoud van deze sfeer bovenaan. Het is belangrijk om te beseffen dat élke maand weer andere werkzaamheden (en weer en sfeer en activiteiten) met zich meebrengt.  Hoogseizoen of laagseizoen is een wereld van verschil.

Als vrijwilliger moet je jezelf afvragen of je in staat bent een bijdrage te leveren aan deze bijzondere sfeer voor onze gasten. Het is voor ons (eigenaren, personeel & vrijwilliger) immers flink aanpoten in de zomer. Aanpakken, doorpakken, afmaken, zien, doén, je prioriteiten afwerken en toch altijd gastvriendelijk zijn.

De Gouden Vrijwilligers

Gelukkig mogen we alle jaren weer rekenen op de terugkomst van minstens 1 (en soms allen!) van onze ‘gouden vrijwilligers. Mensen die hier geweest zijn met hart en ziel, open en eerlijk, hard werkend en genietend, bij vertrek altijd weer vrienden geworden.  Zij zijn de reden dat we doorgaan met vrijwilligers!  Lieve, goede, nuchtere, kwetsbare en sterke,  en humorvolle mensen.  Je zult het met ons eens zijn wanneer je hen ontmoet.

Wat krijg je ervoor terug?

Een mooie ervaring in Portugal

Allereerst de ervaring als geheel. Onderdeel van een leuk team te zijn, samen iets creeeren, gasten blij maken, iets te leren. En dat op een mooie, afgelegen plek in de bergen, met fijne mensen om je heen.  In je vrije tijd kun je gaan wandelen, één van onze verhuur mountain bikes lenen om bv. naar de watervallen te gaan, of naar de markt in Cabeceiras. Aldaar de bus te nemen naar Guimaraes.  Als wij tijd hebben, nemen we je graag een keertje mee ‘uit’ wandelen, of een mooie autotocht, of zetten je ergens af. (in het hoogseizoen hebben we daar vaak de tijd niet voor, maar kunnen we het combineren met een uitstap van de gasten, een excursie waar je deel aan kunt nemen etc. )
We zien je in je vrije tijd het liefst zo min mogelijk op de quinta: alleen zo kun je ook echt vrij zijn (anders is er altijd wel iemand die toch ‘ff’ beroep op je doet, waardoor het moeilijk ontspannen is) en alleen zo kun je de mooie omgeving en de lieve mensen ontdekken.

Slapen, eten, drinken

En een warme douche. De eerste levensbehoeftes 🙂 Je bent welkom om met eigen kampeermiddel te komen, je eigen tent, camper of caravan. We zoeken er wel een mooi plekje voor. Graag zelfs.
Heb je geen eigen kampeermiddel, dan kunnen wij voor eentje zorgen. Tot nu toe hebben we enkel kleine opgooitentjes,  een kleine caravan, grote (oudere) boerenleeftenten die je mogelijk met een andere vrijwillig(st)er deelt, een oude en enkel in sommige periodes het stroleemhuisje.

Ontbijt is ‘elk voor zich’ (voor de koffie geen gezeur ;-). Op je werkdagen lunchen we soms samen, m.u.v. het hoogseizoen, dan eet elk wanneer hij/zij kan. Het avondeten is zelfstandig, waarvoor je wekelijks een gevulde boodschappen krijgt met basisingredienten.

Belangrijk om te weten

over de locatie van dit vrijwilligerswerk

Onze vakantieboerderij is gelegen in de bergen van Noord Portugal, op 865 meter hoogte. Het dichts bij gelegen plaatsje is Cabeceiras de Basto, op 9 km, in het dal. Er is enkel openbaar vervoer tot Cabeceiras, niet tot aan de kampeerhoeve. Praktisch betekent dit, dat je het meeste uit je verblijf op Quinta Rural Farm Camp & Mountain Glamping haalt als je a) een fervent wandelaar of natuurliefhebber of mountain biker met gespierde kuiten bent   en/of  b) met eigen vervoer komt.

Hoe bereik je ons?

Het handigste is per vliegtuig naar Porto. Vanaf Amsterdam met Transavia en Tap, met Ryanair vanaf Eindhoven, Maastricht,  Dusseldorf Weeze en Brussel Charleroi.
Vanuit Porto kun je met openbaar vervoer tot Cabeceiras de Basto reizen (90 km, ongeveer 10 euro), waar wij je komen oppikken. Let wel, de bus gaat slechts enkele malen per dag, met rond 17.00 uur reeds de laatste bus. Komt je vlucht later aan, dan kun je best in Porto overnachten (hostel) en de volgende dag de bus nemen. Bekijk meer reisinformatie.

Aanmeldformulier vrijwilligerswerk

Alles gelezen en je ziet het helemaal zitten om mee te draaien op Quinta Rural? Neem dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. We zien je reactie graag tegemoet!

 • Van wanneer tot wanneer ben je beschikbaar, en voor welke duur?
 • Heb je ervaring en/of kennis van eerder gennoemde werkzaamheden? Of heb je aanvullende ervaring die ook zeer handig is voor Quinta Rural? We horen het graag.
 • Vertel ons iets meer over je motivatie. Waarom vrijwilligerswerk, waarom bij ons. Of in andere woorden, waar ben je naar op zoek? Wat zijn je verwachtingen?
 • Graag horen we of je met eigen kampeermiddel komt (bv. tent of camper) of dat je accommodatie van ons nodig hebt. (in welk geval we eenvoudige Decathlon tentjes beschikbaar hebben, of een grote ruime leeftent welke je mogelijk deelt met andere mensen van ons team).
 • Oftewel, hoe tikt jouw klokje het best? Waar de een het best functioneert in teamverband, kan de ander het best alleen aan de slag. De een ontpopt zich tot een ware gastheer, terwijl de ander vooral achter de schermen floreert. Sommigen zoeken bevestiging, of opbouwende kritiek, terwijl een ander bij de minste geringste opmerking in de stress schiet. Zo hebben we allemaal onze ´EIGEN-(ON)-AARDIGHEDEN. En dat is mooi, zolang we maar weten wat we aan elkaar kunnen hebben (en ook wat niet!). Des te beter kunnen wij inschatten of we samen voor een mooie ervaring kunnen zorgen.
 • Goed om te weten is of je gezond bent van lichaam en geest. Waarom? Wel, stel dat je ons vertelt dat je een zwakke rug hebt, hoofdpijn krijgt bij drukte, of last van een lage suikerspiegel hebt - dan kunnen wij hier rekening mee houden met de werkverdeling. Tenslotte draaien we ´de boel´ samen, een team effort, waarbij we ernaar streven dat we allen doen wat we (aan)kunnen, waar we goed in zijn en wat we leuk vinden. Zo is het ook belangrijk om je geestelijke gesteldheid redelijk te kunnen inschatten. Herstellend van bv. een burn-out, trauma, depressie etc.? Een mooi ´diagnose-stickertje´ gekregen? Vertel het ons. Wij doen niet aan hokjes denken maar houden wel aan helderheid en transparantie. Dat mag je ook van ons verwachten. Alleen zo maken we er een echte win/win ervaring van.
 • Vermoedelijk is dit formulier al het meest uitgebreide vrijwilligersverzoek dat je bent tegengekomen. Mochten we toch iets belangrijks vergeten zijn of heb je nog vragen voor ons, laat het even weten.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.