Vrijwilligerswerk op kleinschalige boerencamping & glamping in Noord Portugal

Vrijwilligerswerk in Noord Portugal

Van bouwen tot poetsen tot bosmaaieren en stal uitmesten. Tot bedienen, bar draaien, was draaien en luch opdienen. En alles ertussen in.

We mogen dan wel kleinschalig zijn qua aantal accommodaties, maar we zijn groots in terrein (5 hectare om te onderhouden) en proberen dit ook te zijn in klantvriendelijkheid, service en gerichtheid. Op zijn plattelands, dat wel, compleet met ezels, paarden en honden om te verzorgen. En dan ook nog bezig met de bouw, afwerking en inrichting van 2 vol houten vakantiehuisjes.
Onze ‘to do list’ is lang, leuk en heel divers. Daar kunnen we graag wat hulp bij gebruiken.

Lees eerst rustig alles over de huidige vacatures en neem de praktische info door. Zie je het dan helemaal zitten? Dan wacht onderaan deze pagina het aanmeldformulier.

Vrijwilligerswerk vacatures 2018

In 2018 hopen we weer een goed en gezellig team te hebben. Dat is dit jaar nóg belangrijker dan normaal: we zijn nu (feruari en de komende maanden) namelijk ook onze stoere Mountain Log Homes,  stevige rondstam lodge, aan het bouwen. Van A tot Z. En daarmee komen we ook voor het eerst in het ‘hogere segment’ terecht: luxe glamping verblijven. (ietwat plankenkoorts is aan de orde). Ondertussen gaan de reguliere werkzaamheden ook door. Daarom hopen we dit jaar op een ‘heel blik’ aan goedgemutste helpende handen. Vele (kundige) handen maken licht werk.
Het is belangrijk om te beseffen dat élke maand weer andere werkzaamheden (en weer en sfeer en activiteiten) met zich meebrengt.  Hoogseizoen of laagseizoen is een wereld van verschil.

Vakmensen & handige Harry’s/Hariëttes gezocht:
maart t/m juni , oktober, november.

Zowel voor de bouw en inrichting van de mountain log cabins, als t.b.v. de algemene faciliteiten  (zie ook terrein- en campingbeheer)
hebben we plek voor vakmensen en goede klussers. (Krachtpatsers ook welkom 🙂 ).

We kunnen o.a. hulp gebruiken bij:

 • ingraven en aanleggen water- en stroom
 • boerenmeubels hout & staal maken
 • keuken blok & hout maken
 • veranda hekwerk staal & hout
 • poorten lassen
 • loodgieters
 • electriciens
 • timmermannen
 • tegelvloer
 • verven/beitsen
 • bouwplek weer tuinvaardig maken (hard labeur met handgereedschaap & kruiwagen)
 • buitentrappen en (natuurstenen) muren herstellen
 • afwasplekje bouwen
 • kippenhok en -ren
 • omheining herstellen
 • etc.

Terrein- en campingbeheer: april, mei & juni

Vooral buitenwerk. In deze periode kunnen we vooral ´zelfstandige´ vrijwilligers gebruiken, die van thuis uit al vrij handig zijn aangelegd, zelf werk zien en weinig aansturing nodig hebben.
Terreinonderhoud: De eeuwige strijd met de bramen wordt weer voortgezet, brem en boompjes snoeien,  steentjes rapen, hellingen ondersteunen, muurtjes bouwen, groentetuin, bemesten,  inzaaien. Er moeten nog enkele meubels gemaakt worden, een nieuwe afwasplek, de natuurstenen trappen opnieuw opgebouwd,  alle waterpunten weer nalopen, vervangen. Een handige, sterke, zelfstandige Harry (Harriëtte) past dan het beste.
Tenten worden opgezet en ingericht,  meubels geverfd, extra stroompunten worden aangelegd, allerhande reparaties worden uitgevoerd, al het serviesgoed, kookgerei en meubels van zowel de adega als de tenten moeten we afwassen, kortom, spinenwebben ervan af en de grote schoonmaak gaat er doorheen.

Dierenverzorg(st)er: juni, juli & augustus

We zoeken iemand met liefde voor en ruime ervaring met dieren: ezels, paarden en honden om precies te zijn. Deze ‘wonen’ op het aangrenzende terrein en hebben natuurlijk dagelijks hun natje en hun droogje nodig.  Stal uitmesten, hooi balen slepen, paddock schoonmaken, ‘honden-bewijzen’ opruimen, langharige ezels borstelen etc. Maar ook de ezels en paarden weer voorbereiden op hun zomeractiviteit: ezelwandelen met de gasten.  Je ‘dierentaken’ zul je afwisselen met andere standaardtaken van de camping.

Gastvriendelijk ‘knallen’: juli/augustus /september

Welkom in het hoogseizoen. Tijdens deze maanden draait alles om een prettig verblijf van onze gasten. Als vrijwilliger moet je nu breed inzetbaar zijn.
Werkzaamheden die je kunt verwachten zijn onderhoud, poetsen, wassen,opdienen, bedienen, afwassen, bardienst, helpen met koken, helpen bij activiteiten/excursies, organiseren van activiteiten voor kinderen (zoals het weerwolvenspel bij een kampvuur,  spelmiddagen, creatief knutselen, spoorzoeken) etc.  Het is belangrijk dat je, net als wij, oplossingsgericht bent, gastvrijheid uitstraalt en energie krijgt van al die gelukkige vakantiegangers om je heen.

Afbouwen: september/oktober

De tenten moeten weer worden afgebroken, alles gaat in de opslag en de reparaties beginnen.  Ondertussen moet wel alles netjes en gastvrij blijven: de vaste accommodaties zoals het stroleemhuisje en de mountain log cabins zijn dan immers nog bezet.  Ondertussen zijn wij zelf wel al een beetje ‘seizoensmoe’ (lees: aan het einde van ons Latijn).

Praktisch

Je werkt 30 uren per week, 6 uren per dag gedurende 5 dagen in ruil voor een verblijf met je eigen kampeermiddel op Quinta Rural, plus maaltijden en/of ingrediënten minimaal 3 weken beschikbaar (onze voorkeur gaat echter uit naar langer)
door schade en schande wijs geworden, werken we nu met een proefperiode van 1 week en tussentijdse evaluatie, wederzijds natuurlijk.
bij langer verblijf en gebleken geschiktheid dragen we graag bij middels bv.  een reiskostenvergoeding, een zakcentje of andere extra’s.
Is er sprake van lichamelijke of geestelijke beperkingen/ problemen, wees hier dan eerlijk in! Dan kunnen we samen kijken naar de voor jou meest geschikte periode. In het verleden is het helaas maar al te vaak voorgekomen dat vrijwilligers dit verzwegen, denkende/hopende dat hun problemen bij aankomst als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen.  In bepaalde periodes en bij voldoende openheid en eerlijkheid, hadden we zeker iets voor hen kunnen betekenen. Doch in het hoogseizoen, wanneer de druk het hoogst is, hebben wij gewoonweg géén tijd voor jouw problemen en moeten we op je volledige inzetbaarheid kunnen rekenen.

De  ‘ideale’ vrijwilliger

 • je hebt weinig tot geen begeleiding nodig
 • je bent een aanpakker én doorpakker
 • je hebt ervaring met een deel van de werkzaamheden,  de rest pik je snel op. Mensen met aantoonbare ervaring in de bouw , land- en tuinbouw en toerisme genieten uiteraard onze voorkeur. Doch inzet, enthousiasme en leergierigheid zijn minstens zo belangrijk.
 • je ziet zelf werk, kunt zelfstandig aan de slag en hebt geen constante sturing nodig
 • je bent mensgericht en gastvriendelijk. Empatisch vermogen en ‘will to please’
 • bij voorkeur liefde voor mens, dier én natuur
 • in bezit van een flinke dosis humor, relativeringsvermogen, creativiteit en zelfspot
 • je gaat voor de ervaring, je draait je hand niet om voor de minder plezierige/zware taken en geniet volle teugen van de leuke taken en de sfeer binnen het team
 • je  beseft bovendien dat vrijwillig niet gelijk is aan vrijblijvend. We kunnen dus op je rekenen.

Pas je binnen onze sfeer?

Op onze kleinschalige boerderij-camping hangt een intieme sfeer van rust en gastvrijheid, overgoten met een grote liefde voor kinderen en dieren. Een plaats waar iedereen zich welkom en veilig voelt en vooral zichzelf mag zijn zonder enige beperking.  Ook in drukke tijden zoals  het hoogseizoen staat het behoud van deze sfeer bovenaan.

Als vrijwilliger moet je jezelf afvragen of je in staat bent een bijdrage te leveren aan deze bijzondere sfeer voor onze gasten. Het is voor ons (eigenaren, personeel & vrijwilliger) immers flink aanpoten in de zomer. Aanpakken, doorpakken, afmaken, zien, doén, je prioriteiten afwerken en toch altijd gastvriendelijk zijn.

De Gouden Vrijwilligers

Gelukkig mogen we alle jaren weer rekenen op de terugkomst van minstens 1 (en soms allen!) van onze ‘gouden vrijwilligers. Mensen die hier geweest zijn met hart en ziel, open en eerlijk, hard werkend en genietend, bij vertrek altijd weer vrienden geworden.  Zij zijn de reden dat we doorgaan met vrijwilligers!  Lieve, goede, nuchtere, kwetsbare en sterke,  en humorvolle mensen.  Je zult het met ons eens zijn wanneer je hen ontmoet.

Wat krijg je ervoor terug?

Een mooie ervaring in Portugal

Allereerst de ervaring als geheel. Onderdeel van een leuk team te zijn, samen iets creeeren, gasten blij maken, iets te leren. En dat op een mooie, afgelegen plek in de bergen, met fijne mensen om je heen.

Vrije tijd = vakantie vieren in een natuurlijke omgeving

In je vrije tijd kun je gaan wandelen, één van onze verhuur mountain bikes lenen om bv. naar de watervallen te gaan, of naar de markt in Cabeceiras. Aldaar de bus te nemen naar Guimaraes.  Als wij tijd hebben, nemen we je graag een keertje mee ‘uit’ wandelen, of een mooie autotocht, of zetten je ergens af. (in het hoogseizoen hebben we daar vaak de tijd niet voor, maar kunnen we het combineren met een uitstap van de gasten, een excursie waar je deel aan kunt nemen etc. )
Kun je goed paardrijden en klikt het met ons paard, dan kun je ook mooie buitentochten maken. En iedere dierenliefhebber mag op een ezelwandeling rekenen.

We zien je in je vrije tijd het liefst zo min mogelijk op de quinta: alleen zo kun je ook echt vrij zijn (anders is er altijd wel iemand die toch ‘ff’ beroep op je doet, waardoor het moeilijk ontspannen is) en alleen zo kun je de mooie omgeving en de lieve mensen ontdekken.

Slapen, eten, drinken

En een warme douche. De eerste levensbehoeftes 🙂
Je bent welkom om met eigen kampeermiddel te komen, je eigen tent, camper of caravan. We zoeken er wel een mooi plekje voor.
Graag zelfs.
Heb je geen eigen kampeermiddel, dan kunnen wij voor eentje zorgen. Tot nu toe hebben we enkel kleine opgooitentjes,  grote (oudere) boerenleeftenten die je mogelijk met een andere vrijwillig(st)er deelt, een oude en enkel in sommige periodes het stroleemhuisje. We zijn nu op zoek naar een betaalbare caravan voor de koudere periodes.

Ontbijt is ‘elk voor zich’ (voor de koffie geen gezeur -)  )
Op je werkdagen lunchen we samen, m.u.v. het hoogseizoen, dan eet elk wanneer hij/zij kan. Het avondeten is afwisselend gezamelijk (om de beurt koken & afwassen) of zelfstandig, waarvoor je wekelijks een gevulde boodschappen krijgt met basisingredienten.

Extra inzet wordt gewaardeerd en beloond

Ieder jaar weer heben we de mazzel een aantal vrijwilligers te ontvangen die het werk op Quinta Rural nog leuker vinden dan de vrije tijd. Hun inzet en uren is al snel meer dan de gebruikelijke 30 uurtjes per week (die inderdaad zó omvliegen).
Dat ‘hart voor de zaak’ belonen we gaag zoveel we kunnen. Door bv.  een activiteit voor je te regelen en betalen, een zakcentje te geven, mee uit eten te nemen, samen op uitstap te gaan, een week extra als vakantie blijven, nu of op een later tijdstip. We hebben zelfs al kleding en schoenen gekocht als blijk van waardering.

Hoe bereik je ons?

Het handigste is per vliegtuig naar Porto. Vanaf Amsterdam met Transavia en Tap, met Ryanair vanaf Eindhoven, Maastricht,  Dusseldorf Weeze en Brussel Charleroi.
Vanuit Porto kun je met openbaar vervoer tot Cabeceiras de Basto reizen (90 km, ongeveer 10 euro), waar wij je komen oppikken. Let wel, de bus gaat slechts enkele malen per dag, met rond 17.00 uur reeds de laatste bus. Komt je vlucht later aan, dan kun je best in Porto overnachten (hostel) en de volgende dag de bus nemen.

Aanmeldformulier vrijwilligerswerk

Alles gelezen en je ziet het helemaal zitten om mee te draaien op Quinta Rural? Neem dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. We zien je reactie graag tegemoet!

 • Van wanneer tot wanneer ben je beschikbaar, en voor welke duur?
 • Heb je ervaring en/of kennis van eerder gennoemde werkzaamheden? Of heb je aanvullende ervaring die ook zeer handig is voor Quinta Rural? We horen het graag.
 • Vertel ons iets meer over je motivatie. Waarom vrijwilligerswerk, waarom bij ons. Of in andere woorden, waar ben je naar op zoek? Wat zijn je verwachtingen?
 • Graag horen we of je met eigen kampeermiddel komt (bv. tent of camper) of dat je accommodatie van ons nodig hebt. (in welk geval we eenvoudige Decathlon tentjes beschikbaar hebben, of een grote ruime leeftent welke je mogelijk deelt met andere mensen van ons team).
 • Oftewel, hoe tikt jouw klokje het best? Waar de een het best functioneert in teamverband, kan de ander het best alleen aan de slag. De een ontpopt zich tot een ware gastheer, terwijl de ander vooral achter de schermen floreert. Sommigen zoeken bevestiging, of opbouwende kritiek, terwijl een ander bij de minste geringste opmerking in de stress schiet. Zo hebben we allemaal onze ´EIGEN-(ON)-AARDIGHEDEN. En dat is mooi, zolang we maar weten wat we aan elkaar kunnen hebben (en ook wat niet!). Des te beter kunnen wij inschatten of we samen voor een mooie ervaring kunnen zorgen.
 • Goed om te weten is of je gezond bent van lichaam en geest. Waarom? Wel, stel dat je ons vertelt dat je een zwakke rug hebt, hoofdpijn krijgt bij drukte, of last van een lage suikerspiegel hebt - dan kunnen wij hier rekening mee houden met de werkverdeling. Tenslotte draaien we ´de boel´ samen, een team effort, waarbij we ernaar streven dat we allen doen wat we (aan)kunnen, waar we goed in zijn en wat we leuk vinden. Zo is het ook belangrijk om je geestelijke gesteldheid redelijk te kunnen inschatten. Herstellend van bv. een burn-out, trauma, depressie etc.? Een mooi ´diagnose-stickertje´ gekregen? Vertel het ons. Wij doen niet aan hokjes denken maar houden wel aan helderheid en transparantie. Dat mag je ook van ons verwachten. Alleen zo maken we er een echte win/win ervaring van.
 • Vermoedelijk is dit formulier al het meest uitgebreide vrijwilligersverzoek dat je bent tegengekomen. Mochten we toch iets belangrijks vergeten zijn of heb je nog vragen voor ons, laat het even weten.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.