Vrijwilligerswerk in Noord Portugal

We mogen dan wel kleinschalig zijn qua aantal accommodaties, maar we zijn groots in terrein (5 hectare om te onderhouden) en proberen dit ook te zijn in klantvriendelijkheid, service en gerichtheid. Op zijn plattelands, dat wel, compleet met ezels, paarden en honden om te verzorgen.
Dit geeft meer werk dan 2 mensen (plus peuter) kunnen verzetten. Vooral rondom de zomermaanden (half mei tot begin september) kunnen we hierbij wel wat hulp gebruiken.  Naast 2 Portugese part-timers die ons vanaf komende zomer gaan helpen met de vaste taken,  hebben we nog plaats voor een enkele gouden vrijwilliger.

Vrijwilligers vacatures 2018

Het is belangrijk om te weten dat élke maand weer andere werkzaamheden (en weer en sfeer en activiteiten) met zich meebrengen. En ook andere vereiste stellen aan jou als vrijwilliger.

Terrein- en campingbeheer: mei & juni

Vooral buitenwerk. In deze periode kunnen we vooral ´zelfstandige´ vrijwilligers gebruiken, die van thuis uit al vrij handig zijn aangelegd, zelf werk zien en weinig aansturing nodig hebben.
Terreinonderhoud: De eeuwige strijd met de bramen wordt weer voortgezet, brem en boompjes snoeien,  steentjes rapen, hellingen ondersteunen, muurtjes bouwen, groentetuin, bemesten,  inzaaien. Er moeten nog enkele meubels gemaakt worden, een nieuwe afwasplek, de natuurstenen trappen opnieuw opgebouwd,  alle waterpunten weer nalopen, vervangen. Een handige, sterke, zelfstandige Harry (Harriëtte) past dan het beste.
Tenten worden opgezet en ingericht,  meubels geverfd, extra stroompunten worden aangelegd, allerhande reparaties worden uitgevoerd, al het serviesgoed, kookgerei en meubels van zowel de adega als de tenten moeten we afwassen, kortom, spinenwebben ervan af en de grote schoonmaak gaat er doorheen.

Afbouwen: september/oktober

De tenten moeten weer worden afgebroken, alles gaat in de opslag en de reparaties beginnen.  Ondertussen moet wel alles netjes en gastvrij blijven: de vaste accommodaties zoals het stroleemhuisje en de mountain log cabins zijn dan immers nog bezet.  Ondertussen zijn wij zelf wel al een beetje ‘seizoensmoe’ (lees: aan het einde van ons Latijn).

Gastvriendelijk ‘knallen’: juli/augustus /september

Welkom in het hoogseizoen. Tijdens deze maanden draait alles om een prettig verblijf van onze gasten. Als vrijwilliger moet je nu breed inzetbaar zijn.
Werkzaamheden die je kunt verwachten zijn onderhoud, poetsen, wassen,opdienen, bedienen, afwassen, bardienst, helpen met koken, helpen bij activiteiten/excursies, organiseren van activiteiten voor kinderen (zoals het weerwolvenspel bij een kampvuur,  spelmiddagen, creatief knutselen, spoorzoeken) etc.  Het is belangrijk dat je, net als wij, oplossingsgericht bent, gastvrijheid uitstraalt en energie krijgt van al die gelukkige vakantiegangers om je heen.

Dierenverzorg(st)er: juni, juli & augustus

We zoeken iemand met liefde voor en ruime ervaring met dieren: ezels, paarden en honden om precies te zijn. Deze ‘wonen’ op het aangrenzende terrein en hebben natuurlijk dagelijks hun natje en hun droogje nodig.  Stal uitmesten, hooi balen slepen, paddock schoonmaken, ‘honden-bewijzen’ opruimen, langharige ezels borstelen etc. Maar ook de ezels en paarden weer voorbereiden op hun zomeractiviteit: ezelwandelen met de gasten.  Je ‘dierentaken’ zul je afwisselen met andere standaardtaken van de camping.

Praktisch

Je werkt 30 uren per week, 6 uren per dag gedurende 5 dagen in ruil voor een verblijf met je eigen kampeermiddel op Quinta Rural, plus maaltijden en/of ingrediënten minimaal 3 weken beschikbaar (onze voorkeur gaat echter uit naar langer)
door schade en schande wijs geworden, werken we nu met een proefperiode van 1 week en tussentijdse evaluatie, wederzijds natuurlijk.
bij langer verblijf en gebleken geschiktheid dragen we graag bij middels bv.  een reiskostenvergoeding, een zakcentje of andere extra’s.
Is er sprake van lichamelijke of geestelijke beperkingen/ problemen, wees hier dan eerlijk in! Dan kunnen we samen kijken naar de voor jou meest geschikte periode. In het verleden is het helaas maar al te vaak voorgekomen dat vrijwilligers dit verzwegen, denkende/hopende dat hun problemen bij aankomst als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen.  In bepaalde periodes en bij voldoende openheid en eerlijkheid, hadden we zeker iets voor hen kunnen betekenen. Doch in het hoogseizoen, wanneer de druk het hoogst is, hebben wij gewoonweg géén tijd voor jouw problemen en moeten we op je volledige inzetbaarheid kunnen rekenen.

De  ‘ideale’ vrijwilliger

 • je hebt weinig tot geen begeleiding nodig
 • je bent een aanpakker én doorpakker
 • je hebt ervaring met een deel van de werkzaamheden,  de rest pik je snel op. Mensen met aantoonbare ervaring in de bouw , land- en tuinbouw en toerisme genieten uiteraard onze voorkeur. Doch inzet, enthousiasme en leergierigheid zijn minstens zo belangrijk.
 • je ziet zelf werk, kunt zelfstandig aan de slag en hebt geen constante sturing nodig
 • je bent mensgericht en gastvriendelijk. Empatisch vermogen en ‘will to please’
 • bij voorkeur liefde voor mens, dier én natuur
 • in bezit van een flinke dosis humor, relativeringsvermogen, creativiteit en zelfspot
 • je gaat voor de ervaring, je draait je hand niet om voor de minder plezierige/zware taken en geniet volle teugen van de leuke taken en de sfeer binnen het team
 • je  beseft bovendien dat vrijwillig niet gelijk is aan vrijblijvend. We kunnen dus op je rekenen.

Pas je binnen onze sfeer?

Op onze kleinschalige boerderij-camping hangt een intieme sfeer van rust en gastvrijheid, overgoten met een grote liefde voor kinderen en dieren. Een plaats waar iedereen zich welkom en veilig voelt en vooral zichzelf mag zijn zonder enige beperking.  Ook in drukke tijden zoals  het hoogseizoen staat het behoud van deze sfeer bovenaan.

Als vrijwilliger moet je jezelf afvragen of je in staat bent een bijdrage te leveren aan deze bijzondere sfeer voor onze gasten. Het is voor ons (eigenaren, personeel & vrijwilliger) immers flink aanpoten in de zomer. Aanpakken, doorpakken, afmaken, zien, doén, je prioriteiten afwerken en toch altijd gastvriendelijk zijn.

De Gouden Vrijwilligers

Gelukkig mogen we alle jaren weer rekenen op de terugkomst van minstens 1 (en soms allen!) van onze ‘gouden vrijwilligers. Mensen die hier geweest zijn met hart en ziel, open en eerlijk, hard werkend en genietend, bij vertrek altijd weer vrienden geworden.  Zij zijn de reden dat we doorgaan met vrijwilligers!  Lieve, goede, nuchtere, kwetsbare en sterke,  en humorvolle mensen.  Je zult het met ons eens zijn wanneer je hen ontmoet.

Hoe bereik je ons?

Het handigste is per vliegtuig naar Porto. Vanaf Amsterdam met Transavia en Tap, met Ryanair vanaf Eindhoven, Maastricht,  Dusseldorf Weeze en Brussel Charleroi.
Vanuit Porto kun je met openbaar vervoer tot Cabeceiras de Basto reizen (90 km, ongeveer 10 euro), waar wij je komen oppikken. Let wel, de bus gaat slechts enkele malen per dag, met rond 17.00 uur reeds de laatste bus. Komt je vlucht later aan, dan kun je best in Porto overnachten (hostel) en de volgende dag de bus nemen.

Aanmeldformulier vrijwilligerswerk

Alles gelezen en je ziet het helemaal zitten om mee te draaien op Quinta Rural? Neem dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. We zien je reactie graag tegemoet!

 • Vertel ons iets meer over je motivatie. Waarom vrijwilligerswerk, waarom bij ons. Of in andere woorden, waar ben je naar op zoek? Wat zijn je verwachtingen?
  Met ervaring bedoelen we niet een blauwe maandag meekijken, maar juist weten wat je doet en vrij snel zelfstandig deze taken kunnen oppakken. We hebben er pas echt iets aan als je het nog leuk vindt ook.
 • Oftewel, hoe tikt jouw klokje het best? Waar de een het best functioneert in teamverband, kun je de ander het best alleen aan de slag laten gaan. De een ontpopt zich tot een ware gastheer, terwijl de ander vooral achter de schermen floreert. Sommigen zoeken bevestiging, of opbouwende kritiek, terwijl een ander bij de minste geringste opmerking in de stress schiet. Zo hebben we allemaal onze ´EIGEN-(ON)-AARDIGHEDEN. En dat is mooi, zolang we maar weten wat we aan elkaar kunnen hebben (en ook wat niet!). Des te beter kunnen wij inschatten of we samen voor een mooie ervaring kunnen zorgen.
 • Goed om te weten is of je gezond bent van lichaam en geest. Waarom? Wel, stel dat je ons vertelt dat je een zwakke rug hebt, hoofdpijn krijgt bij drukte, of last van een lage suikerspiegel hebt - dan kunnen wij hier rekening mee houden met de werkverdeling. Tenslotte draaien we ´de boel´ samen, een team effort, waarbij we ernaar streven dat we allen doen wat we (aan)kunnen, waar we goed in zijn en wat we leuk vinden. Zo is het ook belangrijk om je geestelijke gesteldheid redelijk te kunnen inschatten. Herstellend van bv. een burn-out, trauma, depressie etc.? Een mooi ´diagnose-stickertje´ gekregen? Vertel het ons. Wij doen niet aan hokjes denken maar houden wel aan helderheid en transparantie. Dat mag je ook van ons verwachten. Alleen zo maken we er een echte win/win ervaring van.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Niet verplicht maar altijd leuk, om het gezicht bij het verhaal te zien.
 • Vermoedelijk is dit formulier al het meest uitgebreide vrijwilligersverzoek dat je bent tegengekomen. Mochten we toch iets belangrijks vergeten zijn of heb je nog vragen voor ons, laat het even weten.