';

Wandelen in Noord Portugal

Wandelen in Noord Portugal

Ook op zoek naar een wandelvakantie in de natuur van Portugal?

 

 

Dat begrijpen wij als geen ander. Wandelen is en blijft simpelweg de beste manier om al écht om contact te komen met al dat moois om je heen.  En het Noorden van Portugal? Wow! Wat is dat adembenemend mooi! Zo groen, vol leven, fris water, afwisselende landschappen en authentieke dorpjes. Zoek je een kleinschalige wandelvakantie in de natuur en bergen van Noord Portugal, dan zit je bij ons goed.  We kennen dit gebied op ons duimpje en delen graag de mooiste wandelroutes – analoog en digitaal. We hebben ondertussen ook een aantal prachtige loop trails vanaf de Quinta.

Quinta Rural is gelegen op de grens van twee werelden: Enerzijds het lagergelegen charmante Tamega wijndal, anderzijds de ruige puurheid van de bergen ´Serra da Cabreira´. En net om de hoek, het nationale park van Portugal, de Peneda de Geres.  Tijdens de wandelingen wordt je getrakteerd op een beetje van alles:  Ongerepte natuur met magnifieke vergezichten, indrukwekkende kloven, manueel bewerkt boerenlandschap en heel veel groen. Je ziet er nog wilde dieren, zoals paarden, roofvogels en zelfs wolven. Je loopt over oude ossenkar- en Romeinse paden, langs eeuwenoude waterbevloeiingskanalen (levadas), watermolentjes en bergrivieren..en leert dit adembenemend gebied van binnenuit kennen!

 

Wandelen in het Serra da Cabreira gebergte

 

Verborgen in het hart van de Minho, Noord-Portugal, ligt de Serra da Cabreira met haar wonderschone natuur. De Serra vormt de poort naar het harde, eerlijke bergleven en het authentieke Portugal. Eco Lodge Cabreira – Quinta Rural, vlakbij het oude herdersplaatsje Juguelhe, is een perfecte uitvalbasis om niet alleen de Serra da Cabreira maar ook de natuurparken van de Peneda de Geres en de Alvao te ontdekken. Niet alleen vanwege de prachtige natuur en de middeleeuws aandoende dorpjes maar ook vanwege de ligging (865meter hoogte, dus aangename temperaturen voor buitensporten).

Een fantastisch wandelparadijs met meer dan 25 uitgestippelde wandeltochten. (En dan tellen we niet eens de wandelroutes van de Geres en de Alvao !) Je kunt natuurlijk ook heerlijk op eigen houtje dwalen. Wie denkt dat wandelen saai is, zal na één van deze avontuurlijke routes zeker van het tegendeel overtuigd raken! De routes verschillen in lengte, stijgingspercentage en niveau. Zo is er voor jong en oud een geschikte route te vinden.

Met je kinderen op zomer vakantie in Noord Portugal betekent heel veel zwemmen en plonsen. Maar dan niet in een zwembad! Ontdek de mooiste plekjes en verborgen plaatsjes midden in de natuur. Verscholen watervalletjes, zwembekkens, meertjes.

Ver weg van de massa – Wandel jij op de gebaande paden of… ?

 

Hoewel het Noorden van Portugal nog vrij onontdekt is, zijn er al heel wat wandelingen officieel in kaart gebracht. Maar nog veel meer routes zijn volledig onbekend bij het grote publiek. Anders dan bv. in Nederland of in door toerisme gekenmerkte gebieden, is het hier flink zoeken naar de wandelroute signalisaties. Ook is het goed mogelijk dat je geen mens tegenkomt. En op een pannenkoekenrestaurantje of theehuisje om de 3 km hoef je ook niet te rekenen.  In plaats daarvan heb je op je wandeltocht alle rust en ruimte om in je eigen tempo te genieten. Een rugzak met water, brood, wat fruit en een homp kaas. Loop je over in ongebruik geraakte ossenkarpaden. Volg je geitenpaadjes of het pad van het water. Ga je dwars door het bos of het veld. Rust je uit bij uitnodigend kristalhelder bergwater. Of op de top van de berg met een prachtig wijds uitzicht.

De mooiste wandelingen van Portugal vind je in het groene Noorden. Boordevol wilde natuur, middeleeuwse dorpjes, bergen, watervalletjes, wijngaarden en nog veel meer. Veel plezier met onze route tips!
Ontdek de echte authentieke berg dorpjes van Noord Portugal. Boek een bijzondere wandelvakantie. Ook voor gezinnen met jonge kinderen. Wandelingen voor elk niveau. Militaire stafkaarten liggen klaar voor eigen ontdekken. Pick up service in geval van verdwalen altijd mogelijk.

Kies je ideale accommodatie bij Eco Lodge Cabreira – Quinta Rural

specialist in natuur- en wandelvakanties in Noord Portugal

Met Eco Lodge Cabreira – Quinta Rural als vakantie adres, kun je je eigen individuele wandelvakantie in Noord Portugal samenstellen. In overleg met ons kiezen jullie de routes, de accommodaties en de mate van catering en services: van self-catering tot volpension, van eigen vervoer tot transfer.

Jaarrond kun je verblijven in één van onze comfortabele rondstamhuisjes, onze ´Mountain Lodges´.  Vanaf het voorjaar kun je ook kiezen voor eco glamping met ons Stroleemhuisje. Tijdens de zomermaanden heten we je ook welkom in één van onze simpele maar ruime boerenleeftenten of op een ruime kampeerplek.

Wat je ook kiest, terug van wandeling kom je hier heerlijk ’thuis’. Op Quinta Rural kun je genieten van ‘ back to basic at its best’ zoals het een natuurcamping betaamt. Geen overbodige luxe maar wel goede faciliteiten,  prachtige natuur, gastvrijheid, rust en een ongedwongen sfeer. Kortom; genieten van de vrijheid en de natuur in het trage ritme van het Portugese platteland.

Als je liever in gezelschap wandelt, kun je ook deelnemen aan onze groepwandelvakanties.

Wanderlust is wonderlust

Zelf zijn we wellicht geen ´echte wandelaars´.  Voor ons hoeft een wandeling geen 20 km te zijn. Wij houden meer van ´struinen door het landschap´ en kunnen uren over 8 km doen. Alles heeft onze interesse en moet even bewonderd worden. Mooie of aparte stenen met kristallen of mica. De uitwerpselen van een vos, een wild zwijn of een vos. Alle reptielen en insecten moeten op de gevoelige plaat – we willen ze later immers wel kunnen identicificeren. Ieder verlaten boerderijtje of ruine volledig geinspecteerd. Hoe leefden ze hier ooit? Hoe hebben ze dit gemaakt? Waar zou dat voor zijn geweest? En waar zijn de bewoners heen? Waarom is zo een mooie plek verlaten?
Rotsformaties moeten beklommen worden, en de natuurlijke waterbekkens bezwommen worden. Wat te knabbelen mee, fruit en nootjes. Samen met onze kleine (van 2015) maken we er telkens een klein feestje van.

Een kopie van de juiste militaire stafkaart gaat mee, die hoewel niet bepaald recent, toch behoorlijk handig zijn om je route op ´te bewaren´.  En voor de modernere mens is tegenwoordig ook mijn mobiele telefoon met WikiLoc mee. Een handige gratis app (wel inschrijven en aanmelden) waar alle routes rondom Eco Lodge Cabreira – Quinta Rural te vinden zijn – ook de onze. Deze app heeft trouwens zowel wandelroutes, fietsroutes, mountain bike, offroad en gewone autoroutes van gebruikers over de hele wereld. Afstand, hoogteverschil, kaart, foto´s , moeilijkheidsgraad, bewogen tijd etc. worden geregistreerd en bewaard voor later gebruik.

Wat je verder nog moet weten over wandelen in Noord Portugal

Hou er bij de voorbereiding van je wandelvakantie in Noord Portugal zeker rekening mee dat wandelen in de bergen meer van je conditie vergt dan het gemiddelde Nederlandse bospad. Elke ´Portugese bergkilometer mag je qua inspanning x 2 doen. In de zomer zelfs x 3. Maak je wel vaker wandelingen van 15 km in Nederland? Dan ben je hier vast tevreden met een wandeling van 8 km. Start daarom met een korte wandeling en bouw het zo naar je eigen kunnen op.

Kijk bij de inschatting van de tijd die je erover doet, ook naar je behoeftes: doe je het liefst lekker rustig aan, met ruim de tijd om te pauzeren, eten, drinken, mijmeren, fotograferen, ontdekken, spelen of zwemmen? Of wil je als een ware kilometervreter aan je conditie werken en zo ver mogelijk komen?

De meeste wandelingen zijn in het laagseizoen, ook mogelijk met lokale gids. Ofwel wijzelf, Nederlands sprekend, ofwel erkende Portugese gidsen, tevens Engels sprekend. Sommige van deze gegidste wandelingen zijn enkel als dagvullend programma mogelijk, met gids en heerlijk uitgebreide lunch, op zijn Portugees.

Canyoning op je actieve outdoor vakantie in Portugal: het groene Noorden zit boordevol kloven met watervalletjes en waterbekkens en hoogteverschil. Onze partnergidsen hebben routes, ervaring en de juiste begeleiding voor elk niveau. Van absolute beginner (en kinderen) tot en met gevorderden.
Noord Portugal wijnboerderij wijnproeverij vinho verde

10 tips voor als je het wandelen zat bent

 

Toegegeven. Hoe fijn en mooi al dat gewandel ook is, soms heb je gewoon even zin in iets anders. Change of pace. And scenery. Als je benieuwd bent wat authentiek Noord Portugal nog meer voor je in petto heeft, kom je op onze website al eens heel eind. Ga voor een overzicht naar de Noord Portugal pagina.  Of spring meteen naar de outdoor activititeiten, zoals canyoning, parapenten, offroad 4×4 tochten, buggy experience en avonturenparken. Lees meer over de cultuur en geschiedenis van dit berggebied.  Ontdek de mooie historische steden van het Noorden, zoals havenstad Porto,  de ´geboortewieg´ van Portugal Guimaraes,  de kerken en Bom Jesus van Braga en de grote weekmarkt in het oude centrum Barcelos. Wil je nog meer vakantie voorpret? Bekijk dan zeker onze youtube videos eens.