wie zijn wij

Wie zijn wij?

 

op vakantie bij eigenwijze Nederlanders

 

Op Quinta Rural word je (meestal) enthousiast welkom geheten door Natascha, eventueel geholpen door enkele vrijwilligers of zomermedewerkers. Ben je nieuwsgierig naar het ‘ik vertrek’ verhaal van je gastvrouw? Leer haar hier dan alvast een beetje kennen.

NEDERLANDSE EIGENAREN & HUN DROOM

 

Welkom op ons relaxte kleinschalige vakantie paradijsje in de bergen van Noord Portugal. Wij, (Natascha, zoontje Tiago, honden, katten, kippen en paarden) wonen, leven en werken hier al jaren met groot plezier aan onze droom, op één van de mooiste plekken van Portugal. Een bijzonder leven, in contact met de wilde natuur, het avontuur, de dieren en het echte authentieke Portugal. Dit pure, rustieke maar ook speelse leven delen we graag met onze gasten. We kiezen voor simpel maar goed, puur en hard, heerlijk & eerlijk (zeker ook naar de locals toe), voor #SlowLifePortugal.

Dat vind je terug in onze voorzieningen en accommodaties.  We kiezen voor ruim. Geen massa, geen 10 accommodaties op een halve hectare maar alles ruim verdeeld over 5 hectare terrein, met een maximum aantal gasten welke we streng bewaken, zodat de rust, ruimte en privacy, maar ook de gezelligheid en goede sfeer gewaarborgd blijven.

Zo kiezen we ook voor zelfstandigheid -er ligt een uitgebreide, goed uitgewerkte infomap voor jullie klaar, zodat jullie zelfstandig de mooiste verborgen plekjes en de lekkerste restaurantjes kunnen vinden. Maar we kiezen ook voor persoonlijk: van tips op maat, duidelijke uitleg,  voor wie wil, samen de dieren voeren of een rondje terrein doen.

En als laatste, kiezen we voor groen. Stapje voor stapje proberen we onze ecologische footprint te verkleinen en zetten ons in, tussen de werkzaamheden door, voor een zelfvoorzienender leven voor ons en voor de Quinta.  We planten bomen (van eikel, tot fruitboom tot 70 jarige olijf), we zaaien, bemesten, stekken en… doen een poging tot ´regeneratie´. (Zie bv. onze hydrological Earthworks cursus). Lees meer over onze visie, over ecologisch, duurzaam en regeneratief toerisme.

Natascha, 1978

In Nederland en België was ik een echte jobhopper; 12 steden, 13 ambachten. Van marketing medewerkster via interim-manager tot lerares Mbo en verzorgster van kinderen met gedragsproblematiek. Onrustig, op zijn minst, altijd op zoek naar vrijheid, autonomie en nieuwe uitdagingen.

In de herfst van 2009 in Portugal aangekomen, merkte ik al snel dat dít het leven was waar ik altijd naar op zoek was. De drang naar uitdagingen en vrijheid is er (gelukkig) nog steeds; een betere uitlaatklep dan een oude verlaten boerderij transformeren naar een unieke, back to basic maar persoonlijke vakantieplek, bestaat niet.

Na 2 jaar hands-on experience in het mederunnen van een camping en me flink ondergedompeld te hebben in de Portugese samenleving, kwam na lang zoeken deze boerderij op mijn pad.
Overweldigd door het uitzicht, de geschiedenis (de boerderij dateert uit 1673) en de natuur, besloot ik hier te landen. Met de hulp van Portugese werklieden, vrienden, familie en vrijwilligers, heeft de quinta ´zijn ziel´ teruggekregen en zijn we gegroeid tot wat het nu is.

Eind maart 2013 kwam de papa van Tiago als vrijwilliger op mijn pad.  Nooit had ik kunnen bevroeden dat er nog geen twee jaar later een mini-mensje ons leven door elkaar zou schudden, noch dat we hier zó van zouden genieten.  In 2021 zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor elk het beste zou zijn, wanneer we onze zó verweven levens, zouden ontrafelen en elk onze eigen weg zouden gaan, inclusief het najagen van eigen dromen, elk op een eigen plek.

Nederlandse eigenaresse en haar zoontje in Portugal

Tiago, 2015

Ook Tiago draagt bij aan de sfeer op Quinta Rural. Door zijn verwondering en ontdekkingslust, worden wij steeds speelser en kindvriendelijker. En dat werkt door in onze service en activiteiten. ‘Iets leuks voor de kinderen’ maken geeft zo een driedubbele beloning: ons kind blij, jullie kinderen blij, wij blij, jullie blij, én de gasten zonder kinderen óók blij.

De vrijwilligers/zomerkrachten

Omdat we een kleinschalige camping zijn maar veel waarde hechten aan persoonlijke aandacht & uitleg, gezellige sfeer, activiteiten en goede maaltijden, komen we al snel handen te kort. Zowel in het zomerseizoen als in de aan- en afloop.
Daarom doen we regelmatig een oproep op zoek naar mensen die graag de handen uit de mouwen steken in ruil voor verblijf & maaltijden.

Ook op facebook zie je regelmatig onze oproepen voorbij komen. Zie alhier.

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk op Quinta Rural? Lees meer..

De Boerderij

Wanneer je komt logeren op Quinta Rural, kom je thuis in een massief granieten vierkantshoeve waarvan het oudste deel uit 1673 stamt. Je ´voelt´ deze geschiedenis al meteen wanneer je bij aankomst de Adega binnenloopt.  De Adega is nu één grote, open ruimte, tot de nok toe. Je ziet precies het handwerk, de sporen van het verleden, de uitbreidingen die eeuwen geleden hebben plaatsgevonden.

Nog veel eerder dan 1673 werd het 2,5 hectare groot terrein al manueel bewerkt. Te beginnen bij het ontginnen van de grond:  van berg tot terrassen met vruchtbare aarde, volledig ommuurd en ondersteund door de vele granieten stenen die bij dit proces bovenkomen. Een indrukwekkend zicht wanneer je je bedenkt dat dit allemaal met de hand gedaan is

Deze historische boerderij hebben wij in het vroege voorjaar van 2012 kunnen aankopen. Na meer dan 10 jaar leegstand, leek de quinta wel zielloos. Ook het terrein heeft het in die lege periode zwaar te verduren gehad: een helft grond was volledig ´arm´, leeg, zelfs sprake van lichte erosie door overmatige begrazing door schapen.  De andere helft was grotendeels overwoekerd door brem, varens en bramen. Heel wat werk voor de boeg dus.

Toch was toen al het unieke karakter duidelijk. Prachtige vergezichten, aan de rand van een middeleeuws aandoend dorpje met 12 bewoners, een prachtige vierkantshoeve met een schattig binnenhof, de indrukwekkende adega, het liefelijke wijndal aan onze voeten en het rauwe berglandschap als onze achtertuin, de heldere sterrenhemel, de rust, de ruimte, de vrijheid…de mogelijkheden.. We zijn meteen aan de slag gegaan:

Na de eerste verbouwingen (gastenkamers met eigen badkamertjes, stroom- en waterleidingen, keuken, sanitair, bar & recreatieruimte, toegang tot het terrein en alle terrassen, platforms voor de tenten, maken van tig houten meubels) kwamen de eerste gasten.
Met de eerste gasten kreeg de quinta ook haar ziel weer terug.  Vrijwel meteen werd het een plek om je thuis te voelen,  je ´ding´ te doen waar je thuis vaak niet aan toekomt. Een plek van vrijheid, ruimte, goede gesprekken, kleine of grote avonturen maar ook van rust.  Zoals een gast zo treffend zei: Chaos en vrijheid versus orde en inperking. Wij haalden hier adem en jullie maakten het mogelijk.

Als jonge ondernemers kunnen we niet anders dan stapje voor stapje aan de quinta te bouwen. Soms frustrerend maar vaak heel mooi.   Het ´lange termijn´ aspect biedt namelijk de ruimte om flexibel maar doordacht te zijn, om de quinta op een natuurlijke manier te laten groeien naar de precieze behoeftes van onze gasten.  Bovendien doen we veel (bijna alles) zelf om met minder (geld) meer (resultaat) te krijgen, waardoor we blijven leren en vooruitgaan.

Inmiddels zijn we weer heel wat ´to do´s ´ verder.  Het terrein zijn we in de watten aan het leggen:  extra kampeerplekken gecreeerd, borders vrijgemaakt, groenten-, kruiden- en bloementuin aangelegd, irrigatiekanaaltjes, bomen geplant, paadjes gecreeerd, brem en bramen te lijf gegaan, natuurlijke granieten trappen gemaakt, vijver gegraven, extra zitplek,  mooie lounge/eethoek meubels gemaakt, extra stroom- en waterpunten, afrit beter begaanbaar, stroleemhuis, mountain log cabins, paardenomheining en ga zo maar door.

Momenteel zijn we bezig met de laatste loodjes van de boerderij.  Hetzelfde team van lokale werkmannen die de mountain log cabins en fundering hebben gedaan, hebben inmiddels ook het volledige dak vernieuwd (meer dan 400 m2!! ) inclusief groot deel dakwerk.  V0lledige verdiepingsvloeren en muren gesloopt, en nieuw geplaatst. Getegeld, gevoegd, gestort. Isolatie aan de buitenmuren. Etc. etc . Met een beetje geluk is de boerderij deze zomer klaar voor de verhuur!

Zo wordt de quinta ieder jaar weer iets ´mooier´ waarbij we meerdere doelen najagen. Voor ons betekent ´mooi´: groen, ecologisch, (gast-)vrij, speels, back to basic maar comfortabel, rustgevend, verrassend, leerzaam, avontuurlijk, praktisch.
Onze gasten worden er in ieder geval blij van en wij ook!

Aan alle gasten, vanaf het eerste seizoen (2012) tot degene die wij nog zullen verwelkomen: Bedankt!!  Dankzij jullie kunnen we deze speciale plek delen.